Gyümölcsleves kétféleképpen – karamell körtével, bogyós gyümölcs vaníliával

A gyümölcslevessel nehéz hibázni és szinte lehetetlen megunni. Télen melegen, nyáron hidegen is tökéletes, és a sokféle hozzávaló variálása mellett feldobhatjuk édes túrógombócokkal, pirított mandulával és akár egy kis vörösborral is.

Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.

Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.
Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.Drbouz

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 deka bogyós gyümölcs
  • 3 deci tejszín
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 késhegynyi bors
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • egy csipet
  • 1 darab kikapart vanlíliarúd
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.

Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.

Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.

Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Karamell-körte blondie: mandulaszeletekkel a tetején próbáld ki!

Ha alig fél órád van egy remek sütire, készíts egy fiom blondie-t. A brownie világos színű változatát nálunk néhány kocka karamellben puhult körte dobta fel. Naná, hogy almával is finom, ha pedig a különlegességeket kedveled, helyettesíts az őszi gyümölcsöket kockára vágott, narancsos-fahéjas sütőtökkel.

2021. október6., 11:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Vörösboros-borsos marináddal dobd fel a marha- és sertéshúsokat sütés előtt!

Naná, hogy minden vörös húsnak jól fog állni ez a különleges grillpác. Ha egy adag balzsamecetes sültzöldség-salátát is készítesz mellé parmezánnal, akkor már nem is kell a tökéletes vacsorához semmi más, esetleg a megmaradt vörösborból egy-egy pohár.

2020. június3., 06:00

Vaníliás áfonyaleves – főzés nélkül készíthető, mandulás túrógombócokkal dobd fel!

A dolgod mindössze annyi lesz, hogy jól elkeverd a hozzávalókat ebben a klassz, desszertnek is beillő levesben.

2020. február14., 11:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek