A tökéletes burger receptje - a húspogácsától a feltéten át a szószig

Jó hamburgert bárki tud készíteni, akár odabent, a tűzhelyen, akár odakint, a grillen. A tökéletes húspogácsa azonban egy kis tervezést is igényel, ahogy a szósznak és a feltétnek hogy állsz neki. Eláruljuk, mit hogyan érdemes!

Eljött a kerti partik, a nagy vendégségek időszaka. A nyarat nem is ünnepelhetnénk méltóképpen, mint két, illatos buci közé illesztett, szaftos zöldség- vagy húspogácsával, friss zöldségek és házi szószok ölelésében. Ha mindehhez már csak a tökéletes hamburger receptjére van szükséged, ne csüggedj, megosztjuk veled a Cooking trükkjeit. 

Előkészületek

Mindenekelőtt készítsd elő a hozzávalókat, így meggyorsítod a sütés folyamatát, ami után azonnal tálalhatsz. Ha még nincs, azt tanácsoljuk, hogy szerezz be egy öntöttvas serpenyőt, amin világbajnok húspogácsát süthetsz. Legyen a kezed ügyében egy spatula is, amivel könnyedén átforgathatod majd. 

A tökéletes burgert nem kapni készen
A tökéletes burgert nem kapni készen

A marhahús

Ha hamburgerről beszélünk, a legtöbben a marhahúsra gondolnak. Természetesen nagyon fontos a hús minősége, de amire annál is fontosabb kellő figyelmet áldozni, az a zsír. Válassz olyan húst, aminek kevesebb mint 20 százalék a zsírtartalma.

A hamburgerpogácsa általában tarjából készül. Néhány bolt speciális húskeveréket is kínál, ami tartalmaz tartalmaz szegyet és oldalast is. Ezekkel bátran kísérletezhetsz, de ne feledkezz meg a hús és a zsír megfelelő arányáról.

Keresd a 80 százalék hús - 20 százalék zsír arányt. A szupermarketek zsírszegény ajánlatait (90 százalék hús - 10 százalék zsír) mindenképp kerüld el, a végeredmény így túl száraz lesz, ahogyan a 20 százaléknál nagyobb zsírtartalmú húsok sem felelnek meg erre a célra.

Ha lehet, a tarját ne a szupermarketben szerezd be, fordulj inkább a helyi henteshez, kérd meg, hogy ő darálja le neked úgy, hogy mind a hús, mind a zsír látható maradjon a masszában. Egészen addig tartsd a hűtőben, amíg fel nem használod.

A húspogácsa

A húspogácsákat két fő kategóriába sorolhatjuk: vannak azok, amik hagyományosan, grillen készülnek és sütéskor vékony kéreg keletkezik rajtuk (diner stílus), és vannak a nagyobb, szaftosabb példányok (pub stílus). Mielőtt hozzálátnál a sütéshez, döntsd el, hogy hozzád melyik áll közelebb.

Húspogácsák grillen
Húspogácsák grillen

Pub stílus

Ez a fajta hamburger nagy és szaftos. Öntöttvas serpenyőben érdemes elkészíteni, vagy nyugodtan rádobhatod a grillre is. Egy pogácsa ideális súlya nagyjából 20 deka, kerüld az ennél nagyobbakat, ugyanis nehéz lesz őket megsütni.

Formázd őket a kezeddel. A kilapított gombócok legyenek nagyjából tíz centiméter átmérőjűek. Vigyázz, hogy nehogy túlgyúrd a húst, különben könnyen széteshet. A hüvelykujjaddal nyomj mindegyik pogácsába egy kis mélyedést, így könnyebben átsülnek majd. Fűszerezd őket sóval és borssal.

Önts olajat vagy vajat az öntöttvas serpenyőre és melegítsd közepes lángon, a pogácsákat nagy távolságra helyezd el egymástól, süsd három percig, majd forgasd át őket, ha sajtot is szeretnél a burgeredbe, akkor most tedd rá a húsra. Süsd további 3-4 percig. Mielőtt a zsemlékbe kerülnének, hűtsd őket 5 percig.

Diner stílus

Jellemzőjük a húspogácsa ropogós kérge. Ezt kizárólag egyenletes felületen süsd, a grillt ezúttal inkább felejtsd el.

Két kiló marhahúsból 4-8 pogácsa jön ki, egy zsemlébe, akár kettő kisebb is kerülhet. A darált húst egészen a sütésig hagyd a hűtőben, közvetlen előtte formázd meg finoman a nyolc, öt centiméter magas pogácsát. Melegíts olajat vagy vajat közepes lángon az öntöttvas serpenyőben, amikor pedig a pogácsák is belekerülnek, tekerd fel a hőt, itt is figyelj arra, hogy nagy távolság legyen közöttük. Egy fém spatulával lapítsd őket 10 centi átmérőjűre és 1 ceti magasra. Sózd, borsozd.

Süsd őket nagyjából 90 másodpercig, amíg a húsok ropogós kéregre tesznek szert. Csúsztasd a spatulát a pogácsa alá, forgasd át, most jöhet a sajt is, és süsd még egy percig.

Marhamentes hambik

Tökéletesen megvagy marhahús nélkül.? Mutatjuk, hogy milyen pogácsák közül választhatsz. 

Zöldségek, hüvelyesek, gabonák

vega burgerek legfőbb ellensége a magas nedvességtartalom. Hogy felvedd vele a harcot, próbálj minél több összetevőt megsütni - a gombát, a tofut, a babot vagy a céklát -, amik így nem csak dehidratálódnak, az ízük is intenzívebbé válik. Ha egy jó vega hamburgert szeretnél, különféle összetevőkre van szükséged, hogy elérd a megfelelő textúrát és ízt. A hüvelyesek és a gabonák például nehezen kezelhetőek sütés közben, próbáld őket sima- vagy édesburgonya pürével összetartani.

Egy vega burger is lehet tökéletes
Egy vega burger is lehet tökéletes

Csirke

Ha csirkéből vagy pulykából szeretnél hamburgert készíteni, győződj meg róla, hogy a legnagyobb zsírtartalmú húst kapod a boltban. Mindenképpen fontold meg, hogy a beszerzést a hentesnél ejted meg.

Mivel a baromfi soványabb, mint a vörös hús, zsírral és folyadékkal kell elérned a megfelelő formát, hogy könnyen kisüthesd. Adj ketchupot és egy kis reszelt hagymát a darált húshoz, de szóba jöhet a mustár és a majonéz is.

Tenger gyümölcsei

Minden hamburgernek, ami tenger gyümölcseiből készül - tonhalból, lazacból vagy garnélarákból -, a legfontosabb összetevője az a hozzávaló, ami összetartja a pogácsát.

Van, amelyik recept a zsemlemorzsára, és van, amelyik a tojásra és a majonézre esküszik. Bármit is választasz, ellenőrizd, hogy a száraz és a nedves összetevők egyensúlyban maradnak-e. Ezeket a burgereket serpenyőben érdemes sütni, ha bátor vagy, a grillnek is nekirugaszkodhatsz.

Hamburgersütés

Öntöttvas serpenyőben

A hamburger sütéséhez nincs is ideálisabb, mint az öntöttvas serpenyő. A pogácsa körül összegyűlik a húsból kioldódó zsír, ami feldobja a végeredményt. A serpenyőt akár a grill tetejére is ráhelyezheted. A marhán kívül süthetsz benne pulykát, csirkét és lazacot is.

Néhány szakács a serpenyőt sózza, és a húst közvetlenül a fűszereken süti meg. Mások az első néhány pogácsánál csak kevés olajat használnak, mivel a hús zsírja miatt nem is lesz többre szükség.

Grillen

Persze nem muszáj öntöttvas serpenyőben elkészítened a hamburgert. Ha jobban kedveled a kinti sütögetést, választhatod a grillt, ahol a pogácsákat közvetlenül a tűz felett sütheted meg.

A pogácsák ne legyenek se túl nagyok, se túl vastagok, amikor a forró fűzre teszed őket. Ügyelj arra, hogy mindkét felüket megfelelő ideig süsd. Állj ellen a kísértésnek, hogy spatulával nyomkodd őket, mert így elvesztik a szaftosságukat, a lecsöpögő zsír miatt pedig felcsaphatnak a lángok. Ha úgy érzed, hogy túl gyorsan sülnek, használd a grill hűvösebb felét.

Fontos a tálalás is!
Fontos a tálalás is!

Zsemle és feltétek

Zsemle

A hamburgerpogácsa szinte bármiben finom: briósban, angol muffinban, szezámmagos buciban vagy akár pirítós kenyéren. Valamiért számunkra a legjobb megoldás mégis a burgonyalisztből készült zsemle, ami puha keretéül szolgál a húsnak. A legfontosabb, hogy a választott buci ne lógjon túl a húson.

Sajt

A hamburgerbe szinte mindenféle sajt passzol, ami olvad. A diner stílusú burgereknél forgatás után azonnal tedd a pogácsára, a pub stílusúaknál ezzel várhatsz egy kicsit. Használj amerikai, cheddar, monterey jack, svájci, asiago, ementáli, fontina, gruyère, havarti, muenster, mozzarella, kék (ha eltávolítod a héját) vagy puhább sajtot, mint a brie és a camambert.

Feltétek

Miután a pogácsák a bucikba kerültek, megpakolhatod őket te, vagy ezt a feladatot rábízhatod a vendégeidre is. Ha az előbbit választanád, semmiképpen ne vidd túlzásba. Figyelj arra, hogy ugyanannyi feltét legyen a pogácsa felett és alatt is.

Ami mindig legyen kéznél:

- érett, szeletelt paradicsom

- hideg, ropogós saláta

- hagyma (vörös vagy fehér, hámozva és szeletelve)

- jalapeño (magtalanítva és szeletelve vagy savanyúságként)

Használhatsz pirított hagymát vagy gombát is. Extraként süss tükörtojást, és helyezd a pogácsára.

Ízesítés

Mindig kínálj ketchupot, mustárt és majonézt, amik mellé választhatsz különböző, izgalmas szószokat is. Készíthetsz hozzá csípős szószt és bevetheted a srirachát is. Kísérletezz bátran a saját szószaiddal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra