Nem utazol el idén? Ne unatkozz, tanulj meg egy új hobbit!

Ébreszd fel a benned szunnyadó kreativitást, és köss pulóvert, hímezz virágokat, alakítsd át a lakásodat vagy süss valami finomat.

A rohanó hétköznapokban egy kis lelassulásra vágyunk. Egyre többször kerülnek szóba nagyanyáink, akik a hosszú nyárestéken kötöttek vagy hímeztek, maguk varrták ruhatárukat és csinosították otthonukat kézügyességüknek, türelmüknek és rengeteg olyan tulajdonságuknak köszönhetően, amit mi, az unokák áhítattal idézünk fel. Öt plusz egy olyan könyvet hoztunk el neked, amiből egy kreatív és hasznos hobbira tehetsz szert.

1. Thy Doan Graves: Művészi kézírás - Kreatív ábécék minden alkalomra

Egyre kevesebbet írunk kézzel. Naphosszat a klaviatúrán gépelünk vagy a simogatós telefonunk kijelzőjén pötyögünk, ezzel együtt egyre inkább vágyunk arra, hogy tapintható nyomot hagyjunk, hogy lelassulva kanyaríthassunk kövér, szálkás vagy kócos betűket egy üres lapra. Kalligráfiát akarunk tanulni, még akkor is, ha egyetlen esküvő vagy levelezőtárs sincs a láthatáron, ahol vagy akinek segítségével hasznosíthatnánk ezt a képességünket. Tudjuk, hogy az élet sodor majd elénk sodor néhány felcímkézendő lekváros üveget vagy megírandó üdvözlőlapot. Thy Doan Graves Művészi kézírás című könyvével elsajátíthatod a kalligráfia tehcnikáját, megismerheted az eszközeit és magadévá teheted a neked tetsző ábécéket vagy alkothatsz sajátot.

(Scolar, 3995 forint)

2. Erika Knight: A kötés iskolája

A kötés mindig is érdekelt. Gyerekkoromban a nagymamámat nyaggattam, hogy tanítson meg arra a bizonyos egy sima, egy fordítottra, nemrég pedig Katona Évi techno zenével egybegyúrt kötő workshopján vettem részt, hogy felelevenítsem az akkor tanultakat. Bevallom, akkor és ott nem sikerült semmilyen értékelhető munkát felmutatnom, de otthon gyakoroltam tovább, és a kezem egészen beleszokott ezekbe a meditatív mozdulatokba. Ha a kötést választod az új hobbidnak, nem csak az elmédet tudod lelazítani egy hosszú nap után, de ha szorgalmas vagy, elkészülhetnek a családnak szánt karácsonyi ajándékok is. Erika Knight A kötés iskolája című könyvével elsajátíthatod a kötés alapjait, és az ősznek már a saját kardigánodban, pulóveredben és sapkádban vághatsz neki.

(Cser, 4995 forint)

Tanulj meg zoknit, sálat, kardigánt, pulóvert kötni.
Tanulj meg zoknit, sálat, kardigánt, pulóvert kötni.Shutterstock

3. Yuki Sugashima: Hímzett virágok

A hímzett anyagok mindig elbűvöltek. Mennyi munkából és mennyi vékony szálból milyen gyönyörű minták születhetnek! Életemben először a Kamorka workshopján vettem hímzőtűt a kezembe, és bár rájöttem, hogy a hímzés valójában nagyon egyszerű, rengeteg türelmet igényel. Miután ott sikerült némi segítséggel indamintát hímeznem egy póló nyakára, otthon belevágtam egy saját mintámba. Yuki Sugashima Hímzett virágok című könyve nem csak rengeteg virágmintát tartalmaz, de azt is megtudhatod belőle, hogy az mennyi-mennyi tárgy kívánja körülötted, hogy egy hóvirág, eperfürt vagy pillangó kerüljön rá.

(Cser, 3995 forint) 

4. Kollár Borbála - Kollár Franciska: Inspiráció természetesen

Annak idején mind kézműveskedtünk. Sárpogácsát sütöttünk, virágkoszorút fontunk és levelet préseltünk. Aki a természet közelében vagy legalább egy kisebb kert mellett nőtt fel, tudja, hogy odakint minden földre hullt gally, nyíló virág és elhagyott csigaház kincset ér. Kollár Borbála és Kollár Franciska Inspiráció természetesen című könyvükben a Balaton mellett töltött gyerekkoruk világát idézik meg, és újjáélesztik azt a kreativitást, amivel akkor néztek a világra. Kirándulj egyet az erdőben vagy egy tó partján, vidd magaddal a gyerekeket, és gyűjtsétek össze az alapanyagokat a kézműveskedéshez. Készítsetek nyakláncot, agyagozzatok vagy süssetek-főzzetek valami finomat a kertben található zöldségekből és gyümölcsökből.

(Boook, 6990 forint)

Játssz a gyerekekkel együtt a természetben.
Játssz a gyerekekkel együtt a természetben.Shutterstock

5. Varga Judit: Dekor.álom

Életem legnagyobb do it yourself, vagyis csináld magad teljesítményének azt tartom, amikor az IKEA döntését felülbírálva egy fiókos szekrényükön lecseréltem a fogantyút: kiválasztottam a nekem tetszőt, lecsavaroztam a régit, felcsavaroztam az újat, és úgy éreztem, hogy a világot váltottam meg. Azon kezdtem gondolkodni, mi lenne, ha nagyobb átalakításokba is belevágnék. Juditu valószínűleg ezzel a szemlélettel éli mindennapjait, ugyanis ami csak a kezébe kerül, praktikusabbá, szebbé vagy valami teljesen mássá alakítja. Dekor.álom című könyve téged is a legmélyebb DIY vizekbe ránt majd, legyen szó a az otthonodról vagy a ruhatáradról.

(Boook, 5990 forint) 

+1 Bohony Beatrix: Marbushka receptkönyv (Desszertek)

Ki mondta, hogy a sütés nem lehet hobbi? Édes, otthonos illatok a konyhában, meleg, puha piskóták, ropogós kekszek és krémes töltelékek. Ahhoz, hogy megörvendeztesd a családod, a barátokat és természetesen magadat ezekkel a finomságokkal, egy jó receptkönyvre lesz szükséged. Bohony Beatrix és a Marbushka brand ugyan eggyé vált a társasjátékok fogalmával, az illusztrációk és játékok mellett receptkönyvet is kiadtak. Desszertes könyvük azt a meghitt csodavilágot viszi tovább, amit tőlük már megszokhattunk. Megtanulhatunk belőle vaníliafagyit, mogyorókrémet vagy mézeskrémest készíteni, közben pedig egy kicsit részesei lehetünk mi is a Marbushka családnak.

(Marbushka, 4500 forint)

Oszd meg másokkal is!
Mustra