Ennek a sütinek az alapja egy egyszerű kevert tészta, amelyet körülbelül annyi ideig tart összeállítani, mint egy muffin tésztáját. Ehhez jön még egy plusz lépés: a lédús szilvaszemeket karamellizált cukron, egy kis vajjal megrottyantjuk – ezt a lépést nem érdemes lespórolni, mert isteni vajkaramellás beütése lesz a süteményünknek! A tésztába egy kis extra mákot is csempésztünk, ami szuperül kiegészíti a szilvát.
Ugyanezt egyébként más gyümölccsel is megtehetjük, bár a szilvával nehéz versenyre kelni, de akár friss, darabolt ananásszal, sőt almával is készülhet.
Hozzávalók egy kerámia piteformához:
Szilvás rész:
40 g nádcukor
40 g vaj
kb. 2 marék szilva
Kevert tészta:
135 g liszt (lehet felesben teljes kiőrlésűvel is)
15 g darált mák
1 kk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
80 g nádcukor
2 tojás
150 g joghurt
50 g étolaj
1. A szilvás részhez a cukrot karamellizáljuk, majd rádobjuk a vajat. Mikor a vaj felolvadt, hozzáadjuk a magozott, felezett szilvaszemeket is. Pár perc alatt összerottyantjuk: éppen csak annyira, hogy a vajas karamella mindenhol bevonja a szilvaszemeket, de azok még nem eresztenek túl sok levet.
2. A karamellás szilvaszemekkel kirakjuk a kerámia piteforma alját.
3. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a mákot. Egy másik edényben összekeverjük a cukrot, a tojást, az olajat és a joghurtot.
4. Összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a kész tésztát egyenletesen elosztjuk a szilvaszemeken a piteformában.
5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, majd egy lapos tányért helyezünk a piteformára, és óvatosan megfordítva kiborítjuk a kész süteményt, hogy a szilvák kerüljenek felülre.