A 9 leggyönyörűbb spanyol kisváros

Mutatjuk, hova látogass el, ha borkóstoló, múzeumlátogató vagy pihentető nyaralásra vágysz a felkapott turistacélpontokon túl.

Spanyolországról az átlagos turistának Barcelona, Madrid, a sevillai flamenco show-k alatt elrikkantott “Olé!” és a valenciai paella ugrik be, pedig a nyüzsgő metropoliszokon túl is tökéletes turistaparadicsom a dél-európai ország. A hajtás után kilenc olyan, a hegyek között vagy az óceánparton fekvő kisvárost mutatunk, amelyek simán felveszik a versenyt az Ibériai-félszigeten található klasszikus turistaközpontokkal. Építészeti és természeti csodák a galériában!

Getaria, Gipuzkoa tartományban

A közel 3000 fős halászfalu az egyik legismertebb luxusmárka alapítójának, Cristobal Balenciagának a szülőhelye, itt található az 1895-ben született tervezőzseni emléke előtt tisztelgő múzeum is. Getaria azonban nem csak a divatrajongók, de az ínyencek számára is tartogat izgalmakat: a San Sebastiantól mintegy fél órára található községben nagy múltja van a szardellának, másik specialitásuk pedig a grillezett rombuszhal. Ezt a Daily Beast szerint az Elkanoban érdemes megkóstolni, ami kultikus hely lett, főleg mióta Anthony Bourdain említést tett róluk a Nem séfnek való vidék című sorozatában.

El Golfo, azaz a Zöld Lagúna

Ez a falu a Kanári-szigetek nyugati részén, az óceán partján, Lanzarote természetvédelmi területén belül található. A vulkanikus táj egészen speciális, úgyhogy teljesen normális, ha egy távoli bolygó ugrik be neked is a fekete homokkal borított part láttán. A látványos part, az ott megfeneklett hajók és a szűk utcák mellett érdemes ellátogatni a Los Clicos-tóhoz és a Timanfaya Nemzeti Parkba, és persze ajánlott megkóstolni a helyi halféleségeket is!

Szélmalmok Consuegrában

A Madridtól alig egyórás autóútra található kisváros elsősorban azokról a 16. századi szélmalmokról ismert, melyeket Cervantes hőse, Don Quijote csak „hatalmas óriásokként” emlegetett. Az egyik ilyen szélmalom ma múzeumként funkcionál, de a Spanyolország közepén található széles síkságon fekvő Castilla-La Manchán érdemes felkeresni a régió ikonikus kastélyát, a Castillo de la Muelát. Ne hagyjátok ki Don Quijote kedvenc sajtját, a manchegót és a világ legjobb sáfrányát sem a La Bodeguita Gourmetban!

Tudela (Navarra)

A gasztroturisták egyfajta mekkája ez a környék, olyannyira, hogy az articsókának saját, EU által támogatott földrajzi minősítése van. A zöldségekre egyébként is érdemes itt rámenni, a Restaurante Treintaitrésben (33) állítólag kihagyhatatlan a zöld rizs és a majonézzel meglocsolt fehérspárga. Persze nem az élelmiszer Tudela egyetlen vonzereje, a déli városka Spanyolország egyik legdrámaibb helyén fekszik, közel a félsivatagi Bardenas Reales Természeti Parkhoz, ami meglehetősen erős kontrasztban áll a zöldben gazdag Navarrával. Nem véletlen, hogy a holdbéli hangulatot kölcsönző táj annyi művészt megihletett már az elmúlt évszázadokban.

Arcos de la Frontera Cádiz tartományban

A híres Pueblo Blancos kapujának mondott, körülbelül 31 ezer lakosú kisváros többek között a vakítóan fehér házfalairól ismert, de tele van mór emlékekkel is, ilyen például a Castillo de Arcos, az Iglesia de San Miguel és az Iglesia de San Pedro is. Ha arra jártok, szálljatok meg az El Parador de la Fronterában, ami eredetileg egy helyi bíró háza volt a főtér mellett, rálátással a Guadalete folyóra. 

Az olasz Cinque Terrére hajazó Cudillero

A hegyoldalba épült, színpompás házakban gazdag halászfalu kikötőjének bárjai és éttermei tökéletesen visszaadják azt az életérzést, ami miatt érdemes ilyen dél-európai kisvárosban élni vagy oda ellátogatni. Cudillero látványosságai közé tartozik a kikötő bejáratától keletre eső, 19.századi világítótorony, amelyet nemrég újítottak fel, és 2018 első felében nyitották meg a nagyközönség számára. Népszerű a családi vállalkozásként funkcionáló La Casona de Píó fogadó, amelynek egyszerű, de kényelmes szobáit, házi készítésű süteményeit és friss tortilláját is dicsérik a kommentelők. A fogadóban átlagosan 23 ezer forintért lehet megszállni éjszakánként.

A katalánok kedvenc kisvárosa, Cadaqués

A katalánok ódákat zengenek a mintegy 2700 fős kisvárosról, állításuk szerint ez a Costa Brava legszebb faluja, de vannak akik szerint innen nyílik Spanyolország legszebb kilátása is. Mások szerint nem véletlen az sem, hogy ide jártak inspirációt gyűjteni a legnagyobb spanyol művészek. Cadaqués mediterrán tájába valóban beleszeretett többek között Federico García Lorca, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Luis Buñuel és Pablo Picasso is. Dalí például 40 éven át élt a Cadaqués kikötőjével szomszédos Port Lligatban feleségével, Galával. Egykori rezidenciája ma múzeumként üzemel.

Sóller Mallorca szigetén

A kisváros La Palmától közelíthető meg egy 1912 óta üzemelő, fából készült villamossal. Az odavezető út csodálatos, pasztellrózsaszín mandulaligetek és zöld legelők övezik. Sóllerben olyan látványosságokat találsz, mint a XVI. században épült Sant Bartomeu templom vagy a Can Prunera modernista múzeum. Ez utóbbi neves festők, például Fernand Léger és Paul Klee alkotásait mutatja be, míg Picassónak és Mirónak állandó kiállítása van a vasútállomás földszintjén.

Alquézar borkedvelőknek

A Pireneusok lábánál elhelyezkedő Alquézar eredetileg egy 11. századi mór erőd volt. A terrakotta tetős házakkal teli falu nem csak középkori hangulata miatt, de sajátos geológiai adottságai miatt is közkedvelt. Az odalátogatók imádják a várostól húsz percnyire található Vinas del Vero borkóstolóit, főleg a Spanyolországban olyan nagy ritkaságnak számító illatos szőlőfajtákét, mint például a fűszeres tramini. Megszállni az óvárosra néző, rusztikus stílusú Alodia hotelben érdemes, ott a Booking.com információi szerint átlagosan 37 477 forintba kerül egy éjszaka.

Oszd meg másokkal is!
Mustra