Eddig húzta a Fashion Week Budapest

2012 október 18-a óta szezononként megrendezték először a Toni & Guy Fashion Week Budapestet, majd a Gombold Újrá-val és a Central European Fashion Days-zel közös Fashion Week Budapestet, majd a Mercedes Benz Fashion Week Budapestet. Már a névváltások, változó szervezési formák is azt jelezték, hogy itt épp alakulóban egy budapesti divathét: minden valamirevaló nagyvárosnak van divathete, az igazán profi divathetek mögött a Mercedes Benz áll szponzorként, szóval látszott, hogy itt épp alakul egy olyan divatesemény, ami kinőheti magát valami igazán színvonalassá, fontossá. Aztán hirtelen azon kaptuk magunkat, hogy már lassan nyár van, de nem rendezték meg a 2016-17-es őszi-téli kollekciókat bemutató, divathétnek nevezett divatnapokat.

Nem könnyű követni a kronológiát, de valami ilyesmiről van szó: 2011 tavaszán rendezték meg az első Gombold újrá!-t, majd 2012 áprilisábanismét egy Gombold újra! adta meg a hazai divatvilágnak azt, amit Párizsban egy rendes divathét. Itt már nem csak fiatal tervezők pályázatait láthatta a közönség, hanem ismertebb maygar tervezők 2012-13-as őszi-téli kollekciót is. 

2012 őszén az első Toni & Guy Fashion Week Budapesten már a 2013-as tavaszi-nyári kollekciókat is bemutathatták a magyar tervezők (egész pontosan Nanushka, Je Suis Belle, USE, Anh Tuan). Ez volt az első olyan törekvés itthon, mely egész naposra húzott 5 divatbemutatót, 2 órá szünetekkel a showk között, ezzel is a külföldi divathetek mintáját követve.

2013 nyarán ismét jött egy Gombold Újra!, és először tartottak Central European Fashion Days-t, mely azt jelentette, hogy a környező országok tervezőinek munkáját is szívesen látták a versenyen. Itt is láthattunk magyar, következő szezonos, azaz őszi-téli kollekciókat, de csak olyan tervezőktől, akik nem mutatták be munkájuk már áprilisban, a Toni & Guy Fashion Week Budapest második rendezvényén. Itt már érezhető volt némi konkurencia a két esemény közt, de ugyanennyire volt versenytársa egymásnak a Marie Claire Fashion Days és a Fashion Week Budapest is: a kettő közül végül úgy tűnt, a Fashion Week Budapest került ki győztesen, mert ott láthatta a szakmai közönség először a következő szezon legfontosabb magyar kollekcióit.

2013 októberében ismét a Toni & Guy Fashion Weeken láthattuk Szegedi Kata, a NUBU, a Je Suis Belle, Nanushka és a USE 2014-es nyári kollekcióit, plusz a MCFD-en is tavaszi-nyári ruhákat mutattak be azok, akik a T&G FWB programjába nem fértek bele.

A Gombold Újrá!-t közben megreformálták, és 2014. őszére tették be a következő rendezvényt. Közben 2014. tavaszán ismét egy Toni & Guy Fashion Week Budapest-en nézhettük meg a szokásos 5 tervező (Szegedi Kata, NUBU, Je Suis Belle, USE, Nanushka) őszi-téli kollekcióit. Az esemény nem bővült, nem változott, érezhető volt, hogy itt történni fog valami.

És történt is, mégpedig egy furcsa fordulattal beolvadt a Fashion Week a CEFD-be. Vagy fordítva. Vagy nem is olvadtak össze? Sajtós szemmel semmiképp, mert ugyan 2014 októberében a két rendezvény egy helyszínt kapott, de külön kellett regisztrálni, külön területet kapott a két backstage, más csapatok és más modellek dolgoztak a showkon, melyek időben is elkülönültek. Kicsit ilyen erőltetett házasság benyomását keltette az egész, viszont több tervező 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióját láthattuk egy helyen, mint eddig, és a két show közti hosszú várakozások is lerövidültek. Plusz, aki kapott regisztrációt, este a CEFD döntőseit is megnézhette.

2015 tavaszán ismét egyedül jelentkezett a Toni & Guy Fashion Week, immár több tervezővel, úgy tűnt, fejlődött az esemény a korábbiakhoz képest. 2015 őszén jött a jó hír: végre beálltunk a nemzetközi divathetek sorába és már Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe név alatt futott az divatesemény. A Design Terminál szervezte és a Gombold Újra! ismét kapott egy estét.

2016 tavaszára ismét egy Gombold Újra! nélküli Fashion Week Budapest ideje jött el, de ez az esemény elmaradt: úgy tűnik, a kényszerű házasságban ez a fél elsorvadt, már nem tud megállni a saját lábán, pedig erősen kezdte és kitartóan próbálkozott.

2016 október 15-16-án elvileg lesz Gombold Újra! és a 2017-es tavaszi-nyári kollekciókat is megnézhetjük.

Pletykák: szponzorok elszívása, sminkesek ki nem fizetése, Design Terminál megszüntetése?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek