A cékla tehát elvileg jó másnaposság ellen és afrodiziákumként is, de ez közel sem minden, amit tud – legalábbis rajongói szerint. Azon túl, hogy egészséges, nagyon élvezhető saláta is készülhet belőle, például ez a magvakkal és édeskés szilvával összekevert, őszi saláta.
Hozzávalók 2 személyre
- 6 cékla megtisztítva
- 8 szilva kimagozva, elfelezve
- 2 marék pirított pekándió (dió is tökéletes)
- ízlés szerint só és bors
- 1 zacskó salátakeverék
az öntethet
- 1 deci olívaolaj
- 0.5 deci vörösborecet
- 1 deci gránátalmaszirup
- ízlés szerint bors és só
Elkészítés:
Főzd meg a céklát sós vízben, utána szeleteld fel. Amíg a zöldségek főnek, keverd össze a dresszinget, majd forgasd meg benne a szilvaszeleteket.
Ha a cékla elkészült, tedd a szeleteket a salátaágyra, most mehet rá a szilva, a tetejére a pörkölt pekándió is. Ha a magvakat előzőleg mézzel, fahéjjal, sóval és borssal is elkevered, még izgalmasabb lesz a végeredmény.
Jól illik hozzá a kecskesajt, néhány szelet pirítós és egy egy pohár vörösbor is. Húsevőknek köftét készíts mellé darált marhahúsból, vöröshagymával, petrezselyemmel és római köménnyel.