A Lyme-kór nem válogat: világsztárok is megküzdöttek vele

Tombol a nyár, azaz eljött a kirándulók és a kullancsok egyik kedvenc időszaka. Megfelelő védekezés nélkül közelről is megismerkedhetünk az élősködőkkel, és sajnos az általa terjesztett Lyme-kórral is. Ahogy az alábbi példák is mutatják, nem mindenkinek sikerül védekeznie ellene.

A legtöbben a kullancs okozta agyhártya- és agyvelőgyulladást, illetve a Lyme-kórt legalább hírből ismerik. Előbbire létezik oltás (érdemes beadatni!), utóbbi pedig antibiotikumokkal gyógyítható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, a Lyme-kór ugyanis alattomos, akár súlyos szövődményekkel járó betegség, amit nem mindig ismernek fel időben, kezelése pedig évekig elhúzódhat. Bármikor bárki megfertőződhet, nem jelentenek kivételt a testőrrel járkáló sztárok sem.

Avril Lavigne úgy érezte, belehal

Az egyik legismertebb Lyme-beteg, akit még 2014-ben csípett meg egy kullancs, Avril Lavigne. A betegséget csupán nyolc hónappal később diagnosztizálták, addigra az énekesnő meglehetősen súlyos állapotba került, fél éven át az ágyból sem tudott felkelni. „Volt, hogy egy teljes hétig nem tudtam zuhanyozni, mert egyszerűen alig álltam a lábamon. Olyan érzés volt, mintha kiszívták volna belőlem az életerőt” – mondta Lavigne a People magazinnak. A diagnózis után viszont végre megkaphatta a megfelelő kezelést, így állapota lassan javulni kezdett, sőt úgy fogalmazott, hogy kapott egy második esélyt az életre. Évek teltek el, mire minden életereje visszatért és újra turnékat, fellépéseket vállalhatott.

Bella Hadid az olimpiát bukta a betegség miatt

A keresett amerikai modellről kevesen tudják, hogy gyerekkorától kezdve versenyszerűen lovagolt. Az olimpiára készült, ám állítása szerint edzéstervét teljesen felborította a Lyme-kór. A modell úgy fogalmazott, hogy a betegség elvette a tinédzseréveit, ráadásul nem csupán ő kapta el a kórt a családból, de édesanyja és egyik testvére is. Bella teljesen kimerült a fertőzés miatt, a lovát is el kellett adnia, mert nem tudta gondozni, és a baktérium memóriájára is hatással volt. Az ő esete azért is volt különleges, mert a legtöbb antibiotikumot nem bírja a szervezete, márpedig a Lyme-kórt nehéz bármi mással gyógyítani.  

Alec Baldwin öt rossz éve

A most 61 éves színésznek öt éven át minden nyarát tönkretette elhúzódó Lyme-kórja. Szerencsétlenségére néhány éven belül kétszer is megcsípte fertőzött kullancs, erről 2011-ben beszélt először a The New York Timesnak. A betegség influenzaszerű tünetei jellemzően augusztusban erősödtek fel hosszú éveken át. Amikor az első  kimerültséghullám rátört, Baldwin Avril Lavigne-hoz hasonlóan úgy gondolta, meg fog halni. Persze nem így lett, de azért a színész azóta mániákusan ellenőrzi magát és a család összes tagját minden kirándulás után. 

Ashley Olsen emiatt vonult vissza

A híres ikerpár egyik tagjánál 2015-ben merült fel a Lyme-kór gyanúja. Sajnos – ahogy ez a legtöbb esetben történik – ő is későn került specialistához, így a betegség tüneteitől nehezen szabadul. Ashley állapotán sokat javítottak a gyógyszerek, de a barátai úgy nyilatkoztak, hogy teljesen felépülni soha nem fog, az állandó fáradtság és szédülés élete velejárójává vált. Valószínűleg emiatt vonult vissza a nyilvánosságtól, hiszen állapota nagyon megnehezíti a munkavállalást, ráadásul a betegség okozta fáradtság kiül a vonásaira is. Nehéz így boldogulni egy olyan szakmában, ahol a külső mindennél fontosabb. 

Ben Stiller és Alec Baldwin idén egy meccsen
Ben Stiller és Alec Baldwin idén egy meccsenJames Devaney / Getty Images Hungary

Ben Stiller és Michael J. Fox

Ben Stiller 2010-ben különös betegséget szedett össze, ami térdének megdagadásával, begyulladásával és erős fájdalommal járt. Mint jó pár vizittel és orvossal később kiderült, panaszait a Lyme-kór okozta. Az orvosoknak végül sikerült tünetmentessé tenniük. Michael J. Fox ugyanezt az utat járta be, mielőtt diagnosztizálták volna Parkinson-kórját: őt is megcsípte egy Lyme-fertőzött kullancs. A két betegség között sokan feltételeznek kapcsolatot, de tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre. 

A betegség kezdeti jelei

A korai kezeléshez alapvető fontosságú lenne, hogy időben felfedezzék a Lyme-kórt, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A kullancscsípés helyén megjelenő, kokárda alakú folt az esetek egy részében egyáltalán nem rajzolódik ki, így olykor – főleg ha apró termetű kullancs akaszkodott ránk, majd észrevétlenül le is pottyant – azt sem lehet észrevenni, hogy egyáltalán bármi megcsípett. Sok esetben csak hónapokkal később, a különböző megmagyarázhatatlan panaszok kivizsgálásánál merül fel a Lyme-kór gyanúja. A tünetek azonban olyan változatosak, hogy több orvost is végigjárhatunk, mire valakinek eszébe jut a Lyme lehetősége. A félrekezelt kór idővel igen súlyos tünetekkel járhat, évek vagy évtizedek telnek el, mire megszabadulhatunk tőlük. Épp ezért, ha sokat járunk a természetbe, füves partszakaszokra, érdemes naponta átnézni magunkat kullancs után kutatva, és ha felmerül a Lyme-kór gyanúja, elvégeztetni a megfelelő teszteket.

Pánik helyett

Hogy betegek vagyunk-e vagy sem, azt mindig az orvos dönti el. Ő ad beutalót Lyme-tesztre, ezután jön egy kis vérvétel, majd várnunk kell, míg a laborból visszajeleznek. Ha szervezetünk ellenanyagot termel a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium ellen (ez sem mindig történik meg), annak nyoma van a vérünkben: meg lehet állapítani azt is, friss fertőzésről van szó, vagy egy korábban lezajlottról.

Azt azonban tudnunk kell, hogy friss kullancscsípéssel hiába rohangálunk tesztre, két hétnek el kell telnie a megfelelő antitest-termelődéshez, és még ekkor is kaphatunk álpozitív illetve álnegatív eredményt is. A betegség többhetes antibiotikum-kúrával gyógyítható, de türelmesnek kell lennünk, ráadásul nem feledkezhetünk el a folyamatos kullancsriasztásról sem, hiszen a Lyme-kór többször is kialakulhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra