A Monash Egyetem kutatói több mint 8700, 70 év feletti felnőtt táplálkozási szokásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy azok, akik hetente egy-hat tojást fogyasztottak, 29 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem ettek tojást.
Sőt, a rendszeres tojásfogyasztók esetében az összes halálozási kockázat is 15 százalékkal alacsonyabb volt.

Miért együnk tojást?
A tojás kiváló fehérjeforrás, emellett fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a B-vitaminok, folsav, D-, A-, E- és K-vitamin, valamint telítetlen zsírsavak. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és az immunrendszer erősítéséhez. Az Európában érvényes táplálkozási ajánlások országonként eltérnek, de az Amerikai Szív Szövetség (AHA) egy 2020-as áttekintése szerint egy egészséges ember számára heti hét tojás fogyasztása biztonságos. A mostani ausztrál kutatás eredményei arra utalnak, hogy heti hat tojás beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe, és segíthet csökkenteni a szívbetegség kockázatát.
Bár a tojás nem csodaszer, és az egészséges táplálkozás több tényezőn múlik, a kutatás eredményei ismét megerősítették, hogy mértékkel fogyasztva a magyarok egyik kedvenc reggelije nemcsak finom, hanem hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez is.
Ha kíváncsi vagy rá, hogyan készül a tökéletes főtt tojás, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is!

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés