Előzd meg a többi turistát: 3 közeli nagyváros legmenőbb környékei

Csoda panorámás kávézó egy világháborús bunker tetején Bécsben, világszám neonmúzeum és street art Varsóban, Európa legpezsgőbb kulturális központja Ljubljanában. Feltörekvő környékeket mutatunk, amiket nézz meg mindenképp, mielőtt elözönlik a turisták.

Imádjuk felfedezni a már többször látott városok újabb és újabb arcait. Te is? És azt tudod, hogy merre keresd Bécsben, Ljubljanában vagy éppen Varsóban a helyiek körében legtrendibb környékeket? Az Independent cikke alapján mutatjuk, Bécsben hol kávézhatsz elképesztő panorámát csodálva egy világháborús bunker tetején, hogy merre keresd a világon egyedülálló varsói neonmúzeumot, és miért utazz el Ljubljanába akkor is, ha a kötelező köröket már letudtad.

Mariahilf, Bécs, Ausztria

Míg korábban Bécs legmenőbb környéke Leopoldstadt volt, most új trónkövetelő akadt: a belvárosi Mariahilf. Igen, ez a város leghosszabb bevásárlóutcájának, a Mariahilfer Strassénak a környéke. Ha egy kevésbé ismert, ám annál tutibb utcában vásárolnál, irány a Gumpendorfer Strasse! Független galériák, butikok és bárok váltják itt egymást. Ugyanebben a városnegyedben találod a Haus des Meeres múzeumot, mely egy második világháborús bunkerben kapott helyet. Odabent akvárium, a tetején parádés tetőterasz és kávézó vár, ilyen kilátással:

Metelkova, Ljubljana, Szlovénia

A belvároshoz közel eső Metelkova-negyed épületeit eredetileg a katonaság használta, majd az elhagyatott környéket illegális házfoglalók népesítették be, rave partiktól művészeti installációkig volt itt minden. Mára rendeződtek a viszonyok, és a Metelkova Európa egyik legtrendibb kulturális központjává vált. Működik itt kortárs művészeti, és etnográfiai múzeum is, esténként pedig LMBTQ események, poltikai viták, death metal klub és más bulik váltják egymást.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

~ 𝘛.𝘝. 𝘩𝘢𝘴 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘨𝘰𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘢𝘵𝘳𝘦 𝘴𝘦𝘦𝘮 𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘭𝘦𝘴𝘴, 𝘱𝘩𝘰𝘵𝘰𝘨𝘳𝘢𝘱𝘩𝘺 𝘩𝘢𝘴 𝘱𝘳𝘦𝘵𝘵𝘺 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘬𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘱𝘢𝘪𝘯𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘶𝘵 𝘨𝘳𝘢𝘧𝘧𝘪𝘵𝘪 𝘩𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘮𝘢𝘪𝘯𝘦𝘥 𝘨𝘭𝘰𝘳𝘪𝘰𝘶𝘴𝘭𝘺 𝘶𝘯𝘴𝘱𝘰𝘪𝘭𝘵 𝘣𝘺 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘦𝘴𝘴 ~ ——————————————————————— #streetart #streetstyle #metelkova #ljubljana #slovenia #murales #colorful #graffiti #graffitiart #wanderful_place #holiday #chillingout #chilling #summer #summer2k18 #travel #travelphotography #travelgram #summervibes #instatravel #wanderlust #instadaily #vsco #vscogood #vacation

𝓓𝓪𝓷𝓲𝓮𝓵𝓪 (@daniela_iepuras) által megosztott bejegyzés,

Praga, Varsó, Lengyelország

A második világháborúban Varsó belvárosa teljesen megsemmisült, de a Prágának nevezett városrész, a folyó túlpartján viszonylag érintetlen maradt. Ha nekiindulsz az itteni utcáknak, árnyas belső udvarokat rejtő épületeket, fákkal szegélyezett sugárutakat és bunkereket is láthatsz. Az utóbbi időben egyre több kreatív fiatal varsói költözik ide, kávézók nyílnak, és az elhagyatott udvarokat színes street art alkotások dobják fel. A környék kihagyhatatlan látnivalója a Neon Múzeum, ahol a világ legnagyobb neonreklám-gyűjteményét láthatod a hidegháború időszakából. Ezt a régi raktárépületekből kialakított Soho Factoryban találod, a múzeum mellett galériák és éttermek is működnek ugyanitt.

Még különlegesebb célpontra vágysz? Mit szólnál Lettországhoz? Budapesttel közvetlen repülőjárat köti össze, és elég király helynek tűnik, mondjuk miért:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek