Hedonista húsmentes menü sörös almalevessel és juhtúrógombóccal

Vegetáriánus vagy? Vagy csak egyszerűen nem kívánod a húst? Mutatunk egy gyors, tavaszi menüsort a hétvégére.

Vegaként a leggyakoribb kérdés felém a húsevőktől az, hogy mit eszem. Sokan nem tudják elképzelni, hogy van élet a rántott húson és a pörköltön túl, pedig az elképzelésekkel ellentétben nem köreteken élek. A vegetáriánus lét ránevelt arra, hogy kreatív legyek a konyhában, ezért nyitott vagyok az új ízek és izgalmas alapanyagok használatára. Hogy még több ötlettel induljak neki a tavasznak, részt vettem a Budapest Makery workshopján, ahol remek húsmentes receptötleteket kaptam, amiket akár egy vasárnapi menüsorként is bevethetek. 

Sörös almaleves magos zabropogóssal

Nagy leveses vagyok, rajongok a legegyszerűbb zöldség- és krémlevesekért is, de az izgalmas ízkombinációkkal is szeretek kísérletezni. Az almaleves remek felütése lehet egy hétvégi menünek, ha szívesen ismerkedsz szokatlan ízkombinációkkal.

Hozzávalók

  • 25 g zabpehely
  • 30 g puha vaj
  • 20 g cheddar sajt (nagy lyukú reszelőn lereszelve)
  • 8 cl világos sör
  • 1 dl alma cider
  • csiliszálak
  • friss rozmaring
  • őrült fahéj
  • 10 g barna cukor
  • 15 g olajos mag
  • 2 cl tejszín
  • 2 cl mandulatej
  • borskeverék
  • 15 g liszt
  • egy közepes shalot hagyma
  • egy alma
preview
Fotó: Budapest Makery

Elkészítés

Pucold meg az almát, majd magozd ki és vágd fel. Tördeld a zabba az olajos magvakat, keverd bele a barnacukor kétharmadát és a fahéjat, majd dolgozd bele a vajat és egy evőkanálnyi lisztet. A kapott masszát helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibel és szintén sütőpapírral lefedve nyomkodd másfél centiméter magasságúra. Tedd a sütőbe, 5 perc után keverd meg, és süsd további 3 percet. Egy fazékban melegíts fel egy kevés olajat, pirítsd rajta pár percig a hagymát, majd vedd alacsonyabbra a hőmérsékletet. Sózd, borsozd, add hozzá a barna cukrot, és öntsd hozzá a cider egyharmadát, forrald fel, és mehet rá a második kétharmad is.

Fűszerezd a csiliszállal és rozmaringgal ízlés szerint. Mikor a folyadék szirupossá válik, add hozzá az almát. Öntsd hozzá a maradék cidert és a sört. Nagyjából 5 perc alatt főzd puhára az almát, vedd le a lángról, majd turmixold le, és öntsd vissza a fazékba. Amíg visszamelegíted a levest, keverj össze egy evőkanál lisztet a mandulatejjel, és öntsd hozzá folyamatos kevergetés közben. Addig folytasd a kevergetést, amíg a leves felforr és besűrűsödik. Vedd le a tűzről és keverd bele a cheddart. Kóstolj, és ízesíts, ha kell. Tálald a levest, és díszítsd fahéjjal, sajttal, tejszínnel, csiliszállal, szórd meg a magvas keverékkel.

Kecskesajtos saláta cseresznyeparadicsommal és tökmaggal

Egy jó salátára nem tudok nemet mondani. Minél zöldebb, annál jobb, de a sajtokat sem vetem meg, a kecskesajt például az egyik kedvencem. Egy kiadós saláta előételként, köretként vagy akár főételként is helyt állhat.

Hozzávalók

  • kb. 150 g magyar kecskesajt
  • 3 szál újhagyma
  • 1 gerezd lime
  • 1 cl tökmagolaj 
  • 1 cl világos balzsamecet
  • 1 cl víz
  • 1-2 g barna cukor
  • 1 cl sötét szójaszósz
  • 1 cl szűz olíva olaj
  • 15-20 g pirítatlan tökmag
  • 6-8 szép bazsalikom levél
  • 6-8 szép menta levél
  • 3 db piros és 3 db sárga koktélparadicsom
preview-2
Fotó: Budapest Makery

Elkészítés

Keverd össze a barna cukrot, a vizet és a lime levét, amíg meg nem olvad a cukor, majd add hozzá az ecetet, a szójaszószt és az olajokat. Egy recés élű késsel vagdosd be a paradicsmok végét “x” alakban. Forralj vizet, önts hozzá ecetet, és forrázd a paradicsomokat 20 másodpercig, majd tedd őket egy jeges vízzel teli tálba. 3-4 perc alatt pirítsd meg a tökmagot, ha kész vagy, öntsd ki egy tálba, és a serpenyőben melegíts egy kis olajat.

Pirítsd meg alacsony fokozaton a sajt egyik oldalát, addig pedig óvatosan pucold meg a paradicsomokat. Fordítsd meg a sajtot, de ne ijedj meg, ha nem sikerül szépen, süsd meg a másik oldalát is, és már tálalhatod is paradicsommal, nyakon öntve az áltad készített szósszal, mentával, bazsalokommal és tökmaggal díszítve.

Zöldfűszeres juhtúrógombóc narancsos sült céklával

A zöldfűszeres juhtúrógombócot én is megfőztem a Budapest Makery konyhájában, ami olyan gyorsan elkészült és olyan finom lett, hogy biztos vagyok benne, az én hétvégi menüsoromban is szerepelni fog. 

DSC9540
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Hozzávalók

  • 30 g szezámmag
  • almaecet
  • lilahagyma
  • csíra
  • vaj
  • sült cékla
  • zöldfűszerek
  • 50 g juhtúró
  • 50 g tehéntúró
  • 10 g tojássárgája
  • joghurt
  • salátamix
DSC9650
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Elkészítés

Olvassz vajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg rajta a szezámmagot. Az almaecetet, a lilahagymát és salátamixet keverd össze a céklával, elkészült a köreted. A zöldfűszereket öntsd a juhtúróhoz, a tehéntúróhoz és a tojássárgájához és dolgozd össze jól. Forralj vizet, sózd meg, és miután gombócokat formáltál a túrómasszából, dobd őket bele, főzd 3 percig, majd hengergesd meg őket a pirított szezámmagban. Tálald a céklasalátán, díszítsd joghurttal és csírával.

DSC9670
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány