Így éld túl a kempingezést – tippek kezdő sátorozóknak

Hiszem, hogy a városi embert semmi sem tudja jobban feltölteni a természetben töltött időnél, de bármennyire is vágyunk arra, hogy megtapasztaljuk, milyen érzés a modern technológiától távol, a vadonban boldogulni, ódzkodunk kimozdulni a komfortzónánkból. Adunk néhány tippet, hogy le tudd győzni az ismeretlentől való félelemed, és bátran belevághass a kempingezésbe.

Mielőtt bármibe is belevágnál, fontos, hogy tisztázd, mit szeretnél pontosan. Felejthetetlen kalandot a barátokkal egy erdő közepén, családi nyaralást egy komfortos kempingben, esetleg egy magadat próbára tevő túlélőtúrát a hegyekben? Csak ennek a kérdésnek a tisztázása után döntsd el, hogy mi az, amit magaddal viszel, hol verj tábort, milyen programokat szervezz és mit főzz. Ezekben Ed és Kate Douglas segítenek Túrázók és kempingezők könyve – Kirándulj, sátrazz, főzz finomakat! című könyvükben.

Mire van szükségem egy kempingezésen?

A válasz természetesen attól is függ, hogy milyen társasággal mész, lesznek-e gyerekek, és mekkora helyed van a csomagok számára. Másra lesz szüksége annak, aki egy szál hátizsákkal indul útnak, mint akinek rendelkezésére áll az autója csomagtartója is. Mégis vannak olyan felszerelések, amikre természetesen minden kempingezőnek szüksége lesz.

A kempingezők alapfelszerelésével nem érhet meglepetés
A kempingezők alapfelszerelésével nem érhet meglepetésapomares

A legfontosabb a sátor. Választhatsz családit, amibe egyszerre többen is elfértek, hegyit, ami jobban véd a szélsőséges időjárási viszontagságok ellen, túrasátrat, ami elfér a hátizsákodban, de akár három főt is el tud szállásolni, vagy ultrakönnyűt, aminek a neve önmagáért beszél. Ugyan a sátrak vízállók, nem hőszigeteltek, ezért mindenképpen magad alá kell tenned valamit éjszakára. Ez lehet egy egyszerű polifoam, de ha egy kis kényelemre vágysz, vihetsz magaddal önfelfújó derékaljat, felfújható matracágyat, esetleg kempingágyat. Ezekre jön majd a hálózsák, aminek a kiválasztása az évszaktól függ (lehet nyári, három évszakos vagy pehely), de ha nem szereted, hogy nem tudsz mozogni, és van rá lehetőséged bepakolni, használhatod az egyik otthoni paplanodat vagy takaródat is.

A tűzrakás nem a te asztalod? Vagy egyszerűen csak biztosra mennél, ha meleg ételről van szó? Az autós kempingezés fontos eszköze lehet egy gázfőző, ami az otthoni ételkészítés kényelmét nyújtja. A kis gázfőző akár egy hátizsákba is befér, de ha nem cipelnél magaddal sok holmit, akkor egy kis gázüzemű főző a megoldás.

Ne feledkezz meg a gyerekekről sem!

Adj a gyerekeknek is saját kempingfelszerelést, hogy ők is maradéktalanul élvezhessék a természetben töltött időt. Legyen náluk néhány kedvenc játékuk vagy könyvük, hogy otthonosabban érezhessék magukat. Szívesen emlékeznek majd fényképekkel erre a kalandra, hadd próbálják ki a fotós készségeiket. Egy kincses ládikába ásványokat, tollakat, terméseket gyűjthetnek. Nem árt egy madár-, rovar- és növényhatározó könyvecske sem, biztosan meg fogják kérdezni a kedvenc állataik és virágaik nevét. Kapjanak ők is egy saját hátizsákot, amibe a számukra fontos dolgokat pakolhatják, és ebbe kerüljön a vészhelyzeti ellátmány, ha esetleg elkóborolnának.

A jól megválasztott alapkellékek megkönnyíthetik az életünket. Van néhány apróság, amik nem kötelezőek, de az apróbb kellemetlenségeket elkerülheted velük. Egy gumikalapács jól jön, amikor kemény földön próbálunk sátrat verni. Érdemes néhány plusz sátorcöveket is eltenni, ha egy összecsomagolás alatt elkallódna belőlük. A fejlámpa is igen hasznos, ha szeretsz sötétedés után olvasni, esetleg szeretnél eltalálni a mosdóig vagy egy annak kijelölt helyig, ráadásul ha az éjszaka közepén sátrat kell javítani (egy szövetszálas ragasztóval szinte bármit megjavíthatsz), mind a két kezedre szükséged lesz, de egy lámpás is jó szolgálatot tehet. Ne felejtsd otthon a pumpát sem, ha matraccal érkezel. Vigyél magaddal vizespalackot, hogy hidratált maradj napközben is.

A mindennapi tábori élethez szükséged lesz még:

  • mosogatókészletre
  • tisztálkodószerekre
  • kézfertőtlenítőre
  • törölközőre
  • vízhatlan zsákokra, amikben a ruháidat tárolhatod
  • szárítókötélre
  • seprűre és lapátra, hogy a táborhely mindig tiszta maradjon
  • elsősegélycsomagra
  • bicskára

Hogyan válasszam ki a táborhelyet?

Csábító lehet egy hosszú út vagy túra után a sátrat az első tisztás egy tetszőleges pontján felverni, de ha szeretnél a lehető legnagyobb kényelemben kempingezni, akkor érdemes megfontolnod néhány tanácsot. Néhány kempingben megszabják a sátor helyét. Erről jó előre tudni, hogy ne kelljen az időt a sátor többszöri felverésével tölteni, illetve ha a szomszédok túl zajosnak tűnnek, mi pedig egy kifejezetten nyugodt és csendes hétvégére vágyunk, el tudjunk időben költözni.

Fontos a megfelelő táborhely kiválasztása
Fontos a megfelelő táborhely kiválasztásaBigshots

Mielőtt azonban hozzálátnál a sátor felállításához, bizonyosodj meg róla, hogy a közelben nincs ösvény, amit éjszaka valaki, esetleg valami használhat. Táborozz le a folyó partján, ha vízre lenne szükséged, de ne túl közel, mert az álló vagy a lassan folyó víz a szúnyogok tanyája. Keress lapos, kemény és egyenletes talajt. A fák is hasznosak, hiszen felfogják a szelet, és kiköthetsz hozzájuk ponyvát vagy függőágyat, de ne verd a sátrat túl közel a fához vagy lógó ágak alá. Mérd fel az uralkodó szélirányt is, a sátor bejárata ne arra nézzen.

Felvertem a sátrat, hogyan tovább?

Most már csak annyi a dolgod, hogy élvezd a kempingezést. Innentől minden éppen úgy zajlik, ahogy otthon is, annyi különbséggel, hogy most a természetben vagy, és néhány feladat kreatív megoldást kíván majd.

A kempingezés nagy társasággal a legizgalmasabb. Állítsátok fel körben vagy félkörben a sátrakat, hogy legyen egy közös tér, ahol beszélgethettek vagy sütögethettek. Osszátok szét a tábori feladatokat, hogy elkerüljétek a konfliktusokat, és igyekezzetek rendet tartani a sátrakban, a sáros bakancs maradjon csak a bejárat előtt.

A természetben töltött idő alatt kicsit elnézőbbek vagyunk a piszokkal, és nem olyan nagy gond, ha egy-egy alkalommal elmarad az alapos zuhanyzás (igaz, a legtöbb kempingben van melegvizes zuhanyzó), de használhatsz mobil zuhanyzót, vagy fürödhetsz a vadvizekben is. Arra viszont figyelj, hogy ha a kellemeset összekötnéd a hasznossal, és úsznál is egyet, ne merészkedj 100 méternél messzebb a parttól kíséret nélkül. A kempingben a kis- és nagydolog miatt sem kell aggódnod, a természet lágy ölén viszont van néhány szabály. Áss egy nagyjából 15 centi mély gödröt, majd ha végeztél, temesd be, a tetejére pedig szórj avart. Legyen nálad öngyújtó, hogy a vécépapírt el tudd égetni.

A tábortűz meleget ad, finom ételek készülhetnek rajta és összehozza a társaságot
A tábortűz meleget ad, finom ételek készülhetnek rajta és összehozza a társaságotMrsVega

Tüzet nem csak egy finom vacsora miatt érdemes rakni. Meleget ad és hangulatos. A kempingben derítsd ki, hogy lehet-e, és ha igen, mik a szabályok. Magyarországon az erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatsz tüzet. Ilyenkor kotord el a környékről az avart és minden más éghető anyagot, csak a csupasz föld maradjon, hogy ne okozzon gondot egy kipattanó szikra. Csak lehullott ágakat használj, és csak annyit, amennyire valóban szükséged van. Miután eloltottad a tüzet, ellenőrizd, hogy kialudt-e teljesen, öntsd le vízzel, ha kell, kotorj földet a hamura. Soha ne hagyd őrizetlenül, amíg ég.

Előfordul, hogy kempingezés közben az idő rosszra fordul, és elered az eső. Ne keseredj el, inkább használd ki a helyzetet, mosd ki a szennyest vagy maradj a hálózsákodba bugyolálva, pihenj, hallgasd az esőt, főzz egy teát. Ha viszont már három napja megállás nélkül esik, irány egy hotel.

Mit főzzek?

A kempingezéshez szükséged lesz egy mini éléskamrára, amiből főzhetsz. Vigyél magaddal néhány intenzív ízű hozzávalót, hogy a legegyszerűbb ételek is izgalmasak legyenek. Készíts olyan ételeket, amik gyorsan megvannak – lehet, hogy a legjobb barátaid a különféle konzervek lesznek. A konyhai alapfelszerelésbe mindenképpen kerüljön só, bors és olaj, ezenkívül a rendelkezésedre álló helytől függően pakolhatsz mustárt, paradicsompürét, leveskockát, halkonzervet, tésztát, rizst, üveges zöldségeket, sajtot, tojást. Hűtőszekrény és mikró nélkül kihívás megfelelő hőmérsékleten tartani az ételeket, de nem lehetetlen. Hűtéshez használj jégakkut, egy zacskó jeget vagy a folyó, tó hideg vizét. A melegen tartáshoz jól fog jönni egy termosz, egy hűtőtáska (ami nemcsak a hideget, de a meleget is meg tudja tartani), és ha lehet, egyétek meg frissen az ételeket, tálald őket szósszal, ami segít, hogy később hűljenek ki.

Készíts valami egyszerűt, gyorsat és finomat
Készíts valami egyszerűt, gyorsat és finomatGMVozd

A legfontosabb szabály, hogy a sátorban sose főzz. A konyhát mindig egy kicsit távolabb állítsd fel, ha kell, inkább használj ponyvát. Figyelj oda arra is, hogy ugyanolyan rendezetten hagyd magad után a táborhelyet, mint ahogyan elfoglaltad. Vigyázz a környezetedre, hogy mindannyian sokáig élvezhessük még a szépségét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra