Bolognai tepsiben – Egy nagy adag olvadt sajttal az igazi

A bolognai ragunak annyi köze van Bologna városához, mint a franciasalátának Párizs egyik kis utcájának háromasztalos étterméhez, ahol hátul, a konyhában a szakács pontosan ugyanannyira nem ismerné egyik ételt sem. Vagy legalábbis nem pontosan ebben a formában.

Függetlenül attól, hogy mennyire autentikus vagy sem, ez a vörösboros-paradicsomos ragu, amit bologneseként ismerünk, nagyon is finom. Ha pedig sütőben készítjük, egy kicsit új változatban kerülhet az asztalra.

Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.
Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 300 gramm darált marhahús
  • 150 gramm szalonna
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab szárzeller
  • 1 deci vörösbor
  • húsalaplé ha szükséges
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint bors és só
  • ízlés szerint mozzarella
  • ízlés szerint parmezán
  • 300 gramm hámozott paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felvágjuk, majd egy kis vajjal és a zöldségekkel megpirítjuk. Ha megpirultak, mehet hozzá a darált marhahús. Ha az is megpirult, akkor adjuk hozzá a vörösbort. Néhány perc után tegyük hozzá a paradicsomot is, fedjük le, hagyjuk főni lassú tűzön körülbelül 1 órát. Ha túl sűrű, egy kis alaplével felöntheted.

A tepsis változathoz főzz puhára penne- vagy spagettitésztát, tedd egy jénaiba a raguval elkeverve, majd olvaszd össze a sajtokkal. Alacsony hőfokon addig süsd, amíg a sajt aranybarnává válik. Ha marad egy kis ragud, másnap melegszendvicsen is nagyon finom.

kapcsolódó Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Carbonara új szinteken, egészséges változatban

Nagyon szeretjük a carbonaratésztát, de ha akad valami, ami ízben hasonló, de egy kicsit egészségesebb, inkább azt választjuk. Ebben a változatban sem a tojás krémessé varázsolása, sem a baconben található egészségtelen zsírok miatt nem kell aggódnod.

augusztus12., 10:24

Citromos-vaníliás kosárkák sütés nélkül – ezt dobd össze a hétvégén!

Pofonegyszerű, gyors és a legnagyobb nyári kedvencből is van benne bőven. Még izgalmasabb lesz, ha egy nagy adag lime-héjjal és limoncellóval is feldobod a krémet. Ha nincs otthon mini piteforma, egy kisebb tortaformában is készítheted.

augusztus7., 11:24

Új variáció pestós tésztára: sok tejszínes krémsajttal és ropogós mandulával is próbáld ki!

Ha egy szelet maradék grillezett csirkemell is akad otthon, ki ne hagyd ebből a remek tésztás fogásból!

július19., 12:52

Sütőben sült tejszínes gnocchi brokkolival és paradicsommal

Olasz hangulatúra sikerült ez a gyors fogás, ami ráadásul költséghatékony is lehet, ha házi gombócokkal készül és napon szárított, otthon készült paradicsom kerül bele.

augusztus23., 12:52

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

szeptember21., 12:52

Olívás-articsókás csirke olasz hangulatban

Egy nagy adag házi tészta és egy gyors, vajas pirítós mellett egyaránt remek ez a klassz fogás, amivel nyáron és a téli hónapokban is sikert arathatsz.

július8., 10:44

Mustra