Pénteki süti: rumos cseresznyés-csokis tartelette

A kis omlós tésztakosarak profi látványt nyújtanak bármelyik cukrászdában, pedig otthon is egyszerűen – sima omlós tésztából – pillanatok alatt elkészíthetjük. De a legjobb, hogy tartalékolhatjuk is őket, így csak meg kell tölteni, ha sütire vágyunk – akár péntek délután. 

DSC 0006

Frissen készítve sem tart nagyon sokáig, ha van egy késes aprítónk: amíg melegszik a sütő, összeállítható a tészta, amíg sül, elkészül a krém a rum pedig elvarázsolja az egyébként nem túl markáns ízű idei első cseresznyéket.

Hozzávalók: (6 kisebb fémformához vagy egy 20-22cm-es kerek formához)

tészta:

15 dkg liszt 
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só

töltelék:

1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
30 dkg cseresznye
2 ek. rum

DSC 0001

1, A tojás kivételével a tészta összes hozzávalóját hidegen aprítógépbe rakjuk és morzsássá keverjük.

2. Kézzel gyorsan belegyúrjuk a tojássárgáját is, és lapos koronggá lapítva fél órát a hűtőben pihentetjük.

3. Addig kimagozzuk a cseresznyét, meglocsoljuk a rummal és félrerakjuk.

4. A tésztát lisztezett munkalapon késfok vékonyságúra kinyújtjuk, a formákat – vagy a formát – kibéleljük vele, a széleket szorosan a forma oldalához nyomkodjuk, villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15-12 percig sütjük. (Ha egy nagyobb méretű formában sütjük, akkor a sütési idő felében vaksütést alkalmazzunk, és 1,5 cm magas szélét hagyjunk.)

5. Amíg a tészta sül, az étcsokoládét kis kockákká aprítjuk, mélyebb tálba tesszük, a tejszínt felforrósítjuk, a csokira öntjük, 3 percig állni hagyjuk, majd villával fényes sima krémmé keverjük.

  6. A tésztakosarakat hűlni hagyjuk, beletöltjük a csokikrémet, kirakjuk a lecsöpögtetett rumos cseresznyével.

Mustra