Kényeztető tejcsokikrém, hideg napokra

Igazi kényeztető desszert a téli hidegre, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához. 

Sütőtök csokimousse2
Ötvös Zsuzsanna

A sütőtöktől pedig nem szabad megijedni: csak enyhén érződik az íze, inkább az édességét lehet érezni, illetve attól lesz igazán puha, szaftos a piskóta.

Hozzávalók 4 nagy vagy 6 kisebb adaghoz:

Piskóta:

230 g sült sütőtök 
40 g puha, szobahőmérsékletű vaj  
90 g nádcukor  
1 nagyobb tojás  
1 kk. szódabikarbóna  
1 csapott tk. sütőpor  
100 g liszt  
1 kk. mézeskalácsfűszer

Csokihab:

130 g tej 
2 tojássárga  
200 g tejcsokoládé  
egy csipet só  
1 ek. narancslikőr vagy rum (elhagyható)  
200 g habtejszín

ízesítéshez 15 g szemes kávé vagy egy kezeletlen narancs héja (elhagyható)

1. A piskótához vajat a nádcukorral kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, és alaposan beledolgozzuk kézi habverő vagy elektromos mixer segítségével. Belekeverjük a leturmixolt sült sütőtököt.

2. Összekeverjük a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a sütőtökös masszához forgatjuk. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsiben jó egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

3. Ha ízesíteni szeretnénk a csokihabot, akkor először forrásig melegítjük a tejet, majd belekeverjük a durvára őrölt kávét vagy a kezeletlen narancs héját, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül. Utána átszűrjük, és innentől már az ízesített tejjel dolgozunk.

4. A tejet a tojássárgákkal alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a spatulát teljesen bevonja, és az ujjunk nyoma megmarad, ha végighúzzuk rajta. Semmiképp se forraljuk, mert rántotta lesz belőle!

5. Ekkor lehúzzuk a tűzről a tejes-tojásos masszát, hozzáadjuk az apróra vágott tejcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük az alkoholt és a sót is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

6. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a csokis krémhez forgatjuk. A kész csokihabot jó fél órára hűtőbe tesszük: a hűtés hatására a csoki elkezd szilárdulni, a hab így kicsit sűrűsödik, könnyebb lesz adagolni.

7. Összeállítjuk a desszerteket. A poharak aljába piskótakockákat szórunk, erre jöhet egy réteg csokihab, megint piskótakockák, és végül ismét csokihab. Három-négy óra hűtés után tetszőlegesen díszítve tálalhatjuk. Mi most kakaóport szórtunk rá és egy-egy mini habcsókkal díszítettük.

Sütőtök csokimousse1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek