Így lehet egyszerre stílusos és rendezett az otthonod

Mindig ámulva és hitetlenkedve nézem a lakberendezési katalógusok tökéletesen rendezett otthonait, míg végül arra jutok, hogy ezekben a lakásokban nem élhet senki. Hiszen hol vannak a kulcsok vagy a telefontöltők? Hol tartják azokat a fontos papírokat, amiket ugyan évente egyszer veszünk elő, mégis őrizgetnünk kell? Persze az is lehet, hogy ismernek olyan praktikákat ezeknek a kellemetlenkedő holmiknak az eltüntetésere, amiket én nem.

A titkuk valószínűleg a rendszerezésben rejlik. Clea Shearer és Joanna Teplin, a kaliforniai székhelyű The Home Edit alapítóinak küldetése, hogy megismertessék az emberekkel a kategorizálásban és a helyes tárolásban rejlő varázserőt, aminek a segítségével az otthonunk egyszerre lehet stílusos és rendezett. Többek között Khloé Kardashiannak, Mandy Moore-nak és Gwyneth Paltrow-nak segítettek már rendet tenni. Az Elle Decornak elárultak néhány trükköt, amivel te is szebbé teheted az otthonod.

1. Kezdj hozzá lépésenként

Clea és Joanna szerint a legnagyobb problémát az jelenti, amikor egyszerre szeretnénk mindent kitakarítani és rendbe tenni. Ezt a stratégiát jobb, ha elfelejtjük. A rendrakást minden esetben a már haszontalan holmik eltávolításával, a helyteremtéssel kezdd. Azt javasolják, hogy egyszerre csak egy terülttel foglalkozz, például az íróasztaloddal vagy a szekrényeddel. Szabadulj meg a konyhában felhalmozódott repedt olajos üvegektől, vagy a gyerekszobában a törött játékoktól és a hiányos kirakóktól, de semmi esetre se vágj bele az egész szoba kitakarításába. Kezdd a rendrakást kisebb falatokkal, és csak utána térj rá a nagyobb feladatokra, és fontos, hogy csak akkor lépj át egy újabb területre, ha az előzővel már végeztél. Clea és Joanna tanácsa, hogy törekedj mindig otthonos 80 százalékos rendre.

2. Kategorizálj

Ha megszabadultál azoktól a tárgyaktól, amikre már nincs szükséged, akkor a következő lépés a kategorizálás. Vegyél elő mindent a helyéről – a polcokról, a szekrényekből –, és csoportosítsd ezeket a tárgyakat kategóriák szerint. Miután elkészültél, tedd őket a nekik szánt, felcímkézett tárolókba.

„A címkék olyanok, mint a rendőrök – megkövetelik, hogy rendet tarts”

– mondja Clea. Amikor a fürdőszobát teszed rendbe, kerüljenek külön a testápolók, a fogkefék és fogkrémek, a hajápolási termékek. A kategóriák segítenek majd abban, hogy milyen csoportokban pakold el őket.

Kategorizálj és címkézz mindenhol
Kategorizálj és címkézz mindenhol

3. Tárolj okosan

A tárgyak tárolásának módja fenntarthatja, de újra is szervezheti egy tér funkcióját. Legyen szó a száraztésztáról vagy a cipőidről, ez a rendszerezési elv határozza meg majd a helyüket. Felmerülhet, hogy mégis, minek kell kicsomagolnod az élelmiszereket, ha utána úgyis egy tárolóba kerülnek. Ha ezek a tárolók passzolnak egymáshoz, akkor nem kell megküzdenek azzal a logisztikával, milyen módon helyezd el egymás mellett, alatt vagy felett a különböző formájú csomagolásban vásárolt termékeket, ráadásul így minden sokkal átláthatóbb lesz. A címkézésről természetesen most se feledkezz meg.

4. Koncentrálj arra, hogyan használod a szobát, ne pedig arra, hogyan kéne használnod

Ahelyett, hogy a megnevezése alapján használnál egy helyiséget (például mosószoba), arra koncentrálj, valójában mire használod. „Gondold át, mit csinálsz a szobában a fő célján túl” – tanácsolja Clea és Joanna. Egy nappali például lehet dolgozószoba és játszószoba is. A használatát még egyszerűbbé teheted, ha funkciók szerinti zónákra osztod. A játékos kosarat tárold a tévé alatt, a munkádhoz szükséges iratokat és felszerelést pedig a szekrényben.

A nappali egy sarka dolgozószoba is lehet
A nappali egy sarka dolgozószoba is lehet

+1 Szerezz be praktikus tárolókat

A rendszerezéshez szükséged lesz néhány tárolóra. Vásárolj vízálló dobozokat a fürdőszobába, faládákat a konyhába vagy a kamrába, rattan tárolókat a nappaliba, elválasztókat a komód és a szekrény fiókjaiba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek