Gyümölcsleves kétféleképpen – karamell körtével, bogyós gyümölcs vaníliával

A gyümölcslevessel nehéz hibázni és szinte lehetetlen megunni. Télen melegen, nyáron hidegen is tökéletes, és a sokféle hozzávaló variálása mellett feldobhatjuk édes túrógombócokkal, pirított mandulával és akár egy kis vörösborral is.

Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.

Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.
Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.Drbouz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 deka bogyós gyümölcs
  • 3 deci tejszín
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 késhegynyi bors
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • egy csipet
  • 1 darab kikapart vanlíliarúd
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.

Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.

Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.

Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a tejfölös cseresznyelevest mozzarellagolyókkal és bazsalikommal dobtuk fel

A semleges sajt tökéletes levesbetét lesz, akár hidegen, akár langyosan tálalod ezt a fogást.

2020. június25., 06:04

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

szeptember16., 10:24

Egyszerű, hideg rumos-mentás gyümölcsleves – nem kell ennél fenszibb a kánikulában

Egy kevés rum, menta, és szinte bármilyen gyümölcsből lehet egy rendhagyó nyári leves.

2020. augusztus2., 06:04

Tejszínes-fehérboros kacsa póréhagymával

Ha szereted a sűrű, tejszínes ragukat és az elegáns, de gyorsan összedobható fogásokat, jó helyen jársz. Ez a kacsás ragu isteni, főleg egy adag szarvasgombaolajjal meglocsolt házi, gyúrt tészta tetején.

szeptember14., 12:52

Mangó-kacsa saláta – ezt egy hosszú nap után is könnyen összedobod

Főleg akkor remek ez a recept, ha épp van otthon a tegnapi kacsasültből egy kis maradék, ami egy-két tejes fogást már nem ad ki. Ezekkel a remek hozzávalókkal felturbózva hamar menő ebéd vagy vacsora kerekedik belőle.

szeptember13., 12:52

Fehérkolbász-saláta grillezett körtével – ezt próbáld ki, ha szereted az édes és sós ízeket együtt!

Osztrák hangulatú az egyik legnagyobb téli kedvencünk, és ha te sem ijedsz meg a különleges ízek kombinációjától, mindenképpen érdemes kipróbálnod. Nálunk csilis majonézzel a nyerő.

január9., 06:04

Mustra