Teszt: üveges paradicsomos tésztaszósz

Ha már a múlt héten pennéket teszteltünk, kézenfekvő volt megnézni mit tudnak a készen kapható bolti szószok is. Szerencsére Gianni Annoni és Alessandro Manna a Casa Pomo d'oro séfje ebben is a segítségünkre volt, igaz itt már sejtették, hogy nem lesz olyan egyszerű a dolguk, mint a tésztáknál.

A tesztre a teljesen alap, bazsalikomos paradicsomszószok közül válogattunk, kóstoltunk, szörnyülködtünk és pontoztunk, mindenféle tudományos mérések nélkül. 

Kezdjük azzal, hogy a csoport nagy része nem értette miért vesz bárki ilyen szószt. Gianni és Alessandro is osztotta a véleményünket, miszerint bazsalikomos paradicsomszószt előállítani pofonegyszerű, megtalálni hozzá a jó alapanyagokat, annál nehezebb.

Nem nehéz kitalálni, hogy az egész alapja a jó paradicsom. Attól, hogy fürtös, vagy koktélparadicsomot tesz bele, még nem biztos, hogy jó lesz, rengeteg múlik a paradicsom savasságán, hogy mennyire kemény a héja, mennyire kell átpasszírozni. Sokan használnak hozzá konzervparadicsomot, ami egyébként egy jó megoldás, csak tudni kell itt is, hogy melyik az, ami tényleg jó.

Házi szószok elkészítéséhez mindketten a Cirio és a Mutti paradicsomkészítményeket ajánlják ha éppen nem tud tökéletes paradicsomokat termelni, főleg télen. Amiről viszont sem nyáron, sem télen nem szabad lemondani, az a friss bazsalikom.  

A jó szósz

"Ilyet megvenni lustaság. Egy jó pomo d'oro paradicsomszósz pofonegyszerű. Ugyanennyi elkészíteni, mint ezeket a szószokat megmelegteni"- mondta Alessandro Manna séf.

Az egész nyitja egy jó paradicsomkonzerv, vesz hozzá egy kis cserepes bazsalikomot, mert kell nagyjából 8-10 levél hozzá és kész.

"500 forintból összeraksz majdnem fél kiló szószt. Ráadásul a bazsalikom íze idővel elmegy, nem tudod megtartani úgy, mint egy frissen letépett bazsalikomleveles szósznál. Régen a nagymamák úgy csinálták, hogy nagy bazsalikomleveleket raktak bele és úgy tették el télire"- mondta Gianni, aki elmondta mi a tökéletes otthoni szósz receptje.

"Apróra vágsz egy kis hagymát, alacsony hőmérsékleten olivaolajban sütöd, amíg meg nem puhul. Kis sót raksz hozzá, majd beleteszed a paradicsomot. Sózod, borsozod, raksz bele fokhagymát. Először a főzés közepén teszel bele friss bazsalikomot, majd mielőtt leveszed a tűzről, raksz még bele szintén friss bazsalikomot"- mondta Gianni a saját receptjét.

Alessandro Manna séf még ennél is egyszerűbben készíti, ő a pirított fokhagymára teszi a paradicsomszószt, mikor összerottyan, bazsalikom, akkor kész az egész. 

A jó paradicsomos alap édes(kés), nem pedig savanyú. "Ez eredetileg úgy készül, hogy leszedik a paradicsomok héját és összeforralják, majd nagy hálókra kirakják, hogy vizet veszítsen. Ezt a folyamatot nagyon figyelik, mert sosem jelenhet meg a penész, miközben szárítják.

Három napig, maximum egy hétig szárítják, és ez lesz az igazi paradicsomkoncentrátum. Ez azt jelenti, hogy  lassan koncentrálódnak a cukrok, és nem a savak. A savak sosem szabad, hogy domináljanak" - mesélte Gianni, majd ennek fényében nekiestünk az előre elkészített szószoknak. 

Három szósz még a kóstolás előtt kiesett

A szószok üvegének áttanulmányozása után olasz barátaink 3 terméket azonnal kizártak a versenyből. A Dawtona, Auchan és Dolmio szószok mindegyike bolognaiként hirdette magát, ami Gianni ítélete szerint egyértelmű átverés, hiszen a bolognai szószban hús van, ezekben nincs, mégsem tüntették fel, hogy ez a bolognainak csak az alapja. Olyan termékkel pedig nem foglalkozunk, amelynek már a léte is hazugság - szögezte le Gianni.

A Dawtona külön kiverte a biztosítékot Gianniéknál: "Bolgnai szósz provance-i fűszerekkel?? Dehát Provance Franciaországban van, mi köze a bolognai szószhoz? Hol van belőle a hús? Mi ez egyáltalán?"

Mellesleg azt is megtudtuk, hogy az igazán tradicionális bolognai szószok paradicsom nélküliek voltak eredetileg, ugyanis a nápolyiak kezdtek el paradicsomot beletenni, előtte csak egy húsos ragut keverték össze a tésztákkal. 

Hetedik helyezett: Aldi - Sugo 5 pont

Összetevők: paradicsom (36%), sűrített paradicsom, víz, vöröshagyma, cukor, bazsalikom (1,7 %), jódozott étkezési só, fokhagyma, petrezselyem, napraforgóolaj, fűszerek

"Nem sokat adtak a címkére, de ez még nem baj. Az már inkább, hogy a paradicsom vizes és savanyú, ketchupos tartósítószeres íze van, és a bazsalikomot sem lehet benne érezni" - mondta Gianni, és a tesztelők is hasonlóan értékelték az Aldi szószát. 

RS4344 AG 20161115 1072
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

A tesztelők szerint "ketchupba kevert fűszerek, de semmi ízük, a bazsalikom nem érződik". "Ipari sűrített paradicsom, cukor, vizes, híg"

Hatodik helyezett: Heinz szósz - 6 pont

Összetevők: Paradicsom püré 38%, Paradicsom 33%, Víz, Zöldségek (vöröshagyma,zeller), Cukor, Só, Kukorica keményítő, Fokhagyma, Repcemag olaj, Fűszernövények (bazsalikom, oregano), Sűrítmények (feketeribizli, fekete sárgarépa), Savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), Fűszer

A Heinz majdnem elvérzett mert ők is bolognai szószt írtak a csomagolásra, de szerencséjükre azt is odaírták, hogy "alap" így megkegyelmeztünk nekik.  Ami még mindenkinek eszébe jutott róla, hogy a cég nem tudja meghazudtolni magát és ketchupgyáros mivoltát. "A szósz ketchupos jellegzetességeitől a paradicsom és a bazsalikom nem érezhető" - mondta Gianni. 

RS4343 AG 20161115 1069
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

"Édes, ketchupízű, erőltetett, botrányos." "Ketchup felturbózva pozitív, hogy van textúra, érezni, hogy van benne anyag"

Ötödik helyezett: Barilla szósz 6,5 pont

Összetevők: Darabolt paradicsom 71%, Sűrített paradicsom 13,5%, Hagyma, Napraforgóolaj, Bazsalikom 2%, Cukor, Étkezési só, Természetes aroma

Miután a Barilla tészta elvérzett a teszten, kicsit óvatosan nyúltak szakértőink a gyártó tésztaszószához, majd abban maradtak, hogy alapszósznak nem rossz, de összességében kevés.

"Érezhető benne a bazsalikom, kár, hogy szárított. Tiszta az ízvilága, de kár, hogy rettentően cukros."

RS4352 AG 20161115 1098
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

A tesztelők viszont sokkal kegyetlenebbek voltak. "Bazsalikomillatú, enyhén bazsalikom ízű, de cukros." "Ez borzalmas, mellékízes, konzervízű, nincs igazi íze, ennél sokkal jobb a sűrített paradicsom + fűszerek kombó, amit otthon csinálok. Ez megszégyenítése a történetnek"

Negyedik helyezett: Jamie Oliver szósz - 7,5 pont

Összetevők: Paradicsom (tartalmaz savanyúságot szabályzót: citromsav) (66%), paradicsom koncentrátum (15%), sárgarépa, víz, vöröshagyma, extra szűz olívaolaj, bazsalikom (1,2%), cukor, kősó

Vagy dicséret az Aldinak, vagy kritika Jamie Olivernek, de Gianni az aldis szószhoz hasonlította, szerinte nagyjából ugyanaz, csak sűrűbb és fűszerezettebb, az egésznek koncentrátum jellege van, egy kis indokolatlan citromsavval. 

RS4349 AG 20161115 1085
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

"Citromos, aminek nem kéne lennie, de ennél sokkal rosszabb, hogy konzervízű, tompa jegyekkel" "Citromízű, vékonyka, nincs mélysége, de legalább nem bántó"- mondták rá tesztelőink. 

Harmadik helyezett: Bertolli szósz - 9,5 pont

Összetevők: Paradicsompüré 40%, Paradicsom darabok 33%, Zöldségfélék (vöröshagyma, sárgarépa), Sűrített paradicsom 8%, Fehérbor, Extra szűz olívaolaj 1,7%, Napraforgóolaj,  Bazsalikom 1,5%, Víz, Cukor, Só, Oregánó, Fehérbors, Szerecsendió

"Természetes a színe, jó alapszósz, csak sok benne az oregánó" - fogalmaztak olasz szakértőink, és ugyanez jött át a tesztelőknek is, akik szintén az oregánó ellen emelték fel a szavukat, pedig egyébként nem lenne a szósszal különösebb probléma.  

RS4351 AG 20161115 1094
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

"Erős oreganóíz, kicsit folyós, inkább pizzaízű, mint tészta". "Pizzára tökéletes, túl erős az oregánó erősebb mint a bazsalikom, de nem rossz"- mondták a tesztelők.

Második helyezett: Panzani szósz - 11 pont

Összetevők: Darabos paradicsomvelő és paradicsomsűrítmény (77%), Zöld és fekete olajbogyó (8%), Víz, Hagyma, Olívaolaj, Bazsalikom 1%, Cukor, Só, Napraforgóolaj, Aroma

"Kicsit savas, de minden szépen érezhető benne, ami a címkén szerepel, és az abszolút pozitívum"- mondták róla szakértőink. A savasság a tesztelőknél is visszatérő probléma volt.  

RS4350 AG 20161115 1091
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

"Savas, de nincs elcukrozva, van íze!" "Nem lenne rossz, ha nem lenne benne cukor, azaz nem lenne édes, ettől ambivalensé válik a történet." - kivéve ha pont olasz édes-savanyúnak szánták.

Első helyezett: Tesco Finest 13 pont

Össztevők: Paradicsom (57%), paradicsompüré, fekete olívabogyó(10%), napraforgó olaj, vöröshagyma, kapribogyó (2%), cukor, fehérbor, étkezési só, balzsamecet, ajóka krém (halból), burgonyakeményítő, savanyúságot szabályozó anyag (tejsav), aroma, chili por

Ez az a szósz, aminek a kibontása után megkönnyebbülést lehetett látni Gianniék arcán. "Szép a színe, az olajtól szépen csillog, és látszódik benne a kapribogyó. Jól elkészített házi szósz jellege van, érezhetőek benne az ízek. Lehet, nem minden top minőségű benne, de benne vannak azok, amik a címkén is szerepelnek. Jó az olívabogyó is, összességében egy szép komplex szósz, ezzel már nem kell semmit csinálni, csak megmelegíeni."- értékelt Gianni. 

RS4346 AG 20161115 1077
Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

A tesztelőket is sikerült meggyőznie a Tesco Finest szósznak. "Rusztikus, összeért ízek, szerethető" "Finom, határozott kapri íz, ez jó!" - mondták róla, majd összeöntötték a díjnyertes penne tésztával. 

Itt vettük a teszten szereplő termékeket
Megnevezés Ár Kiszerelés Fajlagos ár Ft/kg Itt vettük Pontszám max:15 pont
Tesco Finest Puttanesca  999 forint 340 g   2938 Tesco 13 pont
Panzani Olive &Basilico 689 forint 400 g 1723 Spar 11 pont
Bertolli Basilico 849 forint 400 g 2122 Spar 9,5 pont
Jamie Oliver Tomato & Basil 1399 forint   400 g 3498 Spar 7,5 pont
Barilla Basilico 529 forint 200 g 2645 Spar 6,5 pont
Heinz Bolognai alap 579 forint 500 g 1158 Auchan 6 pont
Sugo Basilico  449 forint 500 g  898  Aldi 5 pont
Oszd meg másokkal is!
Mustra