Bolognai tepsiben – Egy nagy adag olvadt sajttal az igazi

A bolognai ragunak annyi köze van Bologna városához, mint a franciasalátának Párizs egyik kis utcájának háromasztalos étterméhez, ahol hátul, a konyhában a szakács pontosan ugyanannyira nem ismerné egyik ételt sem. Vagy legalábbis nem pontosan ebben a formában.

Függetlenül attól, hogy mennyire autentikus vagy sem, ez a vörösboros-paradicsomos ragu, amit bologneseként ismerünk, nagyon is finom. Ha pedig sütőben készítjük, egy kicsit új változatban kerülhet az asztalra.

Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.
Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 300 gramm darált marhahús
  • 150 gramm szalonna
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab szárzeller
  • 1 deci vörösbor
  • húsalaplé ha szükséges
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint bors és só
  • ízlés szerint mozzarella
  • ízlés szerint parmezán
  • 300 gramm hámozott paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felvágjuk, majd egy kis vajjal és a zöldségekkel megpirítjuk. Ha megpirultak, mehet hozzá a darált marhahús. Ha az is megpirult, akkor adjuk hozzá a vörösbort. Néhány perc után tegyük hozzá a paradicsomot is, fedjük le, hagyjuk főni lassú tűzön körülbelül 1 órát. Ha túl sűrű, egy kis alaplével felöntheted.

A tepsis változathoz főzz puhára penne- vagy spagettitésztát, tedd egy jénaiba a raguval elkeverve, majd olvaszd össze a sajtokkal. Alacsony hőfokon addig süsd, amíg a sajt aranybarnává válik. Ha marad egy kis ragud, másnap melegszendvicsen is nagyon finom.

Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)
Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

Bababolognai (9-10 hónapos kortól)

Tovább »

Még több recept

Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

május18., 06:00

Egy újabb változat a karácsonyi halra: citromos, tárkonyos tészta tejszínnel és frissen sült hallal

Nincs benne a karácsonyi nagykönyvben, hogy muszáj halat rántani és halászlevet főzni. Sokféle variációban lehet isteni a hal, mutatjuk az egyiket.

2019. november25., 11:20

Vörösboros-borsos marináddal dobd fel a marha- és sertéshúsokat sütés előtt!

Naná, hogy minden vörös húsnak jól fog állni ez a különleges grillpác. Ha egy adag balzsamecetes sültzöldség-salátát is készítesz mellé parmezánnal, akkor már nem is kell a tökéletes vacsorához semmi más, esetleg a megmaradt vörösborból egy-egy pohár.

június3., 06:00

Igazi emberkaja: tészta mustáros-tejszínes marhahússal és fekete olívával

Egy jó kis tésztás recept, amit percek alatt összedobsz akkor is, ha még sohasem jártál a konyhában, maximum a hűtő és a mikró környékén.

április5., 06:00

Kompromisszumok nélkül finom: húsmentes lasagne vegán besamellel

Érdemes egy esélyt adnod ennek a fogásnak, ha újévtől egy kicsit könnyebb ételeket ennél.

január2., 11:20

A hideg, bolgár uborkaleves tetején a legfinomabb egy adag forró, pirított dió

A tarator is többféleképpen készülhet, mi most egy nagyon egyszerű változatban mutatjuk meg. Egy adag grillezett kebapcse és bánica előtt a legfinomabb.

június4., 06:04

Mustra