75 milliót bukott pár nap alatt, ma is hálás érte

Olykor egy mindent megváltoztató vereség kell hozzá, hogy átértékeld az addigi életedet, és elindulj a valódi boldogság felé vezető úton.

Michael Thompson fiatal üzletemberként 250 ezer dollárt, vagyis mintegy 75 millió forintot veszített egy balul sikerült üzleten. Végül azonban ez a katasztrófa vette rá, hogy új életet kezdjen, megtalálja a valódi céljait az életben. A férfi, aki ma már karrier- és kommunikációs tanácsadóként működik, a Medium hasábjain mesélte el a történetét.

A nagy üzlet és a nagy bukás

A New Yorkban felnőtt Thompson – saját bevallása szerint – komoly hátrányból indult. Súlyos beszédzavara miatt folyamatos szorongást érzett más emberek között, azonban nem hagyta, hogy a probléma legyőzze őt. Szakember segítségével megtanulta, hogyan kommunikáljon rendesen, és egy sales állásban helyezkedett el, ahol folyamatosan másokkal kellett tartania a kapcsolatot. A munka annyira bejött neki, hogy később már a sales csapat vezetője lett, itt azonban nem állt meg. Átevezett az ingatlanspekuláció területére, és dél-amerikai ingatlanok tulajdonjogait kezdte értékesíteni.

29 évesen Thompson készen állt rá, hogy megkösse élete üzletét, és 250 ezer dollárért értékesítse a tulajdonában lévő ingatlancsomagot. A dolog azonban nem úgy sült el, ahogy szerette volna. Üzlettársa, akivel közösen kezelték a tulajdont, telefonon közölte vele a rossz hírt: a terv befuccsolt, a pénz nem fog megérkezni. Az ifjú üzletember nem veszítette el a fejét: majd csak talál másik vevőt. Ekkor azonban újabb – ezúttal végzetes – csapás érkezett. Mint kiderült, üzlettársának apja a saját kezére játszotta a tulajdonjogokat, és Thompsonék tudta nélkül továbbadott mindenen – 30 ezer dollárért és négy luxusautóért.

Veszíts egy vagyont, változtasd meg az életed
Veszíts egy vagyont, változtasd meg az életedskodonnell / Getty Images Hungary

Nulláról indulva kezdett új életet

Thompsont sokkolták az események, hirtelen kicsúszott a lába alól a talaj. A következő két évben céltalanul lézengett, az alkoholban és a drogokban keresett vigaszt. Szülei és a megmaradt barátai aggódtak az életéért, ő viszont nem volt hajlandó rehabra menni, ugyanis eleve félt bevallani, hogy komoly segítségre van szüksége.

Aztán végül rájött, hogy így nem mehet tovább az élete. Úgy döntött, elmenekül a gondok elől, maga mögött hagy mindent. Megmaradt pénzén repülőjegyet vett Barcelonába – csak oda. Miután elbúcsúzott a szüleitől, mindössze néhány könyvvel és ruhával a csomagjában szállt fel a gépre, és meg sem állt Katalóniáig. Célja az volt, hogy szó szerint a nulláról kezdjen újra mindent.

Amint földet ért Barcelonában, hirtelen minden megváltozott, még a levegő is más lett – meséli. Két év után először érezte, hogy lélegzethez jut. A város csak úgy hívogatta, tele lehetőségekkel és élettel. Néhány héten belül újra élni kezdett: ahelyett, hogy menekült volna az élet elől, újra belevetette magát a sűrűjébe. Felhagyott a káros szokásaival, elkezdett egészségesen enni és rendszeresen mozogni, és szépen le is adta az előző két év során felhalmozott 30 kiló felesleget.

Nem a gazdagság jelenti a valódi sikert

Az a legfontosabb – vallja –, hogy rájött, nem a mások által megszabott sikerideált kell hajszolni, hanem olyan célokat magunk elé tűzni, amelyek tényleg boldoggá tesznek. Thompson számára ez mások segítése volt. Spanyolországba érkezése után azonnal munkához látott, és hozzá hasonlóan gondolkodó emberek segítségével felépítette új életét. Nyolc hónappal később a szerelem is rátalált.

Azóta tíz év telt el. Thompson és felesége két fiúgyereket nevelnek. Egy kis házban laknak, luxus nélkül, mégis boldogan és elégedetten. Mint mondja, szó szerint egy vagyont kellett elveszítenie ahhoz, hogy rátaláljon a valódi gazdagságra, amit ma már soha nem adna oda 250 ezer dollárért, vagy még nagyobb pénzért sem. Ma már őszintén tudok mosolyogni – mondja –, és nem a mások által elvárt, kényszeredett vigyort kell magamra erőltetnem. Egy telefonhívás megváltoztatta az életem. Akkor katasztrófát jelentett, végül azonban a legnagyobb szerencsét hozta el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek