Azt hiszed, ismered Szlovéniát? Azért ne fogadj rá!

Szlovénia közel van, viszonylag barátságosak az árak, és csodálatosan szép ország. Akkor is érdemes elutazni ide, ha a legfontosabb látnivalókat a fővárostól az örök sláger Bledi-tóig már mind láttad. Mutatom, mit nézz meg ebben az esetben!

Szereted Szlovéniát? A tengerpart és a leghíresebb látnivalók mind megvoltak? Akkor itt az idő, hogy nyiss a különlegességek felé! Voltál már például abban a városban, ahol sörszökőkút működik? Csúsztál már át 60 kilométer per órás sebességgel egy kétszáz méter mély szakadék fölött?

Zalec és a sörszökőkút

A Budapesttől négyórás autóútnyira fekvő Zalec komlójáról és söréről híres. Egyik legfontosabb látnivalója a komlómúzeum: 1876 óta van nagy hagyománya a völgyben a komlótermesztésnek és sörfőzésnek, ennek állít emléket ez a hely. Sok sörgyárban jártam már, de olyan múzeumban, amely csak a komlóról szól, még nem. Ha szereted a sört, ajánlom, különleges hely! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

. . . . . . . . #zalec #pivo #birra #fontanapiva

Antonio Randazzo (@antorallo) által megosztott bejegyzés,

És hogy ne csak múzeumban találkozz a folyékony kenyérrel: 2016-ban nyílt meg a zaleci sörszökőkút, 8 euróért cserébe üvegpoharat kapsz a kezedbe, és 6x1 decit kóstolhatsz a kútból. Túlfogyasztani sajnos nem lehet, csip érzékeli a pohár alján, mennyit ittál már le. A sörszökőkúton öt csapból választhatsz, a kínálat mindig változik.

Stanjel és a Ferrari-kertek

Ljubljanától a tenger felé 80 kilométerre fekszik a dombtetőre épült, toszkánai városokat idéző, romantikus Stanjel. Az ódon városka a második világháborúban komoly találatokat kapott, azóta szépen helyreállították. A legnépszerűbb látnivaló a szépen kialakított, hegyi panorámás Ferrari-kertek – szinte biztos, hogy belefutsz majd egy-két esküvői fotózásba itt.

A Soca-völgy és az adrenalin

Az elképesztő, türkizkék színű Soca-patak völgye a szlovén adrenalinturizmus központja. Télen a Bovec/Kanin-Sella Nevea síterepen csúszhatsz, nyáron raftingtúrára nevezhetsz be, ősszel pedig átcsúszhatsz (egymás után ötször) a Bovec feletti hegyek közt kifeszített drótkötélpályán.

Ha félősebb típus vagy, Európa legnagyobb zipline parkja elsőre ijesztő lehet, de a profi csapat segít átlendülni a kezdeti nehézségeken. Utána pedig nem marad más, mint a kétszáz méteres szakadék fölött átsuhanás, és az arcokról letörölhetetlen vigyor. Nyugalmasabb kirándulásra vágyóknak a festői Tolminska Koritát ajánlom.

Én innen már nincs messze a szlovén tengerpart, ami ősszel is csodaszép!

Mustra