Utazz oda, ahol a csapból is pezsgő folyik!

Elegáns bárok, festői szőlőskertek, pompás kastélyok: idén nyáron adj a luxy életérzésnek, és nyaralj a francia Champagne-régióban! Mutatjuk miért akkora szám a környék, ahová Párizsból vonattal háromnegyed óra alatt elugorhatsz.

Június 9-én, vagyis holnap harmadjára szervezik meg a Moët&Chandon Grand Day-t, amikor világszerte több mint 80 országban, 24 órán át közös koccintásokkal ünnepelnek a pezsgőrajongók. Magyarország másodjára csatlakozik a reggeltől hajnalig tartó eseménysorozathoz, budapesti és balatoni éttermekben, bárokban, klubokban poharazzák majd az egyik legismertebb francia pezsgőt. (A konkrét helyszíneket itt megtalálod, ha kedvet kaptál a dologhoz.)

A pezsgőnap apropóján megnéztük, mit adhat turistaként a környék, ha esetleg annyira belelkesülnénk a koccintástól, hogy egy teljes nyaralást szentelnénk a pezsgő szülőhazájának, a francia Champagne-régiónak szentelni.

shutterstock 495639145

Mitől különleges Champagne?

Az Észak-Franciaországban található borvidéken közel 34 ezer hektáron több, mint 300 millió palack pezsgő készül évente, amelynek körülbelül felét exportálják. Champagne globális sikerét évszázadokkal ezelőtt azzal alapozták meg, hogy kidolgozták a tradicionális (palackos erjesztésű és érlelésű) pezsgőkészítés módszerét.

Az innen származó pezsgők azért számítanak luxusterméknek, mert úgy tartják, finom aromáik, könnyedségük és krémes habzásuk, hosszú eltarthatóságuk az egész világon egyedülálló. Turistaként pedig a piák mellett a gyönyörű szőlőültetvények, a történelmi városok, a tekintélyes chateau-k és az egész régiót körüllengő elegáns hangulat miatt érdemes ide ellátogatni.

shutterstock 1060738514

Utazás Champagne-ba

A borvidék központja, Reims mindössze 150 kilométerre fekszik Párizstól, a franciák szupergyors vonatával, a TGV-vel háromnegyed óra alatt elérhető, a jegy utanként 32 eurótól indul. (Pontos menetrend és árak itt.) A környék turizmusa akkor vett új lendületet, amikor 2015-ben a régió elfoglalhatta helyét az UNESCO világörökségi listán.

shutterstock 601349024

A reimsi katedrális után elismerték a „Champagne-i dűlők, házak és pincék” kulturális értékeit is. A dűlőket, mint termőhelyet, az érlelő pincéket, ahol a pezsgők megszületnek, és végül a házakat, melyek több száz év tradícióit őrzik. A pezsgőturistáskodáshoz két ideális bázis is akad: Reims és Épernay, ahol a pincészetek mellett champagne-bárokban is kóstolhatsz. És hogy miket nézz még meg, ha már erre jársz?

UNESCO világörökségi listás helyszínek a régióban

• A festői Hautvilliers, Aÿ és Mareuil-sur-Aÿ történelmi dűlői, ezzel együtt a Dom Pérignon otthona, a Krug és a Bollinger szőlői.

• A reimsi Saint-Nicaise domb alatt húzódó pincék, mint a Taittinger, a Ruinart vagy a Veuve Clicquot. Már önmagáért kihagyhatatlan mindhárom, de bármelyiket is válasszuk elsőként, különleges látványra számíthatunk. Pincéikben a „crayère”-ek olyan román kori kőfejtők, ahol a mészkőbe vájt földalatti folyosók szinte csarnokká szélesednek. Kupolaként ívelő mennyezetük egészen a földfelszínig magasodik, és úgy érezhetjük, hogy a pezsgőkészítés kápolnáiba érkeztünk meg. De a látványnál jóval fontosabb a szerepük, hiszen az egyenletes hőmérsékletük és páratartalmuk ideális az érleléshez.

shutterstock 414624238

• Épernay-ben az Avenue de Champagne és a Fort Chabrol. Champagne fővárosának elegáns sétálóutcáján koncentrált formában kaphatunk ízelítőt a nagy pezsgőházak fényűzéséből és történelméről. Itt sorakozik a Moët & Chandon, a szecessziós időket megidéző Perrier-Jouët, és a Pol Roger is.

Nyári programok Champagne-ban

  • Június 24-én az UNESCO csatlakozásuk örömére lámpásokat eregetnek a régió több pontján, és ebben a hónapban kezdődik legnagyobb programsorozatuk, a La Champagne en fête.
  • Júliusban a Soirée Blanche kedvéért mindenki fehérbe öltözik Épernay-ben, az utcán piknik és zenekarok, éjjel tűzijáték és persze a champagne-bárok kínálata várja a vendégeket.
  • Augusztus elején esténként a Château St Louis homlokzatát látványos fényfestés kelti életre, a fény és hangshow bemutatja a régió és az ikonikus ital történetének fejezeteit.

További programok és pontos dátumok itt.

Látogatóban a Moët & Chandonnál

A Moët pezsgő világszerte fogalom, épületegyüttesük pedig a régió szívében, Épernay-ben az Avenue du Champagne elején található. 28 km hosszú pincerendszerük az egyik legnagyobb a régióban: három szintet foglal el, 10-30 méter mélységben. 

shutterstock 697683499

Látogatóként a foglalásakor különböző opciók közül választhatunk, hogy mit szeretnénk kóstolni, miután végigjártuk az 1743-as alapítású pezsgőház pincéjét és megismertük több mint 270 év tradícióját. Ezek között van természetesen a Brut Impérial, amely több mint 100 alapborból áll össze és így tökéletesen megmutatja, miből áll a házasítás művészete. Ha kíváncsiak vagyunk, milyen érett, komplex és izgalmas pezsgők vannak a piramis csúcsán, akkor a Grand Vintage túrát válasszuk, ahol évjáratos tételekeit is megmutatják.

Érdekesség, hogy a VIP vendégeket egy még különlegesebb helyszínen fogadja a ház: a Versailles építészetét és pompáját idéző szomszédos kastélyhoz egy festői kerten, a dísztó mellett sétálva vezet az út. A Château de Saran kastély Épernay-től egy rövidebb autóútra fekszik, itt már a szőlőtőkék látványát is élvezhetik vendégeik. Josephine Baker, Duke Ellington, napjainkból Leonardo DiCaprio – csak néhány az illusztris hírességek közül, akik élvezhették a ház vendégszeretetét.

Tipp

Profi útikönyv Champagne-ról és a pezsgőházakról: Champagne, a Guide fo Champagne Lovers and Gourmet Travellers, szerző: Essi Avellan, e-book formátumban itt tudod beszerezni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra