Röhögős filmek estére: itt a tavalyi év 7 legjobb vígjátéka!

Mindig élünk-halunk a jó vígjátékokért, amik nemcsak az aktuális altesti poénokat vonultatják fel, hanem maradandó élményt nyújtanak. Szerencsére 2018-ban sem kellett szűkölködnünk, íme a 7 legjobb vígjáték az évből.

Az ilyen évet összegző listázásokkor mindig láthatjuk, hogy mit kell még bepótolnunk, mert ugye sosincs időnk filmet nézni, de „majd idén lesz”.

7. Deadpool 2.

Az első rész nagy sikere után csoda lett volna, ha nem folytatják a tabudöngető, szabadszájú szuperhős történetét. Ezúttal egy szuperkatona érkezik gyilkos küldetéssel, Deadpool pedig megint rákényszerül arra, hogy ötven árnyalatúra rúgja a szürke hátsókat. Miután az első film rendezője – összeférhetetlenség miatt – elhagyta a projektet, a rajongók Tarantinóért kiáltottak – őt szerették volna a második film rendezői székébe. Mivel azonban ez csak egy petíció volt, arról nincs információnk, hogy Tarantino vállalta volna-e a filmet. Gyanítjuk, hogy nem, hiszen a legendás rendező kifejezetten ellene van a szuperhősdömpingnek. Mindenesetre így is egy humortól sziporkázó, lendületes filmet sikerült az asztalra (képernyőre) tenni, amiről bátran mondhatjuk, hogy bőven beéri az első rész színvonalát.

6. BÚÉK

Goda Krisztina decemberi meglepetéssel várt minket, és nem is gondoltuk volna, hogy a BÚÉK ennyire jó film lesz. Habár az alapanyag alapvetően kiváló – pontosabban az olasz Teljesen idegenek című dráma-vígjáték –, mégis úgy tűnt, a magyar verzió ezúttal is kicsit sárga és kicsit savanyú lesz, és már csak nyomokban fogja tartalmazni az eredeti film minőségét. Nem így lett. A fergeteges vígjáték nem lett az elmúlt évek gyatra filmjeinek újabb állomása, cserébe különösen jól mutatja be a 40 éves kor környékén toporgó korosztály kapuzárási pánikját. És megérte leforgatni, újragyúrni az olasz filmet, mert hát így lesz magyar, így lesz nekünk szóló. Frappáns, humoros, de nem viszolyog a drámai jelenetektől sem. Egyszóval: az év egyik legjobb dramedyje.

5. The Ballad of Buster Scruggs

A Netflixnek „hála” ez sajnos nálunk nem ment moziban, ám aki a Coen tesók filmjeiért rajong, annak egyenesen kötelező, hiszen a legendás rendezőpáros (akiknek a Fargót, A nagy Lebowskit és a Nem vénnek való vidéket is köszönhetjük) az utóbbi évek legjobbját alkotta meg. A film hat különálló történetet mond el a vadnyugat hőskorából, és természetesen a híresen jó fekete humor, a kalandos, csavaros fordulatok sem maradnak el. Egy ízig-vérig westernkomédia, csak úgy, ahogy azt Ethan és Joel Coentől megszokhattuk.

4. A hihetetlen család 2.

14 évnek kellett eltelnie, hogy a hihetetlenül szuper család újabb felvonást kapjon. De még milyen jó, hogy kapott, mert talán még összeszedettebb és jobb is az első résznél. Elképesztő lendületű, izgalmas és látványos, a beszólások pedig egyenesen zseniálisak. Az új epizódban megtudjuk ráadásul, hogy a legkisebb gyerkőcnek is különleges képességei vannak. Felnőttként is remek szórakozás, akár többet is mondhat, mint a gyerkőcnek, bizonyos szekvenciák miatt azonban nagyon szigorúan kell venni a 6-os karikát.

3. Éjszakai játék

Ez lesz e mostani listánk visítósan röhögős eleme. Az Éjszakai játék egyébként ugyancsak egy meglepetés volt, hiszen ránézésre úgy néz ki, mint amiből minden évben kiadják az éppen ügyeletes komédiát, és pont arra elég, hogy megtornásztassuk a rekeszizmunkat. Ez a film azonban mégis jóval több: a sztori szerint Max és Annie minden héten összejárnak barátaikkal, hogy egy jót társasozzanak. Aztán egyik alkalommal Max fivére, Brooks gyilkosos játékot szervez, majd Brookst a játék részeként  elrabolják. Vagy... lehet, hogy ez nem volt a játék része? A lavina megindul, majd végeláthatatlan bonyodalomként zúdul a nyakukba: gengszterek, fegyverek, egy kutya, sok-sok káromkodás, ízléses poénok és egy melegszívű pszichopata rendőr is belefér! A szórakozás garantált!

2. Kutyák szigete

Imádjuk Wes Anderson filmjeit: színesek, mindig a képi szimmetriára, esztétikusságra törekszenek, kreatívak és garantáltan valami olyat látunk, amit korábban nem. Így van ez a Kutyák szigete esetében is, amely az eddigi leghosszabb olyan stop-motion technikával felvett animációs film, ami egyébként már egy különleges élményt ad. A történet szerint egy rendeletben Megaszaki összes kutyáját egy hulladéklerakodóként szolgáló szigetre száműzik. Atari, a gonosz polgármester 12 éves fia ezután egymaga indul neki a Szemét-szigetnek, hogy felkutassa hőn szeretett testőrkutyáját. Mikor pedig odaér, egy falka kutyával együtt nekivág, hogy megváltoztassa a város jövőjét.

Egészen zseniális, tényleg egyedülálló élmény, melyben színtisztán érződik az elnyomó hatalom és tömény propaganda kritikája.

1. Rossz versek

Újabb magyar film a listán, ami pont az a vígjáték, amin sírva lehet nevetni. De lehet, hogy csak sírni, aztán csak nevetni. Vagy fordítva. A 33 éves Tamás története ugyanis néhol mesésen nosztalgikus, színtiszta ártatlanság és szépség, néhol pedig szívtépázó dráma, vagy éppen megmosolyogtató vígjáték. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője, Reisz Gábor új filmje most teljes mértékben saját életéből merített: a film egy neo-noirnak indult, aztán mikor Párizsba ment, hogy a forgatókönyvön dolgozzon, meglátogatta a barátnője, aki mikor hazament, már nem volt a barátnője. Itt jött rá, hogy neki köze sincs a neo-noirhoz, és inkább saját magából merített. Így készült el a Rossz versek, amiben Tamás magánéleti problémái és az önsajnálat közepette arról kezd el gondolkodni, hogy vajon létezik-e szerelem, illetve ha valóban létezik, akkor vajon már csak akkor létezik-e, amikor gyakorlatilag már nem. És itt réved a múltba, és itt bukkan rá társadalmunk elveszettségére és sebzettségére. És persze mindez olyan különlegesen reiszgáboros. Nem hiába, a legjobb filmek személyes inspirációból születnek!

Mustra