Arany- és ezüstérmeket nyertek a magyar pezsgők a világbajnokságon!

Taroltak a magyarok a pezsgő világbajnokságon. A zsűriben elismert külföldi specialisták, és egy hazai szakértő is pontozott. Mutatjuk mit igyál, ha jót akarsz magadnak.

Nagy rajongói vagyunk a pezsgőnek: ajánlottunk már külföldi és belföldi nyaralóhelyet a buborékos italnak szentelve, meséltünk Marilyn Monroe kedvencéről, és a legismertebb magyar pezsgőmárka gyárába is ellátogattunk.

Így aztán különösen örülünk neki, hogy az elmúlt néhány évben egyre jobbak a magyar pezsgők. És ezt nem csak mi gondoljuk így, hanem a legfrissebb hírek szerint a legmenőbb nemzetközi pezsgőverseny zsűrije is. A somlói Kreinbacher Birtok közleménye szerint ugyanis a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a hazai pezsgők a közép-európai országok között kimagaslóan szerepeltek. 

Pezsgővb? Az meg mi?

A Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC) az egyetlen a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek, egyben a legnagyobb pezsgőverseny. A szaktekintélyekből - köztük a magyar Márkus Györggyel - álló zsűri ötödik alkalommal gyűlt össze Kentben. Céljuk, hogy a mezőnyt évről-évre értékelve visszajelzést adjanak a pezsgőkészítőknek, és hiteles iránymutatást nyújtsanak a fogyasztóknak.

Kreinbacher pezsgő
Kreinbacher pezsgőBoogee / Kreinbacher Birtok

Csak a legjobbak kapnak díjat

A vb-re nevezett pezsgőket összesen 10 nap alatt, vakon értékelték, a tételeket származási helyük és stílusuk szerint csoportosítva. Kizárólag arany-, és ezüstérmeket hirdetnek ki, így csak a valóban kimagasló tételek kapnak díjat, amelyhez ráadásul a zsűritagok egyhangú döntése szükséges. 2018-ban összesen 116 aranyérem és 128 ezüst született.

Ennyire menők vagyunk

2018-ban összesen 18 ország szerepel arannyal az éremtáblázaton, a környező országok közül Magyarország eredménye kiemelkedő. A somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos, magnum pezsgőjének is aranyat ítélt meg a zsűri – a Prestige Brut 2013 Magnum 100 százalék furmintból készült, több mint három évig érleltek. A Brut Classic 2015 Magnum pedig ősszel debütál majd a piacon. Furmint és chardonnay alapú, tradicionális módon készített pezsgőik, a Prestige Brut és a Brut Classic egyaránt ezüstérmet kapott, ezzel a Kreinbacher Birtok eddigi legjobb eredményét érte el a vb-n.

Hazai pezsgő egyébként 2016-ban kapott először aranyat a CSWWC-n, szintén a Kreinbacher Birtok két somlói, furmint alapú tétele. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek