Hétköznapi műanyagok, amiket be kéne tiltani

Egy átlagos napunk során rengeteg műanyaggal találkozunk. Kezdve a kávénkba pottyantott keverőpálcikától és a nylonzacskóban vett uzsonnától, az elvitelre kért ebédünkön és az ásványvizes palackunkon át egészen a tusfürdő dobozáig, vagy a jóganadrágunkig. Nem csoda, hogy a világ óceánjait elárasztja a nehezen lebomló hulladék.

A Starbucks július 9-én jelentette be, hogy 2020-ig világszerte száműzi a műanyag szívószálat az üzleteiből (ugyan négy nappal később hozzátette, hogy azoknak a vendégeiknek, akik igénylik, továbbra is rendelkezésükre áll). Az aktivisták abban reménykednek, hogy a Starbucks elhatározása más cégeket is inspirál majd arra, hogy kövessék a példáját.

Itthon a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus elnevezésű kezdeményezésének keretein belül 22 budapesti és 2 vidéki vendéglátóhely mondott le a szívószálról. A Fővárosi Állatkert pedig az egyszer használatos PET-palackoknak mutatott ajtót, cserébe a látogatók kutaknál tölthetik meg a kulacsaikat. Az eldobható szívószálak legnagyobb problémája, hogy többségük vizeinkben végzi más hulladékokkal egyetemben.

De nem csak a szívószálak okoznak hatalmas károkat. Évente közel 8,8 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba. A vízi világ életét kutató TED közösség tagjai beszéltek arról, hogy melyek azok a minden nap használt műanyagok, amiket szívük szerint betiltanának. Főként olyan tárgyakat említettek, amikkel nap mint nap találkozunk, de ha elgondolkodunk, biztosan megtaláljuk a módját, hogy hogyan mellőzzük őket

Mikroszálas ruhák, törlőkendők

Sylvia Earle a mikroszálas anyagokat száműzné, amelyből például a jóganadrágod, vagy számos más ruhadarabod is készül. Ne becsüld alá a ruhatárad, ha a környezetszennyezésről van szó. Minden alkalommal, amikor a mosógépedbe egy mikroszálas darab kerül, a vízzel együtt néhány szál is az óceánba jut. Ez pedig sajnos még a PET-palackokból újrahasznosított poliészter szövetekkel is megtörténik. Earle a műszálas pamut törlőkendők veszélyére is figyelmeztet, a Baleár-szigeteknél és a Földközi-tengeren tett kutatásai során rengeteget talált belőlük a partokon.

Évente számtalan tengeri emlős és hal pusztul el a műanyag hulladékok miatt
Évente számtalan tengeri emlős és hal pusztul el a műanyag hulladékok miattShutterstock

Egyszer használatos műanyag tárgyak

Charles Moore legnagyobb ellenségei az egyszer használatos műanyag tárgyak, mint a csomagolóanyagok, a szívószál, a poharak, tányérok, szatyrok és természetesen a mikroszál a szintetikus szövetekből. Számtalan vadon élő állattal találkozott, aminek a halálát ezek a termékek okozták, ráadásul az egyszer használatos műanyagok az emberekre is ártalmasak. A mikroszálak pedig már bekerültek a bioszférába is, megtalálhatók a palackozott és a csapvízben, a sörben, a levegőben, a mézben, és a sóban is. Kimutatták, hogy átjutnak a halak vér-agy gátján és változásokat idéznek elő a viselkedésükben.

Műanyag zacskó

Enric Sala a műanyag zacskókat száműzné miután szembesült egy ámbráscet műanyaggal teli gyomrával, és egy nejlonszatyortól fuldokló tengeri teknőssel. Ezek a táskák évente számtalan tengeri emlős és madár halálát okozzák. 2008-ban a ruandai kormány betiltotta őket, Sala szerint az egész világnak így kéne tenni. Edie Widder elmondta, hogy a műanyag zacskó azért különösen veszélyes a teknősökre, mert összekeverik őket az eledelükül szolgáló medúzákkal.

A tengeri teknősök medúzáknak hiszik a vízben úszkáló műanyag zacskókat, ezért megpróbálják megenni őket
A tengeri teknősök medúzáknak hiszik a vízben úszkáló műanyag zacskókat, ezért megpróbálják megenni őketShutterstock

Hungarocellcsészék és dobozok

Colleen Flanigan sokáig Portlandben élt, ahol 1998-ban betiltották a hungarocellből készült termékeket, ezért is lepődött meg annyira, amikor Mexikóban a korallzátonyok regenerálódásának tanulmányozása közben a tengerben hulladék formájában lett rájuk figyelmes. A hungarocellben található sztirol – ami nem mellesleg rákkeltő – azáltal, hogy a tengeri élet részesévé vált, mindannyiunk szervezetébe bejuthat. Flanigan szerint megbízható újrahasznosítási programokra lenne szükségünk, hogy ne egy olyan világban éljünk, ahol egyes hulladékoknak 500 évre van szükségük, hogy le tudjanak bomlani.

Szívószál

Miután Nancy Rabalais látta a videót, amiben egy teknős orrából egy szívószálat műtöttek ki, biztos lett abban, hogy a szívószálaknak semmi keresnivalójuk nincs a háztartásokban. Mindössze néhány percig használjuk, de hosszú évekig nem bomlanak le, mondta Greg Stone. Szerinte használjunk a műanyag verzió helyett inkább papír szívószálat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek