Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is. Előételként, könnyű vacsoraként, de akár köretként is tálalhatod.

Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.

Kis tálakban, adagonként is megsütheted.
Kis tálakban, adagonként is megsütheted.Fotó: VeselovaElena

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csésze párolt karfiol
  • 1 csésze párolt brokkoli
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 deci tejszín
  • 3 tojás
  • ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
  • 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.

Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.

Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is. 

 

Közel-keleti karfiol világbéke módra
Közel-keleti karfiol világbéke módra

Steiner Kristóf izraeli-arab specialitást készít, és visszaszerzi a karfiol elveszett becsületét.

Tovább »

Még több recept

Dobd fel a napot ezekkel a koreai karfiolszárnyakkal!

Igen, mi is tudjuk, hogy a karfiolnak általában nincs szárnya, ez a fogás a nevét inkább onnan kaphatta, hogy hunyorítva, messziről kissé úgy tűnik, mintha csirkeszárnyakat enne az ember.

2020. október31., 06:04

Görög joghurtos chiapuding – grillezett mangóval és szőlőszemekkel is kóstold meg!

Az egyik legjobban variálható reggeli alapfogás a chiapuding. Ha túl sűrűnek látod, még egy kevés tejet adhatsz a keverékhez, amíg el nem éred a kívánt állagot. Dobj bele olyan gyümölcsöt, amilyet épp találsz, és akár egy kis adag levendulavirágos mézet is készíthetsz mellé.

február26., 06:04

Ezt a brokkolis cheddarlevest egy kevés fehérborral dobtuk fel

A cheddar szuper aromás sajt, amiből nem kell túl sok ehhez a klassz leveshez. A brokkoli, de akár a karfiol is jól kíséri az ízét, és ha megunod, készítsd el a kéksajtos-párolt almás változatát is.

2020. november13., 06:04

Ez az illatos brokkolileves percek alatt elkészült a kezdők konyhájában is

Akár egy kevés füstölt hal is remek ebben a fogásban, ha pedig húsmentes változatban készítenéd, egy gyors, sütőben készült sajtcsipsszel tálald ezt a klassz levest.

február21., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

2020. szeptember20., 06:04

Ez a meleg karfiolos saláta mascarponéval és bazsalikommal az igazi

Bármelyik kezdő szakács könnyen összedobja ezt a gyors, meleg salátát, amit aztán csirke, halak és vörös húsok mellett is bevethetsz.

január10., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.