Igazi kényeztető desszert a téli hidegre, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához.
A sütőtöktől pedig nem szabad megijedni: csak enyhén érződik az íze, inkább az édességét lehet érezni, illetve attól lesz igazán puha, szaftos a piskóta.
Hozzávalók 4 nagy vagy 6 kisebb adaghoz:
Piskóta:
230 g sült sütőtök
40 g puha, szobahőmérsékletű vaj
90 g nádcukor
1 nagyobb tojás
1 kk. szódabikarbóna
1 csapott tk. sütőpor
100 g liszt
1 kk. mézeskalácsfűszer
Csokihab:
130 g tej
2 tojássárga
200 g tejcsokoládé
egy csipet só
1 ek. narancslikőr vagy rum (elhagyható)
200 g habtejszín
ízesítéshez 15 g szemes kávé vagy egy kezeletlen narancs héja (elhagyható)
1. A piskótához vajat a nádcukorral kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, és alaposan beledolgozzuk kézi habverő vagy elektromos mixer segítségével. Belekeverjük a leturmixolt sült sütőtököt.
2. Összekeverjük a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a sütőtökös masszához forgatjuk. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsiben jó egy centi vastagon elterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
3. Ha ízesíteni szeretnénk a csokihabot, akkor először forrásig melegítjük a tejet, majd belekeverjük a durvára őrölt kávét vagy a kezeletlen narancs héját, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül. Utána átszűrjük, és innentől már az ízesített tejjel dolgozunk.
4. A tejet a tojássárgákkal alacsony tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor a spatulát teljesen bevonja, és az ujjunk nyoma megmarad, ha végighúzzuk rajta. Semmiképp se forraljuk, mert rántotta lesz belőle!
5. Ekkor lehúzzuk a tűzről a tejes-tojásos masszát, hozzáadjuk az apróra vágott tejcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük az alkoholt és a sót is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
6. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a csokis krémhez forgatjuk. A kész csokihabot jó fél órára hűtőbe tesszük: a hűtés hatására a csoki elkezd szilárdulni, a hab így kicsit sűrűsödik, könnyebb lesz adagolni.
7. Összeállítjuk a desszerteket. A poharak aljába piskótakockákat szórunk, erre jöhet egy réteg csokihab, megint piskótakockák, és végül ismét csokihab. Három-négy óra hűtés után tetszőlegesen díszítve tálalhatjuk. Mi most kakaóport szórtunk rá és egy-egy mini habcsókkal díszítettük.