6 magyar mesefilm, amiből még ma is bármikor megnéznénk egy részt

Időről-időre érdemes felülni a nosztalgia-vonatra: például visszaemlékezni, milyen is volt azon izgulni az esti híradó előtt, hogy vajon melyik kedvenc mesénk lesz aznap a tévében.

Őskori leletekkel majd’ egyidős már az, amikor a magyar egyesen először bemutatkozott a tévémaci. Szinte nincs magyar ember, aki ne lenne libabőrös az ismert fagott muzsika hallatán, amire a kedvenc macink becammog fogmosás után az esti mese elé.

És vele együtt mi is, azon izgulva, hogy vajon aznap estére melyik kedvenc mesénket tűzték műsorra. Az idő eltelt, nosztalgiázni mindig jó, így összeszedtük azokat a rajzfilmsorozatokat a régi időkből, melyek elé még ma, felnőtt fejjel is szívesen leülnénk.

Mekk Elek, az ezermester

A mindenbe belekontárkodó problémamegoldó kecske, Mekk Mester mindenhez ért és mégis semmihez. Bármilyen javítást elvállal, mely során inkább csak még nagyobb galibát okoz. Egy medvecsaládnál lebontja a tetőt a hideg tél közepén, hogy cserépkályhát építsen, a hörcsögnek malmot készít, de nem rögzíti le, így amikor a szél belekap, elrepül, mint egy helikopter. És persze minden rész végén, amikor alkalmatlannak bizonyul a mesterségére, a cserbenhagyott ügyfél leveri a házán lógó cégért. Kivéve az utolsó részben, amikor is szabóként helytáll, így végül Mekk Mester sem marad egy reményvesztett csődtömeg.

A nagy ho-ho-horgász

Nem mindenki tudhatja, milyen az, amikor a forró nyáron kiül az ember a partra és vár, hogy egy hal a horogra akadjon. Aki viszont végignézte A nagy ho-ho-horgász 26 részét és nagy rajongója a horgászmester és Főkukac kalandjainak, az azon túl, hogy tudja, hogy ha itt a nyár, akkor „a szél a víznek szalutál”, láthatja, hogy a szenvedély minden kalamajkában szenvedély marad, főhőseink pedig télen-nyáron kitartanak a nagymesterség mellett. Balázs Péter és Mikó István legendás párosa a 100 Folk Celsius híres dalával köszönt be minden rész elején.

Kérem a következőt!

Talán nem is annyira gyerekmese, Nepp József és Ternovszky Béla rajzfilmsorozatukat inkább felnőtteknek szánták. Dr. Bubó történeteiben ugyanis rengeteg a társadalomkritikus többletjelentés, a szóvicc és bizony emberi személyiségek finom paródiája, amit egy gyerek nem biztos, hogy megért. A Kérem a következőt! ugyanakkor a kicsik körében is nagy sikert aratott, az MTV gyakorta tűzte az Esti Mese műsorára, felnőttként visszanézve viszont jóval több élményt adhat, amire korábban – hála a gondtalan gyermekkornak – nem voltunk kihegyezve.

Frakk, a macskák réme

Ki ne emlékezne a kutyák kutyájára, a házőrzők házőrzőjére, Károly bácsi szeme fényére, a macskák rémére, akinek csillapíthatatlan étvágya van és keményen fellép Irma néni lustálkodó, nyivákoló kegyeltjei ellen. A sorozat első részében Lukrécia és Szerénke már teljes egészében uralják a házat, így Károly bácsi elégtételt vesz: beállít Frakk-kal. Így indul az 52 epizódon keresztül tartó kutya-macska háború. Érdekesség még, hogy a Frakk különleges technikával készült: papírkivágásos animációval, melynek lényege, hogy egy karakternek megvan a saját „készlete”, azaz végtagjai, különböző arckifejezései, amiket az animátoroknak csak cserélgetni kellett.

Magyar népmesék

Korszakos mestermű, ezt elfogultság nélkül állíthatjuk. Örök kedvenc, hiszen saját meséinket dolgozza fel rendkívül kreatív és részletgazdag animációval. No, és persze kiváló humorral. Világhírű rajzfilmsorozat, amely a magyar nemzet egyik íratlan jelképe is lett, a trillázó furulyaszólót pedig akár álmunkból felébresztve is el tudjuk fütyülni (dúdolni). El ne feledkezzünk Szabó Gyula ikonikus és népmeséhez autentikus orgánumáról, akinél jobban egész biztosan nem mond senki mesét.

A Magyar népmesék több mint harminc éven keresztül készült a kecskeméti animációs stúdióban, az utolsó epizódját 2012-ben mutatták be. Bár teljes mértékben gyermekeknek készült, minden részben hemzsegnek a felnőtteknek szánt utalások. A bújtatott szexuális utalások vagy horrorisztikus elemek minduntalan felütik a fejüket, ám ezek legtöbbje a gyermekeknek fel sem tűnik. Az örökkévaló mesék pedig ilyenek: velünk nőnek fel.

Mézga család

„MZ/X, MZ/X, jelentkezz, jelentkezz!” És míg Köbüki küldi a futurisztikus csomagot fénypostán a távoli jövőből, Mézga Géza valami ostobaságot mormol, amit Mézga Aladár unott hangon kommentál. Na, és mi következik ezután? A csörömpölés. Az a fránya ablak ugyanis megint nem lett kinyitva.

Mézgáék kalandjai az MTV egyik legnagyobb sikere volt, a Géza, Aladár, Paula, Kriszta, na meg Maffia és Blöki mindennapjait elmesélő sorozat a kispolgári élet szereplőit figurázza ki, és a környező országokban is sugározták. Egy-egy epizód - Romhányi zseniális szövegeinek hála - végtelen poénbomba volt, melyekben a család a távoli jövőben élő utódnak köszönhetően a legkülönfélébb kalamajkákba került.

A nagy siker nyomán Mézga Aladár is kapott egy önálló sorozatot, melyben Blökivel éjjelente távoli bolygókra utazott - saját készítésű, felfújható űrhajóján. Pár évvel később pedig a család világkörüli utazásra indul a szomszéd Márissal jegesmedvéken, fakírokon és dél-amerikai maffián keresztül, hogy megtalálják végre Hufnágel Pistit.

Végül még néhány emlékezetes cím, melyek elé majdnem biztos, hogy ugyancsak szívesen leülnénk. Hiszen a Mesék Mátyás királyról, a Vízipók-csodapók, a Pom-pom meséi, a Kukori és Kotkoda, a Krisztofóró és A kockásfülű nyúl is legalább ennyire feledhetetlen, nosztalgikus élmény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra