Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is. Előételként, könnyű vacsoraként, de akár köretként is tálalhatod.

Ugye mennyivel jobban hangzik a karfiolos-brokkolis szuflé, mint a nálunk használt zöldségrakottas vagy a csőben sült zöldségek elnevezés? Nincs pedig nagy különbség, egyszerűen annyi, hogy ezeket a francia eredetű felfújtakat jól felvert tojásfehérjével keverjük el, amitől a sütőben szépen megemelkednek.

Kis tálakban, adagonként is megsütheted.
Kis tálakban, adagonként is megsütheted.VeselovaElena

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csésze párolt karfiol
  • 1 csésze párolt brokkoli
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 deci tejszín
  • 3 tojás
  • ízlés szerint szerecsendió, só és fehér bors
  • 0.5 csésze reszelt cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat, majd vedd le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet, aztán a tejszínnel dolgozd el simára a keveréket. Ezek után újra helyezd a láng fölé, és addig keverd, amíg besűrűsödik a szósz. Tedd félre, majd amikor már langyosra hűlt, add hozzá a tojások sárgáját, a sajtot, szórd meg szerecsendióval és fehér borssal. Ízesítsd sóval.

Közben verd fel a hideg tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a szószba. A párolt zöldségeket kanalazd a kivajazott szufléformákba vagy kicsi, hőálló tálba, és öntsd a zöldségek tetejére a sajtos keveréket. Tedd előmelegített sütőbe, 180 fokon süsd aranybarnára nagyjából 30 perc alatt. Tálald azonnal, ez nem az az étel, aminek jót tesz az idő. Langyosan a legfinomabb.

Ha ezt a változatot meguntad, elkészítheted vajban párolt erdei gombákkal és jó sok borssal, spárga-bacon vagy aszalt paradicsom-parmezán kombinációkkal is. 

 

kapcsolódó Közel-keleti karfiol világbéke módra
Közel-keleti karfiol világbéke módra

Steiner Kristóf izraeli-arab specialitást készít, és visszaszerzi a karfiol elveszett becsületét.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

A morzsás karfiol még finomabb lesz, ha az újhagyma zöldjét és petrezselymet is felhasználsz hozzá

Kedvencünk ezúttal tavaszi változatban készült, és annyira finom lett a zöldekkel, hogy legközelebb egy kis bögre zöldborsót is csempészünk majd a karfiolfalatok közé.

április29., 10:24

Ez az illatos brokkolileves percek alatt elkészült a kezdők konyhájában is

Akár egy kevés füstölt hal is remek ebben a fogásban, ha pedig húsmentes változatban készítenéd, egy gyors, sütőben készült sajtcsipsszel tálald ezt a klassz levest.

február21., 06:04

Pakisztáni fűszeres burgonya: vegáknak tejföllel, húsevőknek köretként tálald!

Még egy burgonyás fogás, amire aztán senki nem foghatja rá, hogy unalmas, hiszen nem megszokott módon, hagymásan vagy paprikásan készül, hanem egy kicsit csípős, keleti változatban.

szeptember18., 10:44

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

június13., 12:52

Brokkolis krokett? Zöldséggel és fokhagymával ügyesen feldobhatod a klasszikus burgonyaköretet

Dobd fel a kroketteket brokkolival és fokhagymával, és azok nemcsak izgalmasabbak, finomabbak, hanem egészségesebbek is lesznek! Ha ezt a verziót megunod, készítsd el karfiollal, mozzarellával és szerecsendióval is!

március25., 10:24

Mustra