Gyümölcsleves kétféleképpen – karamell körtével, bogyós gyümölcs vaníliával

A gyümölcslevessel nehéz hibázni és szinte lehetetlen megunni. Télen melegen, nyáron hidegen is tökéletes, és a sokféle hozzávaló variálása mellett feldobhatjuk édes túrógombócokkal, pirított mandulával és akár egy kis vörösborral is.

Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.

Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.
Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.Fotó: Drbouz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 deka bogyós gyümölcs
  • 3 deci tejszín
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 késhegynyi bors
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • egy csipet
  • 1 darab kikapart vanlíliarúd
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.

Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.

Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.

Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel.

Tovább »

Még több recept

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

A francia bundás kenyér tulajdonképpen egy édesség, amihez csak ürügy a reggel

Elegáns változatban tejszínnel is készülhet, kalácsból.

október15., 12:04

Így lesz elegáns desszert a madártejből

Mutatjuk, hogyan mentheted meg, ha rántotta lett belőle krémes tej helyett, és azt is, hogyan lehet belőle elegáns desszert.

október14., 09:26

A gyerekbuli sztárja lesz: fehércsokis-karamellás zöldalmák

Sokféleképpen díszítheted és nagyon hamar elkészül.

október16., 11:24

Tökéletes őszi vacsora: Gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl.

október11., 11:30

Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

október17., 12:04

Mustra