Izgalmas kombináció: csirke füstöltsajt-szósszal és aszalt szilvával

Ez a fogás akkor lesz a kedvenced, ha imádod együtt a különleges ízeket. Az aromás füstölt sajt tökéletes párja az édeskés aszalt szilvának.

A fehér és vörös húsok egyaránt gazdag proteinforrások, a rizs pedig főként foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz. És hogy mit jelent az A és B megjelölés a zacskókon? A rizs minőségére utal, ami attól függ, hogy mennyi benne az idegen anyag és a sérült, töredék szem. Az „A” rizsben legfeljebb 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszemtörmelék lehet, a „B” rizsben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék a megengedett.

Bele is keverheted a szilvafalatokat.
Bele is keverheted a szilvafalatokat.Matt Lincoln

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 zacskó előgőzölt rizs
  • 20 deka csirkemell
  • 2 deci tejszín
  • 10 deka aszalt szilva
  • 20 deka füstölt sajt
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a rizst, közben melegítsd fel a tejszínt és add hozzá a lereszelt füstölt sajtot, majd keverd meg néhányszor, amíg elolvad. Ízesítsd a keveréket sóval és borssal.

Süsd meg a csíkokra vágott csirkefalatokat olaj és vaj keverékén, majd ha elkészültek, sózd és borsozd meg őket. Ezek után mehetnek a sajtos szószba. Kanalazd a keveréket a rizsre, szórd meg borssal és az apróra vágott aszalt szilvával.

Vega változatban is nagyon finom. Ha kihagyod a húst, szórj a tetejére pirítottmandula-szeleteket. 

 

Ezért kell megmosni és beáztatni főzés előtt a rizst Ezért kell megmosni és beáztatni főzés előtt a rizst

Válasz egy gyakran felmerülő kérdésre.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

2021. február20., 06:00

Heti tunkolós: tejszínes őszi marharagu tökkel

Egy kicsit ázsiai hangulatban készült nálunk ez a fogás, ami annyira szokatlan, hogy a köreten nem is érdemes sokat gondolkodnod mellé. Tökéletesen elég hozzá egy adag naan, vagy épp párolt rizs.

2021. november23., 10:24

Ez az olaszos rizssaláta langyosan, jó sok zöldséggel a legfinomabb

Rizsből is készíthetsz salátát, amit akár hidegen, akár langyosan is tálalhatsz. A lényeg, hogy ne maradjon másnapra belőle, mert a főtt rizs könnyen romlani kezd. Ha ezt a fogást készíted el, a salátádnak nem sok esélye marad megérni a másnapot – a balzsamecetes paradicsommal, mozzarellával és rukkolával klassz, könnyű fogás lesz belőle. Ha egy kevés hallal ennéd, egy adag tonhalkonzervet is keverj bele.

2021. április9., 10:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Spenótos-citromos rizottó – a tökéletes nyári fogás

Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.

2021. május29., 10:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek