Bolognai tepsiben – Egy nagy adag olvadt sajttal az igazi

A bolognai ragunak annyi köze van Bologna városához, mint a franciasalátának Párizs egyik kis utcájának háromasztalos étterméhez, ahol hátul, a konyhában a szakács pontosan ugyanannyira nem ismerné egyik ételt sem. Vagy legalábbis nem pontosan ebben a formában.

Függetlenül attól, hogy mennyire autentikus vagy sem, ez a vörösboros-paradicsomos ragu, amit bologneseként ismerünk, nagyon is finom. Ha pedig sütőben készítjük, egy kicsit új változatban kerülhet az asztalra.

Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.
Minél több sajtot kap, annál finomabb lesz.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 300 gramm darált marhahús
  • 150 gramm szalonna
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab szárzeller
  • 1 deci vörösbor
  • húsalaplé ha szükséges
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint bors és só
  • ízlés szerint mozzarella
  • ízlés szerint parmezán
  • 300 gramm hámozott paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felvágjuk, majd egy kis vajjal és a zöldségekkel megpirítjuk. Ha megpirultak, mehet hozzá a darált marhahús. Ha az is megpirult, akkor adjuk hozzá a vörösbort. Néhány perc után tegyük hozzá a paradicsomot is, fedjük le, hagyjuk főni lassú tűzön körülbelül 1 órát. Ha túl sűrű, egy kis alaplével felöntheted.

A tepsis változathoz főzz puhára penne- vagy spagettitésztát, tedd egy jénaiba a raguval elkeverve, majd olvaszd össze a sajtokkal. Alacsony hőfokon addig süsd, amíg a sajt aranybarnává válik. Ha marad egy kis ragud, másnap melegszendvicsen is nagyon finom.

Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)
Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

Bababolognai (9-10 hónapos kortól)

Tovább »

Még több recept

Baconös-borsós penne

A bacon igazi dzsóker a konyhában, és amíg nem lesz fogásaink alapja, addig talán a háziorvos sem kap rohamot, ha megtudja, hogy hetente néhányszor eszünk belőle. Ebbe a fogásba nem kell belőle sok, és mellette ott lesz a borsó és a petrezselyem, amelyek viszont kifejezetten segítenek abban, hogy új kedvenc ételed egy kicsit egészségesebb legyen.

június10., 10:52

Citromos-pestós csirke – tökéletes, pofonegyszerű nyári ebéd

A pesto nagyon könnyen megmenti a vacsorát, legyen szó melegszendvicsről, leves ízesítéséről vagy egy gyors, tésztás fogásról. A csirke tetején is remek, főleg egy nagy adag citromhéj és olvadt sajt társaságában.

június23., 10:44

Grillezett kenyér- és paradicsomsaláta – prosciuttoszeletekkel lesz mediterrán hangulatú

Gyors, olasz hangulatú fogás, amit mi hatalmas, töltött olívafalatokkal szeretünk a legjobban.

június24., 10:24

Nyári rizottó hallal és lime-mal

A rizottó készítését érdemes megtanulnod, mert parmezánnal, szarvasgombával, spárgával vagy aszalt paradicsommal ízesítve is nagyon finom lesz. Ahogy ez a halas változat is, amit nyári hangulatban, egy kis lime-mal a tetején készítettünk el.

június22., 10:24

Citromos-spárgás spagetti borsóval – tökéletes tavaszi fogás alig fél óra alatt

Egy igazi tavaszi fogást hoztunk, ami emmentáli sajttal és krémes mascarponéval lett még finomabb. Ha van otthon néhány gerezd sült fokhagyma, abból is adj hozzá!

április19., 10:24

Grillezett hal és tenger gyümölcsei

A mártogatósba egy kevés lime is kerüljön, és még frissebb, nyáribb hangulatú lesz ez a klassz ízesítő.

június23., 12:52

Mustra