Mivel már két hete múlt karácsony, itt az ideje valami süti után nézni. És hogy ne zavarjuk meg túlságosan a különféle tuti diétákat éppen elkezdőket, próbáljunk ki egy - kicsit - egészségesebb verziót: nyers, tehát a vitaminok jobban megmaradnak benne, és felturbózzuk chia és szezámmaggal - az viszont tény, hogy akár datolyának hívjuk, akár méznek, a cukor az cukor...na és van benne egy icipici tejcsoki is. Ez utóbbit viszont lehet diabetikusra cserélni.
Tökéletes a hidegben a reggeli induláshoz vagy edzés utáni energiapótláshoz - vagy épp péntek délután, ha sütni nincs kedvünk.
Hozzávalók: (20 szelethez)
30 dkg puha, nagyméretű (medjool) datolya
10 dkg tejcsoki
6 dkg méz
6 dkg szezámmag (itt vegyesen fehér és fekete)
6 dkg chia mag
15 dkg aprószemű zabpehely
7 dkg durvára vágott dió
- A datolyákat apróra vágjuk, a mézzel és a megolvasztott tejcsokival botmixerrel pürésítjük.
- Belekeverjük a többi hozzávalót és szilikon munkalapon vagy egy folpackra halmozva nedves kézzel jól átgyúrjuk, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.
- Sütőpapírral bélelt 20x20 cm-es formába egyenletesen lenyomkodjuk és 20 percre a mélyhűtőbe rakjuk.
- Éles késsel szeleteljük.