A szaftos, édes sárgabarack nagyon jó párost alkot a mákkal – ez a kettős az alapja ennek a pitének is. Egy réteg omlós tésztára könnyed mákos-diós hab kerül, erre pedig sárgabarack-szeleteket sorakoztatunk. Meggyel is nagyon jól működne még!
Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez vagy egy kerámia piteformához:
Omlós tészta:
150 g liszt (mi most világos rozslisztet használtunk)
90 g hideg vaj
45 g porcukor
egy csipet só
1 kisebb tojás
Töltelék:
100 g darált dió
20 g darált mák
80 g porcukor
2 tojás
kb. 3 ek. baracklekvár
kb. 5-6 szem sárgabarack
1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítóban vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojást is, majd folpackba csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.
2. Az omlós tésztát lisztezett felületen a tepsi vagy a kerámia piteforma méretére nyújtjuk (szűk egy centi vastag lesz). Kibéleljük vele a sütőformát, majd megkenjük baracklekvárral.
3. A habhoz a darált diót, a mákot, a porcukrot és a tojások sárgáit összekeverjük. A fehérjéket habbá verjük, majd két részletben a diós-mákos masszához forgatjuk. A habot elterítjük a tésztán.
4. A sárgabarackokat szeletekre vágjuk, és a mákos-diós habra sorakoztatjuk a szeleteket.
5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, míg a hab aranybarnás színű nem lesz.