Ezeket a szuveníreket hozd ajándékba külföldről

A nyaralásod utolsó napja azzal telik, hogy a város nevezetességeit megörökítő mágnesek, bögrék és képeslapok között válogatsz, és igyekszel minél gyorsabban dönteni, hogy még fürödhess egy kicsit a tengerben vagy megnézhesd a múzeumot, amiről az útikönyvben olvastál, de egyáltalán nem vagy benne biztos, hogy az anyukád örülni fog egy „Barcelona” feliratú köténynek, és hogy a legjobb barátnőd minden vágya egy bikafejes sörnyitó. Ismerős?

Persze hazajöhetnél úgy is, hogy nem veszel senkinek semmit, meg is fordul a fejedben, hogy az ajándékvásárlásra szánt időt inkább kikapcsolódásra fordítod, de tudod, hogy nem tudnál üres kézzel a család és a barátok elé állni és arról mesélni, hogy milyen fantasztikus helyeken jártál, amíg ők itthon a panelben szaunáztak. A legtöbben így érzünk. De mi lenne, ha nem kellene egy teljes napot azzal töltened, hogy tanácstalanul bolyongsz a szuvenírboltok között, hanem néhány perc alatt, célirányosan válogatnád össze a figyelmességeket, amikkel a családodat – vagy esetleg magadat – szeretnéd meglepni? Adunk néhány tanácsot, hogy hol mit érdemes beszerezned.

Horvátország

A legutóbbi horvát nyaralásom során szó szerint egy évre elegendő olívaolajat vásároltam be. Egy-egy üveg a hideg téli reggeleken is előkerült. Meglocsoltam az olajjal a pirítóst, és arra gondoltam, hogy milyen volt néhány hónappal azelőtt a tengerben fürdeni és Rovinj romantikus utcácskáiban sétálni. A piacokon árult olajak általában jó minőségűek és az áruk is teljesen korrekt, ezért ha sok olívaolajat használsz, érdemes betárazni belőle.

Görögország

Nem csak az Adrián érdemes a pirítósravalót beszerezned. Görögország híres a extraszűz olívaolajáról, amit a helyiek szinte minden görög receptben használnak. Vásárolhatsz szappant vagy egyéb kozmetikumokat is, amik szintén olívaolajból készülnek.

Horvátországból és Görögországból mindenképpen hozz haza olívaolajat
Horvátországból és Görögországból mindenképpen hozz haza olívaolajatGSPictures

Spanyolország

Ha nem veted meg a gasztronómiai különlegességeket, akkor Spanyolországban is keresd a piacokat. Barcelonában semmiképpen se hagyd ki a La Rambláról nyíló Mercado de La Boqueriát. A rengeteg zöldségen és gyümölcsön kívül itt megtalálhatod az ország specialitását, a jamón serranót, vagyis a Serrano sonkát is.

Portugália

Portugália városaiban barangolva biztosan nem kerülhetik el a figyelmedet a falakat, a templomokat, a házakat, a padokat, a szökőkutakat, a metróállomásokat és az éttermeket – egyszóval a mindent – beborító mintás csempék, amik az azulejos nevet kapták. Vásárolj egyet valamelyik szuvenírboltban, és vigyél haza magaddal egy darab Portugáliát. Otthon használhatod alátétként vagy dekorációként.

Olaszország

A bőr időtálló anyag, ami hosszú éveken át szolgálhat egy táska, egy pénztárca, egy cipő vagy akár egy öv formájában. Ugyan többe kerül, mint a műbőr, de minőségi termék lévén idővel behozza az árát. Az olasz piacok kínálatát szemrevételezve ne feledkezz meg ezekről a termékekről sem, az országban kifejezetten jó minőségű darabokra bukkanhatsz.

Törökország

A török kávét feketén isszák, és sokkal erősebb és édesebb, mint amin mi, magyarok szocializálódtunk. Ha autentikus kávéélménnyel szeretnél meglepni valakit, szerezz be egy réz kávés szettet is. Az isztambuli Nagy Bazárban biztosan találsz majd.

Kávézz itthon is török módra
Kávézz itthon is török módraVictoriaBee

Hollandia

Hollandiáról mindenkinek a szélmalmok, a faklumpák, a sajtok és a tulipánmezők jutnak eszébe. Örömet okozó szuvenírként leginkább az utóbbi kettőre érdemes gondolni. Az ajándékboltok kreatív formában árulják a tulipánhagymákat. Vehetsz malom- vagy klumpaalakú kaspóban és önmagában is. A virágkedvelő rokonok imádni fogják.

Franciaország

Ha Franciaországban jársz, fogd a kezedbe az ország négy (vagyis inkább hat) csücskét, hajtsd össze, csomagold a bőröndödbe és vidd haza. Ez a művelet bizony éppen olyan lehetetlen, mint a mini Eiffel-torony-szobrok, kulcstartók, parfümök, levendulás apróságok és édességek között megtalálni azt a néhány ajándékot, amit elhozhatsz. Ezek azonban mind olyan tárgyak, amik ugyan visszaidézik majd az itt töltött napokat a polcon porosodva, mégsem igazán hasznosak. A szuvenírboltok egyik legpraktikusabb és legeredetibb tárgya viszont a bagettzsák. Képzelj el egy táskát, amibe tökéletesen belepasszol a hosszú francia kenyér, és használatával nem kell nejlonzacskókkal vesződnöd itthon sem.

Svédország

Teljesen egyértelmű, hogy Svédországból nem jöhetsz el egy dalahest, vagyis egy fából faragott és kézzel festett kis lovacska nélkül. Rengeteg méretben és színben kaphatod őket. Biztosak vagyunk benne, hogy a lakásod legkülönlegesebb kiegészítője lesz.

A dalahest tradicionálisan kézzel készült falovacska
A dalahest tradicionálisan kézzel készült falovacskastocksnapper

Norvégia

Valószínűleg Norvégiába is nyáron látogatsz el, ha kíváncsi vagy a vad vidékre és nem szeretnél sötétben fagyoskodni. Ilyenkor ki gondol arra, hogy egyszer tél is lesz? Pedig az északi országok tudják a legjobban, hogyan védekezzenek a hideg ellen: gyapjúval. Szerezz be szuvenír gyanánt egy norvég mintás gyapjúpulcsit. Hosszú távú befektetés lesz a téli zimankóra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra