Egyél úgy, mint Csubakka! Ilyen a koszt a Star Wars kantinban. Galéria

Egyre többet tudunk meg az idén érkező, „starwarsosan” berendezett Disneylandről, amiről egy biztos: te nem leszel az elsők közt, aki bejárhatja a helyet.

Május 31-én a kaliforniai Disneylandben nyílik meg az a hatalmas park, mely lehetőséget ad, hogy nyakig elmerüljünk a Star Wars világában. Augusztus 29-én pedig Floridában léphetünk be a Star Wars Disney Worldbe. Újabb kiváló alkalom, hogy gyorsan sok pénzt költsünk el.

Számunkra kicsit keserű ez az izgalom: egyrészt minden bizonnyal a magyar fizetés igencsak karcsú lesz az oda szóló jegyekhez. Jelenleg egy Disneyland-belépő 90-150 dollár közt mozog, de az új park esetében ez magasabb is lehet. „És akkor még nem ettél semmit”, tesszük hozzá mindig. A másik keserű gondolat a várakozás mellett az, hogy visszagondolunk azokra az időkre, amikor a Star Wars még nem egy kizsigerelt termék volt, hanem három darab, szívvel-lélekkel készített filmalkotás. A Disney persze nem rest, a lehető legtöbb bőrt lehúzza a szériáról – George Lucas is így járt el −, és miért ne tenné: az emberek két pofára zabálják, bármi is legyen az. Ezért van minden évben film, ezért készül sorozat, ezért van a tejesdobozon is R2-D2, a szalámin pedig Csubakka, és ezért nyílik egyszerre két vidámpark. A fánkot és vattacukrot zabáló, kólát szürcsölő tömeg pedig egymást taposva fog tolakodni, hogy minél hamarabb otthagyja azt a pénzt, amit kemény munkával szerzett az irodai asztal mögül. Például a büfében, ahol a távoli galaxisokból megrendelt kajákat tudják kóstolni. Lehet, éppen Han Solo szállította le őket pár ezer köztársasági kreditért.

Amit ihatsz

Ahhoz, hogy legurítsunk pár felest vagy szódát, Oga Kantinjába kell ellátogatnunk, melynek eredetije a csempészekkel és rossz arcú idegenekkel teli Külső Gyűrű Batuu nevezetű bolygóján található.

Felönthetünk a garatra: a The Outer Rim − A Külső Gyűrű – nevű koktél, Bespin Fizz − az ötödik részből ismert Felhőváros pezsegő italocskája −, a Yub Nub − ewokul nem értünk, de tuti finom! −, és a Fuzzy Tauntaun – amely azt az állatkát ruházza fel a „bolyhos” jelzővel, amelyiket Han Solo kibelezett a hideg Hoth jégvilágán az ötödik részben, hogy megóvják magukat a biztos haláltól.

Gyermekbarát italok is kaphatók: a Phattro és a Moof Juice a galaxis több bárjának közkedvelt koktélja, most végre mi is megkóstolhatjuk. Lehet szürcsölni a Carbon Freezet − Han Solo fagyasztása nyomán, szóval tuti hideg −, az Oga’s Obsessiont − a bártulajdonos rögeszméje −, és a Cliff Dwellert – sziklalakót jelenthet, talán utalva itt a remete Luke Skywalkerre? Van még Moogan Tea − a klónháborúból ismert vékony mooganok által készített nedű −, és Blue Bantha − ha emlékszünk még a buckalakók „élő járművére”, vagyis azokra a brutálisan nagy, szőrrel borított, kifordított elefántokra… szóval nem merjük elképzelni, hogy milyen kapcsolatban állnak ezzel a kék löttyel. A Bloody Rancor se biztató − mely a nagy, két lábon járó, torzult fejű szörnyre utal, aki Jabba trónterme alatt rejtőzött, és akinek Luke Skywalkerbe tört a foga A Jedi visszatérben. A Black Spire Brew pedig a Batuun található előörsre utal, ez pedig a minden bizonnyal első osztályú importsörét jelentheti. Fejemet rá, hogy nem olyan jó, mint a hazai.

De nem ezek lesznek a legjobban fogyasztott termékek, a zöld, illetve kék tejet viszont mindenki meg akarja majd kóstolni: az Egy új remény és Az utolsó Jedik undorító, de ikonikus löttye a Black Spire Outpost Marketen lesz található. Egy kicsit mi is lehetünk Luke Skywalkerek, aki csak azután mehetett el háborúzni, ha megitta Beru néni kék színű tejét. Mármint, amit ő fejt a nőstény banthákból.

 

Amit ehetsz

Sötét lebujok, ahol rosszarcú idegenek, a galaxis söpredéke feni rád a fogát, hogy aztán odabökjék: „nem tetszik az arcod”. A magyaroknak mondjuk, ez nem új dolog, egy kőbányai sörözőben hasonló a hangulat, kivéve a csápos idegeneket (de aztán ki tudja). Az viszont tuti, hogy mi csak szalontüdőt és velős pirítóst tudunk majszolni a sör mellé, aki azonban a Star Wars vidámparkjába megy, messze különlegesebb ínyenc dolgokat is kipróbálhat. Persze, ha van mersze: mert ahogy az italok, úgy az ételek sem hangzanak első ízben Michelin-kompatibilisnek.

A Ronto Roasters nevű ételbárban lesz kapható a Ronto Wrap, amelyben csípős virsli és sült sertés bújik meg. Reméljük, azért lesz gunganhúsból készült étek is, amivel végre kiélhetjük azt a piszkos vágyunkat, amit Jar Jar Binks utálatából ered. E mellé pulykacsíkokat kérhetünk, és a Lothal bolygón ritkaságnak számító meiloorun gyümölcsből készített dzsúzt (bármilyen adalékanyag és aroma nélkül!). Az Előörs Mix pedig egy nagyon különleges ízvilágú popcorntál, amiben található édes, sós, csípős is, szóval gatyát fel.

Desszertet is fogyaszthatunk majd: a málnás krémpuffancs és a csokitorta a Star Wars világában is jól néz ki. Aki pedig az egytálételekért rajong, az sem marad éhen: a dinsztelt, sült shaak garantáltan jól lakatja a bendőt. Tésztával, kelkáposztával és gombákkal ehetjük majd a Docking Bay 7 Food and Cargo étkezdéjében. 

 

Fantázia kell hozzá

Meg pénz. Mármint gondolj bele: micsoda költségei lehetnek annak, hogy a Disney leszállítja ezt a sok földönkívüli húst! Persze a poénon innen s túl a kérdés az, hogy tényleg mennyire tudják elámítani a közönséget, és mi mennyire tudjuk elhinni azt, hogy a messzi-messzi galaxisban vagyunk. Hiszen képzeljük csak el, hogy hiába lesznek a díszletek megszólalásig valósághűek, az italok és ételek „földöntúliak”, mégis kismillió ember fogja látogatni a parkot, hátitáskákkal, sipítozó gyerekekkel és tolakodással. A messzi-messzi galaxis így már nem csak filmen ér el hozzánk, mi pedig hozzáadjuk a saját valóságunkat ehhez az egzotikus világhoz.

Mustra