7 film útközbenre: segítünk kiválasztani, mit nézz

Két lehetőséged van egy hosszú utazás során: vagy bambán meredsz ki a kocsi/vonat/busz ablakából és figyeled, ahogy rohannak a fák, vagy elfoglalod magad valami hasznossal. A filmnézés mindenképpen az utóbbi kategóriába tartozik, és még szórakoztató is.

Persze attól függ, mit nézel. Éppen ez az egyik legnehezebb része. Hiszen meg akarod nézni azt a filmet, amit a múltkor a kollégád ajánlott, de most nem akarsz annyira agyalósat. Meg láttad annak a francia művészfilmnek a plakátját a metróban, de ahhoz most túl fáradt vagy. Horror nem lehet, túl nappal van. Agyament vígjáték? De hát mégis, legyenek már hasznosak azok az órák...

Ha nagyon nincs tipped, olvasd végig a listánkat, ajánlunk pár igazán jó filmet minden műfajban, amelyek be tudják aranyozni az unalmas utazós órákat.

   

1. …ha legszívesebben mindig utaznál: Út a vadonba

Ha neked is forró a lábad alatt a talaj a munkahelyeden, és legszívesebben Kanada hegyeiben túráznál, vagy keleti szerzeteseket látogatnál a Himalája kietlen pusztáiban, akkor Christopher McCandless története azonnal meg fogja nyerni a szívedet. A fiú, aki a ballagásra összegyűjtött dollárjaival, a hétköznapi életet eldobva stoppolva nekiindul az alaszkai vadonnak, miközben tucatnyi emberrel találkozik. Az igaz történet alapján készült film szívbemarkoló dráma és üde kalandfilm egyszerre.

Családbarátság: 10/3. Játékidő: 210 km vonattal. Bealvási esély: 36% IMDb 8,1PORT.hu 8,8

2. ...ha bírod az őserdei kalamajkákat: Krokodil Dundee

A trópusokra mindig jó kicsit kilépni, még ha csak a jó öreg krokodilvadász kalandjain keresztül is. A kaland-vígjáték jól ismert, a mögötte megbújó igaz történet kevésbé. A valódi Dundee egy krokodiltámadást követően 56 napot töltött a civilizációtól távol, és története bejárta a sajtót. A filmbeli karaktert róla mintázták, noha ő nem kapott ezért egy centet sem, és az élete is tragikus irányt vett: kölcsönökkel indított farmja tönkrement az állatait sújtó járvány miatt, kábítószerfüggő lett, végül egy rendőrökkel vívott tűzharcban hunyt el.

Családbarát: 10/8. Játékidő: 80 km busszal. Bealvási esély: 1,8% IMDb 6,5 | PORT.hu 8,4

Paul Hogan a Krokodil Dundee premierjén
Paul Hogan a Krokodil Dundee premierjénShutterstock

3. …ha nem áll tőled távol a véres komédia: Erőszakik

Agyament vígjátékot ne, borzalmasan komoly krimit se, de mondjuk, ha egy csipetnyit veszünk mind a kettőből, akkor meg is született a tökéletes választás. Két bérgyilkosról szól, akik egy kimerítő, véres munka után Bruges-ben töltik a szabadságukat. Természetesen a turista módi annyira nem játszik a számukra, így hamarosan újabb halálos kalandokba keverednek.

Családbarátság: 10/0. Játékidő: 180 km kocsival. Bealvási esély: 18,3% IMDb 7,9 | PORT.hu 8,4

4. …ha szélesíteni akarod a látókörödet: A Föld sója

Ha valami igazán érdekesre vágysz, ami ténylegesen kinyitja előtted a világot, akkor Sebastião Salgado élettörténete tökéletes opció. A brazil fényképész útját bemutató alkotás jóval több, mint egyszerű dokumentumfilm. Életformáló tapasztalás egy olyan emberrel, aki nyolc évig a dél-amerikai esőerdők és puszták kalandora volt, aki kamerájával jelen volt az ezredvégi háborúknál és katasztrófáknál, és aki egy évtizedet töltött azzal, hogy bejárja a világot, lencsevégre kapva az ember nélküli, érintetlen természetet. A Föld sója nem csak vizuális élmény: lelki utazás.

Családbarátság: 10/3. Játékidő: 170 km kocsival. Bealvási esély: 12% IMDb 8,4 | PORT.hu 8,8

5. …ha minőségi pörgésre vágysz: Két tűz között

Remélhetően mindenki életében eljön az a pillanat, amikor már látta az összes Chuck Norris-filmet és sorozatot, így kénytelen más minőségi akció után nézni. És ha még úton is vagy, akkor neked forgatták le annak idején Schwarzeneggerék a Két tűz között című akciófilmet, ami a maga idejében a legdrágább popcornmozinak számított. A sztori szerint Schwarzi megint egyszemélyes hadsereg, aki a roppant titkos Omega-csoportnak dolgozik. A film csavarja, hogy a véletlen folytán az akciókban a felesége (Jamie Lee Curtis) is részt vesz, akivel egy laza túlórában még a világot is megmentik. Talán itt született meg a tökéletes akcióvígjáték.

Családbarátság: 10/6. Játékidő: 220 km kocsival. Bealvási esély: -5% IMDb 7,2 | PORT.hu 8,8

6. …ha bármikor indulnál Izlandra: Walter Mitty titkos élete

Erre is kitalálhatták volna a „feel good” kifejezést, ugyanis Ben Stiller filmjében világot járunk, zenéket hallgatunk, szép képeket nézegetünk. Nem itt kapjuk meg életünk nagy igazságát, nem itt keressük a csavaros végjátékot, de mosolyogva nézzük Walter Mittyt, aki egy fotó elveszett negatívja nyomába ered a fél világon keresztül. És már azért érdemes megnézni, mert ezután neked se lesznek kétségeid afelől, hogy Izland fix tétel legyen a bakancslistádon.

Családbarátság: 10/10. Játékidő:  130 km busszal. Bealvási esély: 39% IMDb 7,3 | PORT.hu 7,6

7. …ha nagyon messze merészkedsz: Hatalmas kis hazugságok

Ha vetted a bátorságot, hogy egy 12 órás buszúttal juss le a tengerpartig vagy nézz körül Nyugat-Európában, akkor észszerűbb, ha nem egy-egy filmmel tudod le ennek az utazásnak egy részét, hanem egy sorozattal, ami nézeti magát. Nicole Kidman, Reese Witherspoon és Shailene Woodley, három (felső) középosztálybeli anyuka tökéletes életéről van szó, mely mögött mégis sötét titkok lappanganak. Erotika, hazugságok, pletyka és minden, ami kell – ez most nem vígjáték, hanem érdekfeszítő krimi!

Családbarátság: 10/0. Játékidő: 700 km vonattal. Bealvási esély: 55% IMDb 8,6 | PORT.hu 8,8

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek