6 úti cél azoknak, akik szeretnek jókat enni

Párizsban csokitúladagolást kaphatsz, Olaszországban szarvasgomba buli lesz, Németországban hagymaexpót tartanak, Budapesten kolbászutca, Keszthelyen BBQ hétvége várja az éhes turistákat. Ide utazz ősszel enni.

Tele van az ősz jobbnál-jobb gasztrofesztiválokkal kül- és belföldön egyaránt. Mutatom a legjobbakat, amikért megéri útra kelni.

Franciaország: csoki

Édesszájúaknak Párizs maga lesz a mennyország október végén-november elején. Ilyenkor tartják ugyanis a nagy csokiexpót, a Salon du Chocolat-ot. Csokoládémesterekkel, cukrászokkal, séfekkel, dizájnerekkel, kakaószakértőkkel és a termelőországok képviselőivel – összesen mintegy 700 kiállítóval – lehet majd találkozni. Persze a lényeg a kóstolás: a legújabb cukrászati innovációkat és a világ legjobb csokoládéit is ki lehet próbálni.

A gyerekeket minden nap délelőtt 11-től este 7-ig sütikészítő foglalkozással várják, lesznek főzőbemutatók, receptkönyv dedikálások is. A legnépszerűbb programelem minden évben a csokiból készült ruhák divatbemutatója és az év csokoládékészítőjének díjátadója.

Salon du Chocolat

Mikor? Október 28. - november 1.

Hol? Párizs, Porte de Versailles

Honlap? Itt.

Olaszország: szarvasgomba

Torinó alatt található Alba városa, ahol október elejétől november végéig minden a szarvasgombáról szól. Olyan különlegességeket is meg lehet kóstolni, mint a fehér szarvasgomba, aminek fél kilója 2000 euróba fáj. Persze olcsóbb, házi készítésű, hagyományos fogásokat is lehet enni a fesztiválon. De lesznek séfbemutatók és még szamárverseny is!

Fiera del Tartufo

Mikor? Október 7. - november 26.

Hol? Alba, Olaszország

Részletes program: itt.

Németország: hagyma

Ami Münchennek az Oktoberfest, az Weimarnak a Zwiebelmarkt, csak itt nem a sör, hanem a hagyma a főszereplő, és 150 évvel régebbi a hagyomány. A hatalmas vásáron több mint ötszáz pulton kínálják a portékát, mindent árulnak aminek egy kicsi köze is van a hagymához – írja a Neverstoptraveling.com.

De van persze csomó más kaja is (mondjuk kolbász vagy mézeskalács) és az egész városközpont egy nagy vurstlira hasonlít ilyenkor.

Zwiebelmarkt

Mikor? Október 13-15.

Hol? Weimar, Németország

További infó: itt.

Itthon: hal, disznó, BBQ

Budapesten október 13-15. között Disznótoros Kolbászfesztivált rendeznek a Vasúttörténeti Parkban – ide mi a fergeteges gasztroélmények helyett inkább a gyerekprogramok sokasága miatt mennénk. A tíz hektáros fesztiválterületen ugyanis a kolbászutca mellett állatsimogató, traktorkiállítás, gőzmozdony és vasúti kocsi kiállítás, népi játszótér, koncertek, oldtimer autók és motorok, gőzmozdonyozás, hajtányozás, lóvasút várja a fesztiválra kilátogatókat.

A Balatononhoz is érdemes lesz ellátogatni: Keszthelyen hagyományteremtő céllal BBQ hétvégét rendeznek a Yachtkikötőben. "Gasztropiknikünkön neves és jellemzően regionális alapanyagokra építő éttermek mutatják meg, mit is gondolnak a BBQ-ról. Természetesen a házigazda Paletta bisztró is készül az alkalomra: füstön sült és omlós halakkal húsokkal! A vendégséfek és éttermek két-két ételt prezentálnak, lehetőség szerint regionális alapanyagok felhasználásával (pl.: Fenyvesi Angus, káptalantóti mangalica stb.). A teljesség igénye nélkül itt lesz a Wine Flow és Czinege úr a Big Green Egg-el, a Tütü Gasztro, a Hubertus Hof, a Laposa borok, a Korosa sajtok, a Bezerics borok, a Sörművek..." – írják a szervezők. De lesznek dj-k, koncert, ugrálóvár, állatsimogató és borbély show is, jelentsen bármit ez utóbbi.

Ugyanezen a hétvégén, nem messze innen, Szigligeten Süllőfesztivált tartanak a strandon, de sajnos a honlapjáról még nem túl sok minden derül ki a programokról.

Hasznos infók

Disznótoros kolbászfesztivál

Hol? Magyar Vasúttörténeti Park, Budapest

Mikor? Október 13-15.

További infók: itt.

Szigligeti Süllőfesztivál

Hol? Szigliget, strand

Mikor? Október 21-23.

További infók: itt.

Balatoni BBQ hétvége

Hol? Keszthely, Yachtkikötő

Mikor? Október 21-23.

Oszd meg másokkal is!
Mustra