Gyümölcsleves kétféleképpen – karamell körtével, bogyós gyümölcs vaníliával

A gyümölcslevessel nehéz hibázni és szinte lehetetlen megunni. Télen melegen, nyáron hidegen is tökéletes, és a sokféle hozzávaló variálása mellett feldobhatjuk édes túrógombócokkal, pirított mandulával és akár egy kis vörösborral is.

Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.

Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.
Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.Fotó: Drbouz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 deka bogyós gyümölcs
  • 3 deci tejszín
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 késhegynyi bors
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • egy csipet
  • 1 darab kikapart vanlíliarúd
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.

Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.

Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.

Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel.

Tovább »

Még több recept

Házi Oreo fagyi: egy kevés mentasziruppal lesz még különlegesebb

Ha a menta nem a barátod, és valami egyszerűbbel tálalnád, egy-egy kanál eperszörp is tökéletesen megteszi. Ha nagyon fenszi eseményre készül, étcsokiszósszal és liofilizált gyümölcsdarabokkal díszítsd.

május24., 06:00

Cappuccinofagyi házilag: koffeinmentes kávéból a gyerekeknek is tálalhatod

A desszertes pohár mellett akár egy nyári jeges kávé közepén is klassz ebből a fagyiból egy gombóc. A tökéletes nap nyáron ezzel és néhány falat langyos, ropogósra sült, friss gofrival indul a teraszon.

május27., 06:00

Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

2019. október20., 10:44

Karamellás-körtés, zabos smoothie – olyan, mintha sütit ennél

Csak egy kicsit egészségesebb.

2019. október30., 09:24

Ez a könnyű gombasaláta egy kis frissen sült baconnel lesz az igazi

Néhány szelet tejszínes aromájú, zöldfűszeres halloumi sajt mellett a legfinomabb ez a gombasaláta, ami a szalonnakockák nélkül akkor is tökéletes, ha épp vega vendég érkezne a házhoz.

május27., 06:00

Ha vajjal és vaníliával pirítod meg a kalácskockákat, levesek tetején is jól működnek majd

A legjobb az egészben az, hogy a kissé száraz kalácsok és kelt tészták is új életre kelnek a vajnak és a vaníliának köszönhetően. Nemcsak a gyümölcsös levesekben klassz, de egy-egy semleges ízű zöldséges fogást is feldobhatsz vele: a zeller-, az édesburgonya- és a burgonyalevesek tetején is tökéletes. Ha vanília helyett szarvasgombaolajat használsz, még több sós leves tetején bevetheted.

május23., 06:00

Mustra