Tradicionális szlovák ételek, melyeket meg kell kóstolnod, ha ott jársz!

December közeledtével elérkezett a külföldi karácsonyi vásárok felkeresésének az ideje. Mi idén Pozsonyba látogatnánk. A forralt boron túl azonban biztosan megkóstolnánk néhány tradicionális ételt is.

Advent közeledtével ismét megfordul a fejünkben az utazás lehetősége, ugyanis bármennyire szeretjük a Vörösmarty tér forgatagát, kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a környező országok hogyan borítják fényárba főtereiket, és vajon jobb forralt bort adnak-e, mint itthon. Mi erre az évre a pozsonyi karácsonyi vásárt ajánljuk, ahol nemcsak puncsillatban és fényáradatban mártózhatsz meg, hanem a helyi gasztronómia rejtelmeiben is. A The Culture Trip tippjeit megfontolva elhoztuk azokat a tradicionális szlovák ételeket, melyeket mindenképpen megkóstolnánk.

Bryndzové halušky 

A Bryndzové halušky Szlovákia egyik ikonikus nemzeti étele. A bryndzové a krémes, helyi brindzát, vagyis juhtúrót takarja, mely szintén az ország egyik különleges csemegéjének számít. Ugyan a környező országokban, például nálunk is készítik, a szlovákok különösen büszkék saját receptjükre. A juhtúró a Bryndzové halušky kompozíciójában a krumpliból készült nudlin kap helyet, melyre néha füstölt szalonna vagy kolbász is kerül.

Sztrapacska
SztrapacskaShutterstock

Bryndzové pirohy, azaz juhtúrós pirog

A szlovák klasszikusok közül egy másik ételben is helyet kap a juhtúró, mégpedig a pirogban. A burgonyából készült tésztát megtöltik a brindzával, a tetejére tejfölt csöpögtetnek, és sült szalonnát szórnak. A fogást sokszor kíséri egy zsincsica nevű, juhtejből készült, erjesztett ital. A kefirrajongók biztosan imádni fogják. 

Juhtúrós pirog
Juhtúrós pirog

Kapustnica, azaz káposztaleves

A káposztaleves Szlovákiában főként karácsonykor kerül az asztalra, de az éttermekben egész évben megtalálhatod. A savanyú káposzta mellett főtt burgonya, gomba, sonka, fűszerpaprika, só és bors kerül a levesbe, melyet szívesen tálalnak frissen sült kenyérrel.

Szlovák káposztaleves
Szlovák káposztaleves

Ismeretlen ismerősök

Nem meglepő, hogy szomszédos ország révén Szlovákiában jó pár ismerős fogásra bukkanhatsz, a különböző recept vagy ízvilág kedvéért ezeket is érdemes megkóstolnod. A gulyást gulášová polievka néven keresd, különböző sporteseményeken biztosan találkozhatsz néhány rotyogó bográccsal. Valószínűleg a gyerekek legnagyobb örömére rántott hús vagy vyprážaný rezeň mellett a sült krumplival tálalt rántott sajt, azaz a vyprážaný syr szintén népszerű étel a szlovákoknál. Ne felejts el helyi sört, vagyis pivót kérni mellé. Egy túra után a Tátrában vagy a Garam mentén biztosan jól fog esni. A vakációd során a tócsiról vagy tócsniról sem kell lemondanod, melyet az éttermekben zemiakové placky néven találsz meg az étlapon. A kürtőskalács eredete örök viták tárgyát képzi. Mi az érdemet Erdélynek tulajdonítjuk, de körülöttünk szinte bármelyik másik országban megtalálhatod. Decemberben biztosan hozzájuthatsz majd Pozsony óvárosában a karácsonyi vásáron.

Oszd meg másokkal is!
Mustra