Sütiiskola: így készül a pozsonyi diós kifli

Igazi klasszikus a pozsonyi kifli, amely hagyományosan diós vagy mákos töltelékkel készül. Az alapja egy omlós élesztős tészta, aminek az az előnye, hogy sokáig finom, friss marad, így akármikor bevethetjük vendégvárónak is. 

Pozsonyi kifli3
Ötvös Zsuzsanna

Itt most a dióst hoztuk példának, de ugyanígy készíthetünk mákos pozsonyi kifliket is, a darált mákos töltelék citromos változatban (citromlével és citromhéjjal) is finom lesz.

A tölteléknél pedig érdemes akár kevésbé hagyományos variációkkal is kísérletezni: például narancsos-mogyorós töltelékkel is isteni lesz, darált mandulával pedig marcipános beütése lesz a kiflinknek.

Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:

Tészta:

250 g liszt (lehet akár felesben teljes kiőrlésű liszt és sima finomliszt) 
100 g hideg vaj
30 g porcukor  
egy csipet só
10 g élesztő
100 ml tej
1 tojássárga

Töltelék:

130 g dió 
80 g nádcukor  
kb. 25-30 ml frissen facsart narancslé  
egy kezeletlen narancs héja  
őrölt fahéj

1 tojás a lekenéshez, szétválasztva

1. A tésztához a lisztet, a kockákra vágott hideg vajat, a porcukrot és a sót kézzel összemorzsoljuk vagy egy aprítógép segítségével morzsásra aprítjuk. Hozzáadjuk az élesztőt, a tejet, a tojássárgáját, majd alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk a tésztát.

2. Fél órán keresztül hűtőben pihentetjük.

3. Közben elkészítjük a tölteléket, hogy ki tudjon hűlni, mire betöltjük a kifliket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd ledaráljuk, hozzáadjuk a fahéjat és hozzáreszeljük a narancs héját. A nádcukrot egy lábasba mérjük, majd lassan annyi narancslevet öntünk rá, amennyi éppen ellepi-átáztatja a cukrot. Összeforraljuk, míg a cukor el nem olvad, majd ráöntjük a forró szirupot a darált dióra, és alaposan elkeverjük.

4. A kész tésztát 10-12 egyforma darabra osztjuk, a darabokat gömbölyítjük. (Ha valaki nagyon precízen egyforma kifliket szeretne, kb. 40 grammos adagokat mérjen ki a tésztából.) Fogunk egy tésztagolyót, majd nyújtófával oválisra nyújtjuk. A diós töltelékből egy jó diónyit szivar alakúra formázunk, a kinyújtott tésztára helyezzük, feltekerjük, és kifli alakúra hajtjuk. Ugyanígy megformázzuk az összes kiflit.

Pozsonyi kifli1
Ötvös Zsuzsanna

5. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Pozsonyi kifli2
Ötvös Zsuzsanna

6. A márványos mintához először lekenjük tojássárgájával. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, míg a tojásos máz rá nem szárad. Ekkor lekenjük fehérjével, majd újabb fél órát pihentetjük, ezúttal már melegebb helyen.

7. Hústűvel megszurkáljuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb. 10-12 perc alatt (a kiflik nagyságától függően).

Pozsonyi kifli4
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra