"Rizshabkosárka!!!" – kiabálja a kommentátor, miközben éttermek és séfek neveit sikítja a közönség... a világ legmenőbb szakácsversenyén, a Bocuse d'Or-on tényleg ilyen a hangulat. Ma tartották a Hungexpón a magyar döntőt, amin naná, hogy kint voltunk. Ilyen csodákat láttunk:

Ma a selejtező után versenyben maradt hat séf (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István) azért főzött, hogy kijuthasson az európai döntőre Torinóba.

Hatan versenyeznek majd a Bocuse d'Or magyar döntőjében.
Tovább olvasomElőször tisztázzuk mi ez az egész, aztán mutatjuk a legszebb tálakat, és persze a győztest is, akinek nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön Széll Tamás nyomdokaiba lépnie!
Mi ez az egész?
A Bocuse d'Or szakácsverseny névadója a nemrég elhunyt Paul Bocuse francia mesterszakács, az elsőt 1987-ben tartották, ma ez a világ legmenőbb séfversenye. A döntőt minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban, ezt regionális és országos elődöntők (mint ez a mai) előzik meg.
Bár a versenyen szakácsok mérkőznek meg, formailag olyan mint egy sportverseny: van lelátó, vannak sikító szurkolók, lelkesen magyarázó kommentátorok.
A versenyzőknek tehát nem csak a főzésben kell jól teljesíteni, de a nyilvános szerepést, a zajt, a rajongókat, a kíváncsiskodó újságírókat is jól kell viselniük.
Na meg amikor a fotós megy, és belefotóz a fazékba:

Az eddigi legsikeresebb versenyzőnk Széll Tamás volt, 2013-ban első magyarként jutott a lyoni döntőbe, ekkor a 10. helyen végzett. Három évvel később, a 2016-os európai döntőt – amit Budapesten rendeztek – már meg is nyerte. A 2017-es lyoni világdöntőn pedig 4. helyezett lett, és két különdíjat is (legjobb hústál és a legjobb plakát) nyert. Ő a mai döntőn már a zsűriben foglalt helyet, a torinói döntőn pedig ő lesz a zsűri elnöke.
A versenyen tehát először az adott ország, aztán az adott régió, majd végül a világ legjobb séfjei mérik össze tudásukat. A feladat minden fordulóban ugyanaz: egy húsos, és egy vegetáriánus étel, valamint három köret elkészítése 5 óra 35 perc alatt. A szakácsok a zöldségek és gyümölcsök összeválogatására a verseny estéjén csupán 30 percet kapnak.
A versenyen mindennek frissen kell készülnie, egyedül alapleveket vihetnek a séfek. Külön ellenőrök vigyázzák, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem.
Egy csapatban ketten vannak, a szakács és a kuktája (őt franciául commis-nak hívják). A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a tréner, aki kétfős csapata felkészítését végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.
A teljesítményt 24 tagú zsűri értékeli, a pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg (ez max. 40 pont lehet), egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, valamint további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a szakács az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért szakács kapja a Bocuse d'Or trófeát. Az első helyezett 20 000, a második 15 000, a harmadik 10 000 eurós díjat kap – írja a Wikipedia.
Mi volt a mai forduló tétje?
A kijutás az európai döntőre, amit 2018. június 10-12. között rendeznek Olaszországban, Torinóban. Innen lehet majd továbbjutni a fináléba, vagyis a 2019-es lyoni világdöntőre, ahol 24 ország legjobb versenyzői mérik össze tudásukat.

A mai, budapesti zsűri elnöke Enrico Crippa volt, akinek Piazza Duomo nevű étterme három Michelin-csilagot tudhat magáénak. De itt volt a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a versenyről. És természetesen zsűrizett Széll Tamás is, valamint Szulló Szabina és Sárközi Ákos is.
A zsűri tagjai egyébként elképesztő jó munka közben látni: éppúgy fotózzák a telefonjukkal az ételeket, mint tennéd te vagy én.

Miből főztek?
Mivel a torinói világdöntőre készülnek, versenyzőinknek az észak-olasz konyha alapanyagaiból kellett dolgozniuk, és volt két meglepetés alapanyag is amik közvetlenül a verseny előtt derültek ki: a metélőhagyma és a zöldborsó.
A hústál kötelező alapanyagai: a borjúszűz, a csülök és a velő.
A versenyzők nyolc hónaposnál fiatalabb borjú szűzpecsenyéjét, lábszárát, illetve a lábszárban található velőt használhatták fel. A lábszárat olasz mintára, osso bucco módon előkészítve szállították a versenyzőknek, így:

Valahogy mindig pizzát vagy spagettit eszel az olasz nyaraláson? Rengeteg ízélményről lemaradsz, ha sosem próbálsz mást.
Tovább olvasom
Az osso bucco szó szerinti fordításban lyukas csontot jelent: a borjú lábából keresztmetszeti vágatot készítenek, így a szelet közepén megmarad a csont, benne a csontvelővel.
A vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás volt kötelező.
"Bár a gorgonzola íze jóval visszafogottabb, mint a rokforté, mégis igazán megosztó sajtféle. Az eredetvédett gorgonzola Lombardiából és Piemontból származik. Ezekben a régiókban a szokásosnál dúsabb a növényvilág, a vastag, húsos fű íze érezhető a sajt ízében is. A gorgonzolának alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg, érlelési fázisok szerint: lehet dolce (édes) vagy piccante (pikáns). A Bocuse d'Oron szakácsok az édes verziót használták" - áll a verseny honlapján.
Mi lett belőle?
Öt és fél óra állt tehát a versenyzők rendelkezésére, az idő lejárta után egyből tálalni kell. Maximum 120 másodpercet lehet csúszni, ezen felül pontlevonás jár. Négy percen túl pedig hátra sorolják az ételt a kóstolási sorrendben, magyarul a zsűri elé szinte tuti hogy hidegen kerül a fogás, és biztosan nem lesznek oda érte.Hátrasorolásra végül nem került sor, de pontlevonást volt aki begyűjtött.
Végül ez készült a konyhákban, kattints bátran a képekre, galéria nyílik! A vegetáriánus fogásokat itt találod:

A hústálak pedig ilyenek voltak:

Ki nyert?
A döntőn tehát Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István és Volenter István mérte össze tudását. A zsűri Pohner Ádámot tartotta a legjobbnak. Ő commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.

Gratulálunk, és hajrá Torinóhoz!