Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is. Előételként, könnyű vacsoraként, de akár köretként is tálalhatod.

Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.

Kis tálakban, adagonként is megsütheted.
Kis tálakban, adagonként is megsütheted.Fotó: VeselovaElena

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csésze párolt karfiol
  • 1 csésze párolt brokkoli
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 deci tejszín
  • 3 tojás
  • ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
  • 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.

Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.

Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is. 

 

Közel-keleti karfiol világbéke módra
Közel-keleti karfiol világbéke módra

Steiner Kristóf izraeli-arab specialitást készít, és visszaszerzi a karfiol elveszett becsületét.

Tovább »

Még több recept

Ez itt a legfinomabb csokis muffin receptje

Ezzel nem tévedhetsz – a csokis muffint mindenkit szereti, és ha még nincs gyakorlatod a konyhában, akkor is remekül sikerül majd.

június19., 10:24

Citromos muffin

Egy nyári finomság, amivel kapcsolatban az sem baj, ha nagyobb adagot készítesz belőle, mert felengedés után is remek.

június20., 10:24

Gránátalmás-sajtkrémes muffin

Sajtkrémmel és gránátalmával a legfinomabbak a muffinok, és ha gránátalmát nem találsz, akár fekete ribizlivel is helyettesítheted.

június19., 12:52

Nagymama mazsolás kalácsa

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

június19., 11:24

Leveles tésztában sült polenta kecskesajttal

Nyári reggeliként és vacsoraként is megállja a helyét ez a remek tésztás-kukoricakásás fogás, ami ugyan vega, de biztosan nem maradsz éhes utána. Húsos változatban hideg, napon szárított sonkaszeletekkel tálald.

június21., 12:52

Ez a spenótos sült karfiol könnyű fogás az ünnepek utáni időszakban

Ha már túl vagy a karácsonyi tömegelésen, és egy kicsit alacsonyabb kalóriatartalmú fogásokban gondolkodsz, próbáld ki ezt a finomságot, ami egy klassz vajas pirítóssal jó kis vega vacsora lehet.

2020. december27., 06:04

Mustra