Ezt próbáld ki vacsorára: céklasaláta szilvával és pekándióval

A cékla egyik legkorábbi ismert előnye a római időkben afrodiziákumként való felhasználása, de hívei szerint a másnaposság ellen is gyógyír. Az éhség ellen mindenképpen az, főleg, ha édes szilvával és tartalmas, fűszeres magvakkal keveredik.

A cékla tehát elvileg jó másnaposság ellen és afrodiziákumként is, de ez közel sem minden, amit tud – legalábbis rajongói szerint. Azon túl, hogy egészséges, nagyon élvezhető saláta is készülhet belőle, például ez a magvakkal és édeskés szilvával összekevert, őszi saláta. 

Egy kis köfte is elfér mellette.
Egy kis köfte is elfér mellette.Brett Stevens

Hozzávalók 2 személyre

  • 6 cékla megtisztítva
  • 8 szilva kimagozva, elfelezve
  • 2 marék pirított pekándió (dió is tökéletes)
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 zacskó salátakeverék

az öntethet

  • 1 deci olívaolaj
  • 0.5 deci vörösborecet
  • 1 deci gránátalmaszirup
  • ízlés szerint bors és só
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a céklát sós vízben, utána szeleteld fel. Amíg a zöldségek főnek, keverd össze a dresszinget, majd forgasd meg benne a szilvaszeleteket. 

Ha a cékla elkészült, tedd a szeleteket a salátaágyra, most mehet rá a szilva, a tetejére a pörkölt pekándió is. Ha a magvakat előzőleg mézzel, fahéjjal, sóval és borssal is elkevered, még izgalmasabb lesz a végeredmény.

Jól illik hozzá a kecskesajt, néhány szelet pirítós és egy egy pohár vörösbor is. Húsevőknek köftét készíts mellé darált marhahúsból, vöröshagymával, petrezselyemmel és római köménnyel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek