Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása jön pénteken

Július 27-én este érdemes lesz az eget kémlelni, ugyanis majdnem két órára vörös színbe borul a Hold.

Igazán szerencsés helyzetben leszünk péntek este, ugyanis a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozása Magyarországról is megfigyelhető lesz. Összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Mikor?

A jelenség július 27-én, pénteken 20:24-kor kezdődik majd, és nagyjából egy órába telik, míg a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. A teljes holdfogyatkozás 21:30-tól 23:13-ig fog tartani, és erre az időre a Hold vöröses színbe borul. A kilépés 00:19-kor fejeződik majd be, vagyis az egész folyamat 3 óra 55 percig fog tartani.

Honnan lehet majd jól látni?

Derült idő esetén feltétlenül érdemes ellátogatunk valami olyan helyre, ahol kicsi a fényszennyezettség, és szabadon rálátunk a keleti-délkeleti horizontra. Budapesten a Hármashatár-hegyre szerveződik egy közös megfigyelés, ahol az amatőr csillagászoknak köszönhetően távcsővel is megnézhető lesz a holdfogyatkozás, valamint a nyári égbolt többi látnivalója.

Teljes holdfogyatkozás 2015-ben
Teljes holdfogyatkozás 2015-benShutterstock

Kell hozzá speciális szemüveg?

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás megfigyeléséhez semmilyen különleges felszerelésre nincs szükség, szabad szemmel vagy távcsővel is bátran élvezhető a jelenség.

Éppen nyaralok, látható máshonnan is?

Európán kívül Afrikából, valamint Ázsia és Ausztrália bizonyos részeiből lesz látható a mostani holdfogyatkozás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek