4 dolog, amit a legtöbben elszúrnak, ha elutaznak valahova

Te melyikben vagy vétkes?

Anthony Bourdain nem híve a részletek kidolgozásának és a látványosságokkal telezsúfolt útiterveknek. Ő inkább a spontaneitásban hisz. És te?

Az utazgatással évi 250 napot töltő tévés szerint van néhány gyakori szarvashiba, amelyet tulajdonképpen kifejezetten könnyű lenne kiküszöbölnünk, mégis gyakran elrontjuk velük a nyaralásainkat. Anthony Bourdain tippjeit az Independent foglalta össze.

1. Túltervezett utazás

Az életük minden apró mozzanatát előre eltervező embertársaink az utazások alkalmával jönnek csak igazán lendületbe. A minden egyes reggelit milligrammra pontosan kiszámoló, és az aznapi útvonalból egyetlen decimétert sem engedő turisták ugyanakkor pont az egyik legfontosabb tényezőt felejtik ki az ütemtervből: a spontaneitást. „Ez az őrült tempó - amire azért van szükség, hogy az össze látványosságot végig zongorázzuk – búrát képez a fejünk felett megakadályozza, hogy bármi izgalmas történjen velünk” – mondja Bourdain, aki szerint mindig késznek kell hogy mutatkozzunk arra, hogy sutba dobjuk az itinert.

shutterstock 293482145

2. TripAdvisor

Bourdain szerint csak az időnket vesztegetjük a TripAdvisor vélemények olvasgatásával. Ő inkább a specifikus, csak az utazás egy-egy aspektusára, azaz csak ez ételre vagy csak a szállásra koncentráló oldalakat ajánlja. Szerinte amúgy az Eat Your World-ön és a hozzá hasonló oldalakon sem a bámészkodás a leghatékonyabb módszer: ő azt ajánlja, írjunk egy kamuvéleményt a kiszemelt étteremről és az erre a véleményre érkező kommentek alapján tájékozódjunk.

shutterstock 563141548

3. Kényelemből valamelyik nagy hotelláncba foglalsz szobát

Nem feltétlenül a garasoskodásra és a kényelemről való lemondásra gondol Bourdain: ő az egyenhotelek helyett a különlegesebb, egyedibb szállásokra és a lakásbérlésre esküszik.

shutterstock 673947052

4. Túl nagy a tempó

A túlzsúfolt útiterv nem csak a spontaneitás ellensége, de a nagy tempó miatt az élmények befogadását is megnehezíti. A néhány fotó, egy festményre vetett néhány kötelező pillantás után máris tovaviharzó turisták sosem fogják megérteni, mit láttak valójában, hisz egyszerűen nem hagynak maguknak időt arra, hogy megemészthessék a látottakat.

Ha csak úgy elsuhansz mellette, sosem fogod tudni befogadni. Ebben semmi élvezet nincs. Ülj csak le, és fogadd be, amit látsz – így Bourdain.

Te melyiket szoktad leggyakrabban elkövetni?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek