Koktélok: ezektől fog pillanatok alatt berúgni!

Ha gin, akkor gintonic. Nagyjából itt véget is ért a ginhez köthető koktélok ismertsége. Pedig a gin jóval többet tud, mint sunyi módon berúgatni az ember.

A Bombay Sapphire ginnek például tíz növény adja meg az aromáját:  a citromhéj, a nősziromgyökér, a cassia-kéreg, a borókabogyó, a koriandermag, az angyalgyökér, a mandula, az édes gyökér, a jávai bors és a malagétabors mind különleges eljárással kerül az italba. A növényeket nem közvetlenül főzik bele a gabonapárlatba, hanem a már teljesen tiszta gőzt eresztik át egy, a növényeket tartalmazó perforált rézkosáron.  

A Star Of Bombay pedig különlegesen magas minőségű London Dry Gin. A Sapphire-ből ismert tíz növény további két hozzávalóval egészül ki, ezek a citrusos bergamot, és az édes, erőteljes illatú magokkal rendelkező ambrette.

A gin egyébként nagyon alattomos ital, pillanatok alatt be lehet rúgni a koktéloktól, ezért rendesen egyen mellé, ha nem ez a fő szempont. 

Mit nevezünk ginnek?

A jelenleg hatályos EU szabályok szerint, azokat a minimum 37,5% alkoholtartalmú italokat nevezzük ginnek, melynek legfőbb íze a boróka. Három fajtája létezik, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.

 Kis Gintonic történelem

A tonik kezdetben csak kinint és szódavizet jelentett, ezt a malária ellen fogyasztották a dél-ázsiai és afrikai országokban. A keserű kinint szódával hígították, hogy könnyebben fogyasztható legyen. A gin-tonik ezzel szemben az indiai brit gyarmatokról származik, ahol az eredeti tonik annyira keserű volt, hogy ginnel keverték, így ihatóbbá vált az ital.

 50/50 Martini - keverve nem rázva! 

50 50 Martini

Hozzávalók:

3 cl Star of Bombay
3 cl Martini extra dry
Egy kevés Orange bitter  
1 narancs héj a díszítéshez

Elkészítés: A koktélos pohárba tegyünk jégkockákat, hogy lehűtsük a poharat. Ez egyébként a jó koktélkészítés alapja, legyen hideg a pohár, amiben szervírozza az italt a vendégeinek. Öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze, de semmiképpen se rázza, mert az szigorúan tilos, ugyanis rosszat tesz az italnak.  Majd szűrje le egy  pohárba, és egy narancs vékonyra vágott héjával díszítse.

Galaxy Espresso Negroni - a kávémániások álma   

Galaxy Espresso Negroni 3

Hozzávalók:  

2 cl Star of Bombay
2 cl Martini rosso
2 cl Campari  
1 cl frissen főzött kávé  
1 karika narancs a díszítéshez

Elkészítés: Az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárban keverje addig, míg teljesen le nem hűlnek, hiszen a forró kávénak kell egy kis idő, amíg jéghideg koktél lesz belőle. Majd szűrje le az egészet és narancskarikával és kávébabbal díszítse. Jeget már ne tegyen hozzá, csak arra ügyeljen, hogy a koktélja tényleg hideg legyen, ne langyos. 

Lavender Splash - Levendulaimádóknak

Lavender Splash

4 cl Star of Bombay
2 cl levendulaszörp
3 cl citromlé
Levendula a díszítéshez

Elkészítés: A shakerbe tegyen jeget, adja hozzá a gint, a levendulaszörpöt és a citromlét, és jó erősen rázza össze. Ezután az italt finom szűrőn keresztül lehetőleg gömb pohárba töltse, majd szódával engedje fel. A díszítéshez szárított levendulaágat használjon.

Bombay Collins - azoknak akik hamar be akarnak rúgni

Bombay Collins

Hozzávalók:
5 cl Bombay Sapphire 
fél citrom leve  
1 dl szóda  
2 teáskanál cukor  
1 cikk citrom a díszítéshez

Elkészítés: A citromlevet és a cukrot keverje addig a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután töltse fel a poharat jéggel, majd töltse rá a Bombay Sapphire gint, és engedje fel szódával. Díszítésnek használjon citromhéjat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra