Szép kertre vágysz? Szeptemberben ezeket a munkákat érdemes elvégezni

Hagymaszüret, tőosztás, a terasz életben tartása, ültetés... van teendő bőven.

A szeptemberi teendőket összefoglaló Which? szerint a hagyma és a tök betakarítása mellett az évelők tőosztására és a tavaszi virágok hagymáinak elültetésére is alkalmas a szeptember. A hagymát akkor érdemes betakarítani, amikor az elfonnyadt levelek már összeesnek, a tökfélék esetében pedig arra illik odafigyelni, hogy a zöldségek napozhassanak egy kicsit, mielőtt leszedjük őket. Ha rossz az idő, előbb is le lehet őket vágni, ilyenkor fontos viszont, hogy egy üvegházban vagy valamilyen napos helyen érlelődhessenek még egy kicsit. A korábban érő almafajták esetében ezzel szemben az a legfontosabb, hogy minél hamarabb leszedjük és elfogyasszuk őket.

Itt a tavasz, dagad a lugas

Emellett az árvácskák, a sárgaviola és a török szegfű elültetésére is alkalmasak az őszi hónapok: ha az ültetés előtt és a szárazabb időszakok alatt jól megöntözöd őket, tavasszal virágba borul majd a kert. A kemény, duci hagymákat ajánlott azonnal elültetni, hogy minél hamarabb elkezdhessenek gyökeret ereszteni. A tulipánokkal ugyanakkor érdemes megvárni a hidegebb és nedvesebb késő őszi hónapokat.

Az elnyílt virágok folyamatos eltávolítása, egy kevés műtrágya és a rendszeres locsolás segítségével pedig a terasz virágainak életét is meghosszabbíthatjuk.

Ősszel is tehetsz a szép kertért!
Ősszel is tehetsz a szép kertért!Shutterstock

Tőosztás

Az évelők többségének tőosztására szintén ilyenkor érdemes sort keríteni. A tavasszal és nyáron virágzó növények körbeásása során nem árt odafigyelni rá, hogy a lehető legkisebb mértékben sérüljön csak a gyökérzet. A túl nagyra nőtt tövét/gyöktörzsét néhány villával, egy ásóval vagy egy konyhakéssel is szétválaszthatjuk, úgy, hogy mindkét rész rendelkezzen néhány levéllel és gyökérrel is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra