"Igazán szépnek éreztem magam!"

Vörös szőnyegen vonultak azok a látássérült modellek, akik részt vettek a Baráthegyi Kutyaiskola és Magyarország első vakvezető kutyás divatbemutatóján. A divatbemutató ruhapróbáján már jártunk és beszélgettünk is modellel és tervezővel is, így nem volt kérdés, hogy mi is ott leszünk a finálén. A Tappancs és Tűsarok divatbemutatóhoz, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kezdeményezéséhez az ANNAEVAArtistaFibulaRomani Design, és Jelmez-Art tervezői csatlakoztak, hogy igazán egyedi és hordható ruhákkal jelenjenek meg a kifutón. A kutyák sem maradnak divatos darab nélkül, pórázaikat a Sixfeet dog design biztosította. 

A helyszínre belépve egyből már kutyusok tolongtak az ajtóban, míg a gazdik már fent készülődtek. Megkérdeztem a modelleket, hogyan érzik magukat, és a válasz rendszerint az volt, hogy igen, nagyon izgulnak. Az esemény egy zongorajátékkal kezdődött, amit szintén egy látássérült fiú szolgáltatott.

A modellek egy kísérővel, illetve a kutyatársukkal vonultak a kifutón. A vakvezető kutyák nagyon jól viselkedtek, bár látni lehetett, hogy átragadt rájuk a gazdik izgatottsága, így a fegyelmük lazult kicsit, de elég volt figyelmeztetni őket, és ismét a feladatukra koncentráltak.

A modellek nagyon jól érezték magukat, és nagyon fontosnak tartják, hogy ez a kezdeményezés elindult. Vincze Zsuzsi 9 éve veszítette el a látását egy súlyos betegség következtében, neki az Artista tervezte a ruháját. "Imádtam mindent! A bemutatót is és azt is, amikor Katinál, az Artista egyik tervezőjénél is vendégeskedtem. Az én elképzelésemnek és amire én vágytam abszolút megfelelt ez a ruha, ez varázslat! Nagyon tetszik, hogy a táskámnak a formája és motívumai visszaköszönnek a ruhámban. Egyszerűen imádom ezt az összeállítást! Remélem nagyon pozitív és informatív az üzenete ennek a kezdeményezésnek, mivel nagyon fontos számunkra is, hogy szépek legyünk!" - meséli Zsuzsi.

A divattervezők örültek a kezdeményezésnek, és fontosnak tartják, hogy márkájukkal egy ilyen cél mellé álljanak. "Nagyon érdekes feladatnak tartottam, nem is tudtam, miről lesz szó, egészen addig, amíg Zsuzsi fel nem jött a showroomba. Igazából semmit nem kellett neki magyaráznom a ruhával kapcsolatban, mert ahogy végigtapogatott a ruhákon, már tudta, hogy milyen darab van rajta: érezte az anyagokat, a faktúrákat még a háromszög alakú betéteket is, mintha a kezével látná a ruhát" - meséli a kezdeteket Imre Kati, az Artista egyik tervezője, akik szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez. "Nagyon érdekes dolog ez, mert annak ellenére, hogy nem látnak, ők nők, és ahogy Zsuzsi is elmondta, ugyanúgy éreznek és ugyanúgy igényük van rá, hogy nagyon jól nézzenek ki."

Mustra