Design Hét: fúrtunk-faragtunk, cementet öntöttünk

Mutatjuk a legjobb workshopokat!

A Sezlonban széket, az iamart-ban cementlapot, a Technika #1-ben tálcát készítettem és ezt te is megteheted!

Ahogy arról már beszámoltunk, október 6-15 között rendezik meg a Design Hetet, aminek keretében 150 eseménybe lehet belebotlani Budapesten, Pécsett, Sopronban és Győrben. A hazai alkotók mellett a díszvendég Dánia dizájnjával, valamint a feltörekvő kisvállalkozók, pályakezdők munkáival is lehet találkozni, de erősen jelen van a sport és a gasztronómia dizájnnal való kapcsolata, a nyitott stúdiókban pedig az alkotók napi munkájába kaphatunk bepillantást. Utóbbi annyira izgalmasan hangzott, hogy a hétvégén elmentünk a Sezlonba széket, az iamart Cementlap Manufaktúrába cementlapot készíteni, a Technika #1-be pedig főzni, faragni.

Megnőtt a design új területeit képviselő designerek és programok aránya

Tehát minden tekintetben erős az idei felhozatal, erről kérdeztük a Design Hét projektvezetőjét, Osvárt Juditot: “Idén minden korábbinál több a fiatal tervező, a pályakezdő designer a Design Hét Budapesten – ezt nagy örömmel látjuk, ahogy azt is, hogy ők már minden szempontból naprakészek és felkészültek, például tisztában vannak a kommunikáció fontosságával, a jó fotóanyag elkészítésének elsődlegességével, tudják, hogy hogyan kell Facebook-oldalt létrehozni, és eventben népszerűsíteni az eseményt. Annak is nagyon örülök, hogy megnőtt a design új területeit képviselő designerek, illetve programok aránya: minden korábbinál több a food design program, a social design és a service design is több programban megjelenik – utóbbiak még nemzetközi szinten is új területek. Idén kb. 160 programunk van Budapesten, ezenkívül mintegy 80-100 eseményre kerül sor a három partnervárosunkban: Pécsett, Sopronban és Győrben, ami úgy gondolom, hogy nagyon nagy szám, és azt jelzi, hogy nemcsak Budapesten van igény és érdeklődés a designra, a design iránt."

Dánia nagyon jó választásnak bizonyult – a skandináv design hagyományosan nagyon népszerű itthon, ezen belül a dánok különösen népszerűek. Szerencsés aktualitást ad a programnak Bjarke Ingels új épülete a Lego számára (a világhírű építészről egyébként éppen ma lesz dokumentumfilm-vetítés), illetve a híres dán boldogság titka is sokakat érdekel. Bennünket is őszintén meglepett, hogy a dán programok többsége mintegy 5-10-szeres túljelentkezés mellett zajlik, illetve a Design Hét más eseményeinél is több esetben volt szükség az utolsó pillanatban történő helyszínmódosításra a vártnál jóval nagyobb érdeklődés miatt.

"Számomra az idei Design Hét minden korábbinál kompaktabb, erősebb, színesebb, frissebb, amit erősít az idén megújított grafikai arculata is, idén tényleg büszke vagyok az egészre" – teszi hozzá Osvárt Judit.

"A bútorkultúránk el van maradva az európai átlagtól"

A vízivárosi Sezlon workshopján lépésről-lépésre mutatták meg a tulajdonosok egy általuk “hosszú széknek” nevezett szék elkészítési folyamatát, miközben megtudhattuk azt is, hogy mik azok a trükkök, amikkel mi is könnyen megállapíthatjuk egy bútorról, hogy minőségi-e vagy sem, de szó esett a tömeggyártás előnyeiről és hátrányairól is.

“A „hosszú szék” gondolatisága, filozófiája az otthonteremtés, a lakberendezés alapja. Kell, hogy legyen egy bútor, egy hely otthonunkban, ami kényelmes, ami csak a miénk, ami rólunk szól. Ez lehet egy ikonikus darab, egy kényelmes design forma, egy antik családi karos fotel, vagy csak egy kényelmes szék lábtartóval, kell egy „sezlon”, ahol eltölthetünk kedvenc könyvünkkel vagy magazinunkkal néhány nyugodt percet” – fogalmaz a Sezlon, ahol október 12-én és 14-én is tartanak még workshopot.

A Sezlonosok szerint nehéz újat vagy egyedi alkotni manapság, többek között ezért is van akkora árbeli különbség a minőségi és a tömeggyártott termékek között, érdemes például ellenőrizni a vásárláskor, átvételkor a bútorokat, de nem árt ha azok arany M vagy Blue Angel emblémával is elvannak látva, de biztató, ha valamire öt év garanciát vállalnak a gyártók, az pedig kevésbé az, ha valaminek a folyómétere csak 1,5 euróba (kb.311 forint) kerül.

Egyedi cementlapot tervezhetsz és készíthetsz a iamart-nál

Műhelylátogatásra és workshopra is be lehet jelentkezni az iamart Magyar Cementlap Manufakturához, ami a város egyik legizgalmasabb ipari részén, Csepel-Gyártelepen, azon belül a korábbi repülőgépmotor-gyárban található. Fehérdi Csaba és Lengyel Kristóf új generációs startup vállalkozása egy látványkonyhához hasonlítható, egy egyedi, élénk színvilágra, 3D techhnológiára és lean gyártásfilozófiára építő manufaktúra, ahol olyan újragondolt cementlapokat készítenek kézzel, amik az impregnálás és felületkezelés után 150 évig így is maradnak.

Miután egy egyszerűen használható számítógépes program segítségével nagy műgonddal megterveztem a saját cementlapomat, kiválasztottam a legszimpatikusabb sablont és belőttem a színvilágot, körülbelül 10 perc leforgása alatt meglett a két rétegből öntött egyedi cementlapom, aminek alapanyaga portlandcementből, sóderből, márványporbóól és színes pigmentekből áll. A tulajdonosok azt mondják, hogy a lapok gyártása ma is korabeli, kézműves technikával történik, ennek megfelelően a saját készítésű lapra még kicsit várni kell, mivel azt a tartósság érdekében megfelelő hőmérsékleten pihentetik, de meg tudom mutatni, ezt kapom majd napokon belül kézhez:

Főzni-Faragni a Technika1-ben

Szombat délelőtt még nem volt előttem a kép, hogy én bármit is össze tudnék eszkábálni a Közgazdasági Politechnikum faműhelyében, nemhogy egy szervírozó tálcát kék fogantyúval, de a kurzuson olyan barátságos nyüzsgés fogadott, hogy még győzködni se kellett nagyon, azonnal fadeszkát és fűrészt ragadtam és kis segítséggel megismerkedtem a szabásjegyzékkel, a méretre vágással, az összeillesztéssel és a felületkezeléssel, miközben alig vártam, hogy a Nedill Food Design megalkotója, Matók Zsuzsi is bemutassa alternatív desszertvacsoráját a workshopon készült remekműveken. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra