A húsvéti asztal fontos főszereplője – a tojáson, a sonkán és a tormán túl – a kuglóf. Rengetegféleképpen készíthetjük el, a mi családunkban a csokis és az aszalt gyümölcsös verziója a legnépszerűbb, ezúttal viszont Ilka Dóra gasztrobloggerrel és Sallay Fannival, a Cakeshop Budapest alapítójával mini márványkuglófot készítettünk cukormentesen.
Hozzávalók
- 210 g - teljes kiörlésű búzaliszt
- 90 g - sima búzaliszt
- 150 g - eritrit
- 100 g - vaj vagy margarin
- 3 db - tojás
- 3 dl - AdeZ Mesés Manfulaital (tej)
- 1 csomag - sütőpor
- 2 ek - holland kakaópor
- 1 tk - vaníliaaroma
Elkészítés:
Egy kissé olvaszd meg a vajat, majd verd habosra a tojásokkal és az édesítőszerrel. Adj hozzá 2,5 deci tejet, és keverd össze.
Egy másik tálban keverd össze a liszteket a sütőporral, majd add hozzá apránként a tejes keverékhez, és addig keverd, amíg csomómentes nem lesz. Ekkor vedd kétfelé a masszát, az egyik felébe kerüljön a teáskanálnyi vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél deci tej.
Vajazz ki és lisztezz egy kuglófformát, majd állj neki a rétegzésnek. Kezd tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával, csorgasd felváltva, körbe-körbe a formába. Eközben melegítsd elő a sütőt 190 fokra. 40-45 percig süsd a kuglófokat, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.
Nehéz elképzelni, hogy a húsvéti asztalra más is kerülhet, mint a sonka. Pedig a világ húsvétjai vidám színeket és csodás édességeket vonultatnak fel.
Tovább olvasom