Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 csésze párolt karfiol
- 1 csésze párolt brokkoli
- 3 evőkanál puha vaj
- 3 evőkanál liszt
- 2 deci tejszín
- 3 tojás
- ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
- 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.
Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.
Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is.