A vaj vagy a margarin egészségesebb? Itt egy újabb súlyos érv

GettyImages-1473895646
Olvasási idő kb. 2 perc

A vaj és a margarin versenye az egészségesebb élelmiszer címének elnyeréséért hosszúra nyúló küzdelemnek mutatkozik. Ideig-óráig felülkerekedett már mindkét versenyző, de az állás még mindig szinte döntetlen. Bár, most elég meggyőző érv került elő az egyik fél javára.

Most egy amerikai tanulmány több mint 3 évtizednyi adatot tekintett át. Ezek segítségével összevetették a vaj- és a margarinfogyasztók statisztikáit, és az egyik tábor számára egyértelműen kedvezőbb eredményre jutottak.

Vaj vagy margarin?

A kutatók azt találták, hogy a legtöbb vajat fogyasztók összhalálozása 15%-kal volt magasabb azokénál, akik a legkevesebb vajat fogyasztották. Ezek az adatok tehát a vajjal szemben mindenképpen a margarinnak kedveznek. Ugyancsak a margarin mellett szól az az eredmény, hogy a legtöbb növényi olajat fogyasztók összhalálozása 16%-kal alacsonyabb volt a legkevesebbet fogyasztókhoz képest. 

Régóta vitatkozik róla a tudomány, hogy a vaj vagy a margarin fogyasztása az egészségesebb
Régóta vitatkozik róla a tudomány, hogy a vaj vagy a margarin fogyasztása az egészségesebbMoyo Studio / Getty Images Hungary

Ha ez még mind nem lett volna elég, hogy a margarin felé billentse a mérleg nyelvét, akkor az már döntőnek bizonyulhat, hogy

a magasabb vajfogyasztás magasabb rákbetegség okozta halálozással is összefüggésbe hozható volt.

Eközben, a magas növényi olajfogyasztás mellett a daganatos megbetegedések miatti halálozás is csökkent.

Az örök nagy kérdéssel már korábban is foglalkozott a Dívány. Azt az okfejtést  itt olvashatod el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek