Milliókat érnek a régi Ikea bútorok az árveréseken

Érdemes megunt székek és asztalok után kutatni a padláson vagy a garázsban!

Míg a divatvilágban az Ikea ‘Frakta' szatyortáskája megy nagyot, addig az aukciósházak rekordárakon adnak túl a svéd bútormárka pár évtizeddel ezelőtt piacra dobott, otthon összeszerelhető bútorain. Tehát jól jár, aki nem lomtalanította ki megunt Ikea cuccait, mivel a Barnebys és a Bukowski árverésein akár 50 ezer fontot, nagyjából 17,8 millió forintot is adnak egy használt darabért.

Ez az Erik Wörtz által tervezett zöld szék az aukciók legnépszerűbb darabja, 1500 fontot, kb.534 ezer forintot is megadnak érte a gyűjtők.
Ez az Erik Wörtz által tervezett zöld szék az aukciók legnépszerűbb darabja, 1500 fontot, kb.534 ezer forintot is megadnak érte a gyűjtők.Fotó: barnebys.com

“A vintage Ikea bútorokra nagyobb a kereslet, mint valaha. Tavaly volt egy nagy bumm és ez érezhető most világszerte“ – mondta a Barnebys társalapítója, Pontus Silfverstople, aki hozzátette, hogy az ugrásszerű növekedés másik oka az, hogy okos üzleti lépés volt az Ikea alapító, Ingvar Kamprad részéről, hogy híres dizájnereket vont be a tervezésbe.

Az Ikea 1700-as sorozatának bestseller darabja az összecsukható ‘Bergslagen’ asztal, amiért 2275 fontot, kb. 809 ezer forintot csengettek ki az aukción.
Az Ikea 1700-as sorozatának bestseller darabja az összecsukható ‘Bergslagen’ asztal, amiért 2275 fontot, kb. 809 ezer forintot csengettek ki az aukción.Fotó: barnebys.com

“Sok mai Ikea termékkel ellentétben a régebbi bútorok nagyon jól kiállták az idő próbáját. Amikor egy új generáció pénzügyileg stabillá válik és elkezd árverésekre járni, akkor eleinte általában olyan dolgokat vásárol, amiket gyerekként látott maga körül” – állítja a jelenségről a szakember.

A vállalatot az akkor 17 éves Ingvar Kamprad alapította 1943-ban és kezdetben írószereket, bizsukat, órákat, nejlonharisnyát illetve pénztárcákat árult, bútorokkal csak 1947-től kezdett el foglalkozni. Saját formatervezésű bútorok árusításába 1955-ben vágtak bele, az első Ikea áruházat pedig 1958-ban nyitották meg Svédországban, ami viszonylag kis léptékben fejlődött az első 15 évben, majd 1973-ban Skandinávián kívül is megnyitották üzleteiket, ez a húzás pedig meghozta számukra a világsikert. A 392 üzlettel piacon lévő márkát a világ egyik legnagyobb bútorkiskereskedőjeként tartják számon.

Az 1956-os tervezésű ‘Q56’ fotelért átlagosan 875 fontot, kb.311 ezer forintot fizetnek az árveréseken.
Az 1956-os tervezésű ‘Q56’ fotelért átlagosan 875 fontot, kb.311 ezer forintot fizetnek az árveréseken.Fotó: barnebys.com

Tényleg elképesztő, hogy van, aki hajlandó volt 50 ezer fontot, kb. 17,8 millió forintot kiadni az Ikea 40-es években tervezett, ‘Clam' vagy ‘Mushroom' névre keresztelt székéért.

Grått väder och lite småkrasslig så idag parkerar jag mig i tehörnan. #villaretroupstairs #dagensinterior #retrohome #notforsale #villaretro

Una publicación compartida de Villa Retro (@villaretroscandinavia) el

Ezért a szekrény-könyvespolc retro szettért 3 ezer fontot, kb. 1 millió forintot fizetett egy Ikea rajongó. A formát egyébként a lapra szerelt bútorok atyja, Gillis Lundgren tervezte az 1950-es években.

Karin Mobring ‘Amiral’ fantázianéven futó széke a hetvenes évek egyik legkeresettebb terméke volt az Ikeában. A bőrrel kombinált fémvázas székre 875 fontért, kb.311 ezer forintért csapott le egy rajongó.

I fredags fick jag hemsläp - en ménage á twizzle. #karinmobring #amiral #ikea

Una publicación compartida de Carl Ö Cedræus (@cstylesthlm) el

Ezért a Verner Panton által tervezett élénk színű ‘Vilbert Chair’ nevű székért 675 koronát, kb.21 ezer forintot kértek 1994-ben, ma 700 fontot, kb.249 ezer forintot is megadnak érte az árveréseken.

#silla #vilbertchair #vernerpanton #ikeapanton #pantonikea #pantonchair #años90 #vintagechair #SalvemosLosMuebles

Una publicación compartida de GANCEMANIA mobiliario siglo XX (@gancemania) el

Az Ikea 1700-as sorozatának része a kissé konzervatív hatást keltő 'Nejlika' porcelán étkészlet, amiért valaki 1180 fontot, kb.419 ezer forintot is hajlandó volt fizetni.