Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.
![Kis tálakban, adagonként is megsütheted.](https://kep.index.hu/1/0/3004/30045/300455/30045555_2306673_4f24378a2ac38cdf75ff62bdc350d6e3_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 1 csésze párolt karfiol
- 1 csésze párolt brokkoli
- 3 evőkanál puha vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 deci tejszín
- 3 tojás
- ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
- 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.
Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.
Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is.
![Közel-keleti karfiol világbéke módra](http://kep.index.hu/1/0/696/6962/69623/6962309_88323_d5567c5c48b4caaf17297026a995daa0_wm.jpg)
Steiner Kristóf izraeli-arab specialitást készít, és visszaszerzi a karfiol elveszett becsületét.
Tovább olvasom