10.000 dollárt és smaragdot talált a festményében egy szerencsés műkedvelő

A Vice szerzője 88 dollárért (22.500 forint) vásárolt egy absztrakt festményt, amihez többek között egy jó adag készpénzt és smaragdot is felhasznált a művész.

Véletlenek sorozata vezetett egyébként a már pár nap múlva busásan megtérülő befektetéshez. A Los Angeles-i Gabba galéria mellett elsétáló Justin érdeklődését alapvetően az épp a galéria előtt, a járdát festékszóróval dekoráló tulajdonos keltette fel. Beszélgetett kicsit a tulajjal, aztán betért, hogy szemügyre vegye a másnap nyíló kiállítás darabjait. Valószínűleg ez még nem lett volna elég ahhoz, hogy vásároljon is, a festmények nagyjából 100.000 forintos ára ugyanis elriasztotta az amatőr műkedvelőt, aki az utolsó pillanatban azonban mégis felfedezett egy olcsóbb képet, ami csupán alig több mint 20.000 forintot kóstált. Ráadásul ismerte is a szerzőt Justin, aki szimpatikus is volt neki, ezért döntött tehát végül úgy, hogy megveszi a képet – írja a Vice

"Drágakövek, meteorüveg, kvarc..."

A kiállításmegnyitón aztán találkozott is a művésszel, Ruby Hearttal, aki megkérdezte tőle, elolvasta-e egyáltalán a festményhez felhasznált anyagokat részletező ismertetőt. A kollázs ugyanis szemlátomást dagadozott a felületre csavarozott lemez alá zsúfolt dolgoktól. „Drágakövek, meteorüveg, kvarc, készpénz, zab, fa stb” – állt a kép ismertetőjén.

Karácsony

Egy héttel később, a kiállítás végeztével aztán visszatért a galériába az azóta tűkön ülő Justin, aki közben a festő Instagram posztjára is felfigyelt, amin a festmény látható, méghozzá a következő felirattal: „Amikor 10.000 dollárt rejtettem egy festménybe.” A nagyjából 2 és fél milliós haszonban reménykedő festménytulajdonos a művész és a galéria alkalmazottjai szeme láttára el is kezdte lecsavarozni a festményt borító lemezt, és bár végül háborítatlanul hagyta a festménybe gyömöszölt, most már az ő tulajdonában álló tárgyakat, azért felmérte a terepet.

That one time I hid $10k inside of a painting. #new

Ruby Heart (@rubyheartdrips) által megosztott bejegyzés,

És egy kis vér

Ahogy azt Ruby később elmondta Justinnak, a festményhez a művész 2009-ben elhunyt nagyapjának gyűrűjéből származó gyémántdarabok, az általa különböző bányákból összegyűjtött kristályok, egy meteor maradványai, különböző gyógynövények, sör, bourbon, sőt még vér is került a lemez alá, Ruby ugyanis megvágta magát valamivel a mű összeállítása közben.

Nem bánná persze amúgy azt sem, ha az ilyen szenzációhajhász mutatványoknak köszönhetően még életében megismernék a nevét, Rubyt azonban saját elmondása szerint inkább az motiválta, hogy sokkoljon az attrakcióval egy lelkes és mit sem sejtő műkedvelőt. A történetet és a művésszel készült interjút itt lehet teljes egészében megtekinteni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek