Pénteki süti: almás minisütik sós karamell öntettel

Zanza!

Alma, mézeskalácsos hangulatú fűszerkeverék, karamell: minden megvan ahhoz, hogy igaz őszi sütivel vigasztalódjunk a korán sötétedő estéken. 

DSC 0008
Fotó: Piszke

A tésztaalap egyszerű keverős, amíg sül, elkészül a tejszínes krém, és a házi karamell is, ennek elkészítésétől sem kell parázni, csak egyszer kell kipróbálni, mindig menni fog.

Hozzávalók:

18 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
8 gr szódabikarbóna
4 gr sütőpor
1kk. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt szerecsendió  
3 nagyobb alma  
6 dkg vaj, megolvasztva  
2 kicsi tojás  
15 dkg cukor 


A krémhez:

20 dkg natúr krémsajt
2 dl habtejszín
1 ek citromlé  
1 citrom lereszelt héja  
7 dkg porcukor

A karamellhez:

7 dkg cukor
1 dl forró tejszín
1,5 dkg vaj
negyed kk. só

DSC 0003
Fotó: Piszke
  1. A zabpehelylisztet (ha a zabpelyhet kávédarálóban megdaráljuk máris van zabpehelylisztünk) a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk  és botmixerrel pürésítjük.
  3. Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot.
  4. A száraz hozzávalókkal simára keverjük.
  5. Muffinformában, papírkapszlikban 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig – tűpróbáig – sütjük.
  6. A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, külön felverjük a tejszínt, és az is beleforgatjuk citromlével és a citrom lereszelt héjával együtt.
  7. A kihűlt muffinokra elosztjuk a sajtkrémet, meglocsoljuk tálaláskor az öntettel, amit így készítünk:
  8. Egy kicsi lábasba szórjuk a cukrot, és közepes lángon hagyjuk megpirulni - ne kevergessük, csak rázogassuk-mozgassuk ha egyenetlenül pirulna.
  9. Forrósítsuk fel a tejszínt a mikróban, a karamellizálódott cukrot húzzuk le a tűzről, lassan csurgassuk bele a forró tejszínt, adjuk hozzá a vajat is, és a tűzre visszatéve kevergessük, míg sima lesz, közben adjuk hozzá a pici sót.
Blogmustra