A Decanter World Wine Awards a világ legnagyobb nemzetközi borversenyét idén 16. alkalommal rendezték meg Londonban, amin 57 országból összesen 16 500 bor mérkőzött meg. A 280 specialistából álló, 30 országból érkezett zsűriben 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine kapott helyet, akik a versenyen rekordszámú érmet osztottak, amiből a magyar borok is hoztak haza.
A zsűrizés vakon, panelekben zajlott, a specialisták országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta szerint kóstolták a borokat. Az elnökséget ebben az évben Michael Hill Smith MW, Sarah Jane Evans MW és Andrew Jefford alkotta a nyugalmazott zsűrielnökkel, Steven Spurrierrel.
A magyar borokat az észak-, közép- és kelet-európai országok között bírálták el, amelyek paneljét Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája és Beth Willard vezették. A zsűrizés több lépcsőben történt, minden bort és pezsgőt háromszor kóstoltak, a kóstolózsűri döntését pedig először a regionális panel elnöke, majd a verseny zsűrielnöksége validálta.
A Decanter World Wine Awards aranyérmesei „kiváló borok jó komplexitással és karakterrel”, ezek 95-96 pontos értékelést kaptak, a 97-100 pontos platinaérmes borokat a verseny második fordulójában választották ki a legjobbak közül.
Három magyar bor ért el platinum díjazást: a Béres 6 puttonyosa, a Holdvölgy Culture 6 puttonyosa – a Höldvölgy Vision borával az aranyérmesek listájára is felkerült – és a Juliet Victor édes szamorodnija.
A Gróf Degenfeld két aranyat is szerzett Andante Furmint Botrytised és szamorodni borával. A Füleky 6 puttonyosával, a Grand Tokaj esszenciájával, a Kreinbacher Birtok Classic Brut pezsgőjével, a Kvaszinger pedig 6 puttonyosával érdemelte ki az aranyérmet.