Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom... rengetegen idegenkednek tőle, hogy gyümölcsöket zöldségekként használjanak a konyhában - pedig szigorúan értelmezve a paradicsom is gyümölcs, mégsem tartja senki furának, ha mondjuk mártást, vagy salátát készítünk belőle.
Ha mégis azok közé tartozik, akik jobban szeretik az epret hagyományos szerepében, ebben a receptválogatásban nem fog csalódni, összeszedtük a kedvenc epres süti receptjeinket, de nem csak azt, lekvár, szörp, fagyi, minden, ami epres.
A távol-keleten hagyománya van annak, hogy mangóbol curry-t készítenek, az afrikaiak a kenyérfa gyümölcséből készítenek pörköltet, így aztán jogot formálok magamnak, hogy az epret - a nyár legcsodásabb gyümölcsét - lilahagymával és balzsamecettel házasítsam. Az eredmény? Egyszerre csípős és édes, könnyű, mégis izgalmas snack - amelyet először egy ételallergiásoknak és diétázóknak szóló gasztro magazinnak kísérleteztem ki, azóta pedig rendszeresen készítem barátoknak, vagy magamnak, kényeztető éjféli snackként. Persze a nap bármely szakaszában remek: könnyű előétel, esetleg izgalmas köret egy grillezett tofuval készült fogás mellé. Eperre fel!
Hozzávalók, (személyenként)
1 marék koktélparadicsom
1 marék eper
1 marék rukkola, vagy bébispenót, de bazsalikomlevéllel is remek - a három keveréke is szuper
negyed lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 kiskanál eperlekvár
1 csipet csili
só, bors
- A koktélparadicsomokat és az epreket megfosztom a csumától majd hosszában félbevágom őket, és egy nagy késsel egy salátástálba tolom őket a vágódeszkáról.
- A lilahagymát vékonyka holdacskákra nyesem, és a salátába keverem.
- A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, és alaposan összekavarom, majd meglocsolom vele a színes-illatos salátát.
- Egész bazsalikomlevelekkel, bébispenóttal, vagy ruccolával összeforgatva is mennyei és egészséges fogás - de ha dúsítani szeretném, ropogós fejessalátát is használok.
- Végezetül száraz serpenyőben, vagy pár perc alatt forró sütőben megprítom a diót, és a vörös-lila-zöld színekben tündöklő saláta után küldöm.