7 éve kabai házukban kezdtek chilit nevelni, mára övék a világ legjobb szósza

Te tudod, hogy merre van Kaba? Ha nem, akkor se emészd magad emiatt, mert ez semmi ahhoz képest, amit a louisianai World Hot Sauce Awards szervezői érezhettek 2015-ben. A Hajdú-Bihar megyei kisváros ekkor a Chili Hungária Manufaktúra „Spirit of Attila” névre keresztelt szószának köszönhetően került fel a világ chilitérképére, ami nem kis meglepetésre a csípős szószok kategóriájában győzedelmeskedett a műfaj legrangosabb versenyén.

A manufaktúra azóta tovább gyarapította díjainak számát. 2016-ban a Kabai Tüzes Mennykővel hoztak el egy második helyezést, majd a tavalyi megmérettetésen már összesen öt elismerést gyűjtöttek be. Az Édes-csípés a Hot/Asian style, az Aranyszarvas pedig a Hot/Mild kategóriában nyert, míg a Kabai Tüzes Mennykő és az Alabárdos, a Hot/Medium, illetve a Hot/Pepper Blend kategóriákban szerzett ezüstérmet. És ezzel még nincs vége! Az Édes-csípés ugyanis elnyerte a „Best Hot Sauce In The World” különdíjat is, vagyis egyenesen a világ legjobb chiliszószaként vonult be a történelembe. Vajon egy kis magyar családi vállalkozás mégis hogyan jut el odáig, hogy letaszítsa trónjáról az amerikaiakat, akik hosszú éveken keresztül uralták a mezőnyt? Ez a kérdés motoszkált a fejemben akkor is, amikor megkerestem az alapító Diczkó Lászlót, hogy kifaggassam a világsikerig vezető útról.

Gépészből lett chilikészítő

László eredetileg gépésztechikusként kereste kenyerét. A chili iránt 2010-ben kezdett érdeklődni, közvetlenül azután, hogy az interneten belefutott néhány különleges paprikába. Magyarországon akkoriban még senki nem próbálkozott a (kereskedelmi mennyiségű) nevelésükkel, ezért elhatározta, hogy ő lesz az első.

Elég sok magot vettem. A nagymamámnak már volt némi tapasztalata a paprikatermesztésben, én meg úgy voltam vele, ha neki megy, én is meg tudom csinálni. Ez is csak egy paprika – gondoltam.

Mint kiderült, hiába csak egy paprika, azért akad vele gond bőven. Lászlónak azonban esze ágában sem volt meghátrálni, és technikusi találékonyságát kihasználva verekedte át magát a kezdeti buktatókon. A növényeket eleinte a szabad ég alatt nevelgette, majd saját kezével építette meg első két fóliasátrát, hogy felgyorsítsa törekvéseit.

0108
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

Családja mindenben segíti

A gépész családja támogatásával hozta létre chilibirodalmát. Felesége, Enikő élelmiszeripari mérnökként felügyeli a szabványok betartását, az élelmiszerbiztonságot és nem utolsó sorban a kiváló minőséget, fia, a kereskedelmi és marketing végzettségű László a brandet tereli a megfelelő irányba, lánya, Csenge pedig főkóstolóként véleményezi a termékeket.

4
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

Ma már négy növényházzal és nagyjából 10 ezer tő csilivel dolgoznak. Méghozzá elég sokat, hiszen a magvetéstől az értékesítésig minden feladatot ők végeznek. László kifejezetten idegenkedik attól, hogy multivá nőjék ki magukat. Nekik jobban fekszik a kézműves vonal.

Azt szoktam mondani, hogy mi akarunk lenni a chilisek Mozart csokija.

Chilit chilivel

A manufaktúránál 5-6 elterjedt fajtából – például habaneróból, szellem chiliből –, főzéses technológiával készül a szószok többsége, ám kisebb számban további 30 különleges növényt is tartanak.

Ide tartozik a carolina reaper is, ami átlagosan 1,6 millió körüli Scoville-egységével a világ legcsípősebb paprikájának számít. Összehasonlítási alap gyanánt indulj ki abból, hogy a magyar erős paprikánál valahol 50 és 100 ezer között alakul ugyanez az érték.

Mi az a Scoville-skála?

Ez mutatja meg, hogy mennyire erős egy paprika. A Wikipedia szerint a Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ami a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli. A Scoville-féle csípősségi egység a gyakorlatban a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.

Saját bevallása szerint László mindent chilivel eszik, de a bitangul csípős reaper még rajta is kifogott. Amikor megkóstolta, hirtelen szorítani kezdett a mellkasa, és nem ez volt az egyetlen fizikai tünete.

Érzi az ember, hol tart benne a paprika. Ilyenkor mindig megállapítom: jobban szeretem a csípőset, mint ahogy bírom.

DSCN1600
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

Büszkék a magyarságukra

Lászlóék termékneveiben a magyar történelem legnagyobb alakjai, fontos eseményei köszönnek vissza. A Kabai Tüzes Mennykő például a híres meteorit (onnan ismert, hogy az elsők között találtak benne földönkívüli eredetű szerves anyagot) előtt tiszteleg, ami 1857-ben csapódott be a település határában, de említhetnénk a Sárga Vihart is, ami a tatárjárás áldozatainak állít emléket – ahogy ezt a csomagoláson lévő dátumok is jelzik.

Nekünk csak ilyen eszközeink vannak, hogy üzenjünk a vevőinknek, akik így talán jobban utánanéznek az adott témának, amire gondoltunk.

Nem hitték volna, hogy nyerhetnek

A család idővel azt vette észre, hogy azok a külföldiek, akik megkóstolják a termékeiket, egyből vásárolnak is belőlük. Innen jött az ötlet, hogy a nemzetközi porondra lépve benevezzenek a chili szószok világbajnokságára.

Az első verseny közvetítését itthonról, a gép elől izgultuk végig. Nem hittük volna, hogy egyből nyerni tudunk, ezért alig akartunk elhinni, amikor a műsorvezető egyszer csak közölte: hé, ti ott az óceán túloldalán, figyeljetek, mert a Spirit of Attila a kategória világbajnoka!

Az már csak a hab a tortán, hogy termékük az összes zsűritagtól maximális pontszámot kapott.

11879051 1031372276903314 5305500028213596273 o
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

Tavaly aztán ismét nagyot fordult velük a világ, amikor öt díjat hoztak el a versenyről, köztük a világ legjobb chiliszószának címét.

Vidéki gyerekként hihetetlen érzés volt számomra, hogy ekkora sikert értünk el.

A szóban forgó Édes-csípés szósz különlegességét egyébként az adja, hogy többféle chiliből, egy kevés paradicsomból, illetve meggyből és mézből áll össze, így egyszerre pikáns, csípős (de csak közepesen) és édes.

6
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

László közben már egy új ötletén dolgozik, de mivel az még kísérleti fázisban van, a részletekről egyelőre nem szeretne beszélni. Ha kíváncsi vagy, mi sül ki belőle, kövesd be a manufaktúra Facebook oldalát.

Több magyar is nyert

A 2017-es világbajnokságon nem csak a Diczkó családnak termett babér. Idén több magyar induló is szép eredményt ért el a versenyen.

„A nagymegyeri (Szlovákia) Varga Gabriel Burning Angel Chili fantázianevű terméke az Ultra Hot kategóriában végzett az első helyen, míg a nagymarosi GabKo Chili az X-Hot kategóriában második helyett ért el, a szentlőrinci Chilion Pepper blend kategoriában világbajnok lett, akárcsak a Sárréti Chilifarm, amelynek terméke a Fruit kategóriában lett díjnyertes."

– számolt be a hirado.hu.

Az alkoholos szószok kategóriájában ráadásul abszolút magyar siker született. Az első helyre a GabKo Chili, a másodikra a Kígyóscsili, a harmadikra meg a Sárréti Chilifarm futott be.

Mustra