Aktív pihenés Horvátországban? Mutatjuk, merre indulj!

Vadvízi evezés hegyi folyókon, mászóhelyek, barlangok, túraútvonalak és kijelölt bicikliutak várják, hogy felfedezzük, mi mindent nyújt Horvátország a tengerparton kívül.

A választék bőséges: az ország nyolc nemzeti parkkal büszkélkedhet, de ezeken kívül is számtalan természeti látványosság várja a látogatókat. A turizmus.com gyűjtötte össze a tíz legkedveltebb aktív úti célt.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Horvátország leglátogatottabb nemzeti parkja a magyarok körében is jól ismert. Kiépített sétautakon járhatjuk be a lépcsőzetes vízesésekkel tarkított tórendszert, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A nemzeti parkban elektromos hajóval és panorámavonattal is lehet kirándulni, az aktívabb mozgás hívei pedig kijelölt túraútvonalakon kalandozhatnak a tórendszert övező hegyekben.

Kopácsi-rét természetvédelmi terület

Néhány kilométerre a magyar határtól, a Dráva és a Duna között, Eszék és Baranya közvetlen közelében fekszik Európa legnagyobb madárrezervátuma. Az egykor halászatáról híres, magyarok lakta Kopácsi-rétet szakvezetéssel, kishajókkal, csónakokkal és a szárazföldön is bejárhatjuk. A túra az állatrezervátumot és a Tökös (Tikves) vadászkastélyt is érinti. Az egyedülálló vizes élőhelyen szabadidős horgászatra is van lehetőség.

Kopácsi-rét
Kopácsi-rétturizmus.com

Brijuni Nemzeti Park

Isztrián járva kár lenne kihagyni a félsziget partvonalához közel fekvő, tizennégy szigetből álló Brijuni Nemzeti Parkot. Nem véletlen, hogy a hajdani Jugoszlávia elnökének, Josip Broz Titónak is ez volt a kedvenc tartózkodási helye. A különleges élővilággal büszkélkedő Brijuni-szigeten kisvonatozni is lehet. Érdemes felkeresni a szafariparkot, de a látnivalók között római kori kikötőromokat és dinoszaurusz-lábnyomokat is találunk. A nemzeti park területén bőséges a sport- és szabadidős kínálat, az aktív lehetőségek közül kétségkívül a golfozás és a teniszezés a legkedveltebb.

Paklenica Nemzeti Park

Mindössze 45 kilométerre Zadartól és Karlobágtól, a vadregényes Velebit-hegység tenger felőli oldalán fekszik Horvátország egyik legnépszerűbb nemzeti parkja. A Paklenica gazdag növény- és állatvilágának felfedezéséhez a park 200 kilométernyi kijelölt úthálózatot kínál, amit gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatunk. A kalandot keresőket 360, hegymászásra alkalmas hely várja. Kihagyhatatlan látványosság Paklenica hét régi malma a 19. századból, a vidék egykori lakóinak életmódját bemutató Marasovic tájház, valamint a park legszebb barlangja, a Manita peć, amelyben számos különleges cseppkőalakzat látható.

Paklenica Nemzeti Park
Paklenica Nemzeti Parkturizmus.com

A Krupa és Zrmanja folyók kanyonja

Aki felmászik a Velebit-hegységben lévő Crnopac alatti fennsíkra, az lába alatt Horvátország egyik legszebb vidékét látja. A vadregényes kanyont a zöld színben játszó Krupa vájta, amely néhány kanyar után a Zrmanja folyóba torkollik, majd vízeséseken át siet a tenger felé. A Krupát és a Zrmanját a Velebit gyöngyszemeinek és egyben a legszebb horvátországi folyóknak tartják. A sziklás táj, amely a legendás Winnetou című filmhez is természetes kulisszát szolgáltatott, a vadvízi evezés – a rafting, a kajakozás és a kenuzás – szerelmeseinek paradicsoma.

Telašćica természetvédelmi terület

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl 13 apró szigettel, 200 méteres meredek sziklafalakkal, csak itt élő ritka növényekkel, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal és egy sós vizű tóval, a Mirrel, amely a Telašćica natúrpark egyik fő látványossága. A 900 méter hosszú és 300 méter széles tóba föld alatti repedéseken keresztül jut el a tengervíz. Zártsága és az erős párolgás miatt sósabb, mint a tenger, a hőmérséklete pedig nyaranta akár 30 fok fölé is emelkedhet.

Az öböl tenger felőli oldalán magasodnak a dugi otoki Stenák néven ismert hatalmas sziklafalak. A legmagasabb ponton 160 méterre emelkednek a víz fölé, a tengerbe pedig akár 85 méterre is aláereszkednek. A sziklafal tövében a ritka vörös korall miatt igazán látványos a tengerfenék, de a Stenákról delfineket és vándorsólymokat is megfigyelhetünk.

Telašćica természetvédelmi terület
Telašćica természetvédelmi területturizmus.com

Košljun és a Biserujka barlang

Krk szigetének déli partján fekszik a Kelet-Adria egyik legrégebbi és legjobban felszerelt turisztikai kikötője, Punat. A településtől mindössze 750 méternyire egy apró sziget emelkedik ki az öbölből, amit kizárólag kis hajókkal lehet megközelíteni. A már a rómaiak által is lakott Košljun szigetet két óra alatt gyalogosan körbe lehet járni, és közben megnézhetjük a ferences kolostort, a múzeumot, a zoológiai gyűjteményt és a könyvtár gazdag történelmi-kulturális hagyatékát. Aki Krken jár, az a Rudine északi határában megbújó Biserujka cseppkőbarlangot se hagyja ki!

A Vransko-tó Cres szigetén

Horvátország legérdekesebb természeti jelenségei közé sorolják a Cres szigeten található Vransko-tavat. Különlegessége, hogy ebben az édesvízi tóban, amelynek feneke a tengerszint alá nyúlik, az édes és a sós víz nem keveredik egymással, és a mediterrán növényzettel övezett tó egyúttal madártani rezervátum is. A legendák híveinek pedig azt is eláruljuk, hogy a szájhagyomány szerint a 76 méter mély tó fenekén egy elvarázsolt kastély áll.

Vransko-tó
Vransko-tóDenis Peros

Krka Nemzeti Park

Skradin és Sibenik között, a gyönyörű vízeséseket felvonultató Krka folyó mentén húzódik a Krka Nemzeti Park. Számos látnivalóját a jól kialakított túraútvonalakon, a Skradini hídtól induló és a Skradinski buk vízesésig nyúló 3 kilométer hosszú kerékpárúton vagy szervezett hajótúrákon lehet felfedezni. A Krka Nemzeti Park legismertebb látványosságai a Skradinski buk és a Roški slap vízesések, de a hagyományok kedvelői a 19. századi vízimalmokat bemutató skanzent is élvezni fogják.

Pag sziget kincsei

Horvátország ötödik legnagyobb szigete már a múltban is ismert volt természeti kincseiről és arról, hogy Rab és Zadar birokra keltek érte. A sziklás, mészkő borította szigeten jól érzik magukat az aromatikus fűszer- és gyógynövények, amit a szabadon legelésző juhok igencsak kedvelnek – nem csoda, hogy a tejükből világhírű sajt készül. Különleges minőségének köszönhetően a pagi bárányhúst is a messze földön ismert horvát ínyencségek közé sorolják. Persze Pagon nem csak enni érdemes, az aktív kikapcsolódás híveinek is bőven van miből választani. Akinek biciklizni támadna kedve, az a 115 km hosszúságban kiépített kerékpárutakon kerekezhet, míg a tenger felett függőlegesen emelkedő, alpinista jelzésekkel is ellátott sziklák a szabad mászás rajongóinak jelentenek kihívást. A sziget tenger alatti világa különösképpen vonzó a búvárkodáshoz, a Pagi-öböl pedig egyaránt eszményi a vitorlázáshoz és a szörfözéshez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra